用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 部份小學升香港頭五十中學數據統計(純轉發,未經核實) ...
go

部份小學升香港頭五十中學數據統計(純轉發,未經核實)   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-8-13 16:32
通常我定義都做B2A-B1C既中學, 尤其係直資個幾間, 收生水平真係可以好參差

點解成日覺得1C-2A 直資收的不符本身banding學生 是俾人高擧左呢?   其實考到的實力真係叻過一些身在弱校banding 高而靠抽入B1ABC官津的學生.    一個小學生在呈分之後歸入的banding, 就算有全港性師兄姐的分數調整, 好大程度只係反應一個小朋友在"本校內"的相對位置, 是反應唔到在全港人學生中的真正排位,    就係機制太多missmatch / feeder之類, 又不是考一份全港性的卷, 大把B1入到1BC官津讀唔上, 因為跟本實力唔配. 加上依家好多1BC官津都是得番個名, 太多虛相.

如果官津全是自行/扣門哩類方式入的, 或是全港如PS1考同一份卷,   學校的banding 才可能清晰些, 所以小學入官津數字(靠連繫幾多自行幾多抽入分唔到幾多) 俾後人的banding 參考性真係好誤導.   PS1有公佈才可以反應真相.   

little_yolky 發表於 18-8-14 09:28
但係以B1C-B2A學校嚟講, 叩門收個B3, 咁咪好倒米? 其實學校唔知果個係B3學生嚟, 因為大抽奬都係派入B2C學校 ...
哩個case 我估算零星, B3扣B1C2A收左, 未必是學校睇錯自己倒米 / 個B3同學面試技巧叻而誤收, 因扣門往往要做卷加面試, 我唔相信差到全港b3的可以成功升成幾個levels.   一係個同學有特異功能, 一係佢本身是叻仔, 不過在佢(應是強校) 不夠同學強所以出來個排名差.   我相信一間"B1C2A官津/直資學校誤收扣門B3生" 的機會遠比"官津硬食抽獎入的弱校所謂B1生"  細...  前者是零星, 無需在意 後者是