用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗 prenursery 2013有結果嗎 ??, 有無人已收呀? ...
go

玫瑰崗 prenursery 2013有結果嗎 ??, 有無人已收呀?   [複製鏈接]

回覆:LEUNG2858 的帖子

蘇浙是兩個月后先知,真係心急。但佢好似in 成6日,就算in 得唔錯,信心都不大!太多人可以比佢慢慢揀!

引用:我都交咗啓思做+back+up+呀,等緊蘇浙同玫

原帖由 kittyland06 於 12-11-20 發表
我都交咗啓思做 back up 呀,等緊蘇浙同玫瑰崗。唉!我地港島家長冇乜 choose, 真磨人....

...
如果兩間都收,你會揀邊間?

引用:我個6月+b,+家住港島。+已報蘇浙,+玫瑰崗,

原帖由 kittyland06 於 12-11-21 發表
我個6月 b, 家住港島。 已報蘇浙, 玫瑰崗,深灣軒啓思(am offer),嶺南(冇去 in), 北角明慧(冇去 in), 北角 ...
我個7月b, 你真係醒,冇去in 明慧,我in 完覺得間學校好唔掂,我有明慧國際班offer, 但係留位費都費是交(現有九尤塘think 做back up)。in 完蘇浙同玫瑰,感覺好好,interview 好全面,好認真,對兩間學校好有信心。囡囡依家響海峰園victory上緊play group ,Victoria 教得好好,老師有愛心,睇得出課程教具全部事先有準備。(我以前是小學教師),所以較容易睇到學校,教師質素。等三月in埋st cat 同Victory ,再想吧!加油!加油!

引用:我個6月+b,+家住港島。+已報蘇浙,+玫瑰崗,

我個6月 b, 家住港島。 已報蘇浙, 玫瑰崗,深灣軒啓思(am offer),嶺南(冇去 in), 北角明慧(冇去 in), 北角 ...
我家姐個女返僅st Paul kinder, 今年k3, 但程度好淺同冇net teacher, 我麻麻。佢受歡迎,我相信因為龍校得黎,中學都晤差。同好大部份直升(一班得2個升唔返上小學)。但蘇浙煩就煩在全部要in過!

LEUNG2858  係呀! 我住東區其實蘇浙近d, 有起事上嚟去都比較方便, 不過幼稚園同小學都要再in, 精神壓力好大, 玫瑰崗直升好似開心d...........  發表於 12-11-21 11:34

引用:我個女都响海峰園+Vic+playgroup+呀!會唔

我個女都响海峰園 Vic playgroup 呀!會唔會同你個女係同學呢?
如果維記同蘇浙,你揀邊間?

引用:Quote:原帖由+karman888+於+12-11-21+發表

呢個問題我都諗咗好耐,Vic 好大機會收架,蘇浙我個女 in 得麻麻地。 Vic 會直升k1 嗎?定好似蘇浙咁要再考 ...
Victoria 程度淺,但去到k3突然多左好多野做、寶翠園k3放學重有一小時補習,要函接小學。維記pn直升幼稚園,k2重可以轉校。聽講海、銅和寶相對較難入。蘇浙程度深,有朋友女讀完k3, 英文普通話可以流利對答,語文強過其他學校好多。維記我未知,但貪佢有小學,有朋友響小學4年,好多project做,英譜都幾好,好忙,d野唔淺。如果我兩間都有offer, 我要詳细問清楚我朋友,蘇浙師資,函接同升學。先作決定。因為升中後,應該去外國,所以要睇埋兩間小學。

LEUNG2858  我都聽過蘇浙語文能力好強, 有無家長知道玫瑰崗係咪都一樣?  發表於 12-11-21 13:41

引用:回復+karman888+的帖子 我亦會升中之後同

回復 karman888 的帖子

我亦會升中之後同個小朋友去外國, 如果睇埋小學我會揀蘇浙, Victoria 小學係私校,  ...
Agree, agree! 睇下有冇機會做同學

引用:Quote:karman888+發表於+12-11-21+14:30+Ag

我諗我都係叠埋心水留响海峰園算巴啦, 蘇浙有成二千幾個 application, 收都唔到5%, 阿女明明識又唔指眼睛比 ...
你Pn報左海峰園?我報左寶翠

引用:Quote:kittyland06+發表於+12-11-21+14:18+

原帖由 keiasahi 於 12-11-21 發表
Thanks!但個張application form話,返緊playgroup都唔會優先錄取
係唔會優先取錄,但返playgroup肯定有20分。維記咁多人爭,有20分做底同只in一次,已經好好。十幾個月人仔,要佢in2次,重要望佢2次表現好。真係壓力大到呢!

引用:好像離題了,不過很好奇這20分是指甚麼?(

原帖由 seeker.email 於 12-11-21 發表
好像離題了,不過很好奇這20分是指甚麼?(給大家參考下:上年我有五位報考海峰園campus的朋友,有同時上該 ...
你唔知道維記好多時都要識人吔,我講得出20分,緊係唔老作。不過,我都話唔一定收番,只係有20分啫。哈哈。有玫記再update

引用:Quote:原帖由+seeker.email+於+12-11-22+發

原帖由 kittyland06 於 12-11-22 發表
你咁樣問一問學校,搞到佢地唔想咁揚突然改例我就真係多得你唔少。bk 知嘅都係小道消息,你問完又點,你真 ...
同意!有d嘢知就算,唔需要吔都問過究竟。

回覆:玫瑰崗 prenursery 2013有結果嗎 ??, 有無人已收呀?

最重要就係 Relax!

回覆:玫瑰崗 prenursery 2013有結果嗎 ??, 有無人已收呀?

大家relax!

引用:Quote:原帖由+kittyland06+於+12-11-22+發

原帖由 seeker.email 於 12-11-22 發表
你們都不用太緊張,我家的老大已經在victoria讀了兩年,我與教職員每天都見,而且學校的透明度很高,平日有 ...
吖喲!兩、三年前同現在,報考人數真的差好遠!晤知點解,和媽咪朋友傾開,佢地都會用幾年前大姐和大哥時來𧗾量,现实是呢兩年真係誇張左好多。我上次報名時,連玫瑰崗老师同我講,以往未见過,今年這麽多人報名,連佢地都諤左言!至於维記,至少我和身边好多朋友都靠人事,我身边冇人事既囡囡,一出世排到现在16個月都冇位,男仔好d,因為少。佢地要balance 番。咁當然,冇野係絕對,但我諗,有邊間名校,唔係有人事,好辦事吖。

引用:Quote:原帖由+kittyland06+於+12-11-22+發

原帖由 seeker.email 於 12-11-22 發表
從我的觀察,留低的人都不少,我家老大的班,一個K1的外來生都沒有。因為龍校而走的當然會有,轉去蘇浙的就 ...
你睇英基今年要收50萬入學費,都收爆曬。你就知上年同今年人數都差好遠。各位媽媽,一齊繼續努力!

引用:Quote:原帖由+karman888+於+12-11-22+發表

原帖由 keiasahi 於 12-11-22 發表
50W is for Primary school?
For k

引用:Quote:原帖由+karman888+於+12-11-22+發表

原帖由 Qso 於 12-11-22 發表
That 500,000 is for year 1 and year 7. Not their KG. also I have enquired ESF in late Oct 2012 that  ...
有Uncle 問我入晤唔英基,佢識校長。佢意思是50萬入k1,之後唔需要再比。我唔明點解要響度嚇其他家長。尼個forum比大家交換意見,多d 資訊 .接唔接受,相唔相信,之後家長自己加以分析。我話尼兩年競爭好大,係事實。正因為咁,我一早prepare定,所以囡囡so far都in 得好好。知道結果既都有offer. 最重要係,我希望大家可以正面d,晤好唔啱聽,就話人講d 野出黎嚇人(亦都唔知道對自己有吔好處)。如果真係咁易被嚇到,你對你自己同你小朋友,有信心極都有限,哈哈!希望大家繼續為自己愛仔愛女,加油!積極楽觀最重要!

引用:現在讀書真係辛苦,揾學校,排長龍交表,面

原帖由 keiasahi 於 12-11-22 發表
現在讀書真係辛苦,揾學校,排長龍交表,面試,入到又要補習,學其他嘢,然後又要面臨報Kindergarten,小學 ...
Agree agree!

引用:Quote:catcle+發表於+12-11-22+15:25+回復+

原帖由 bobo101^*^ 於 12-11-22 發表
我家姐個女讀緊蘇浙K2(大仔已在蘇浙畢業), 老實說蘇浙講國語係強D, 不過要留意一點, 如果小孩打算升讀官津 ...
我見好多人話玫瑰崗d老師好好,請問你知唔知道蘇浙老師有愛心嗎?thx

引用:Quote:catcle+發表於+12-11-22+15:25+回復+

原帖由 bobo101^*^ 於 12-11-22 發表
我家姐個女讀緊蘇浙K2(大仔已在蘇浙畢業), 老實說蘇浙講國語係強D, 不過要留意一點, 如果小孩打算升讀官津 ...
請問你家姐個女是國際班,還是本地課程,是否本地課程,英文唔夠強?many thx

‹ 上一主題|下一主題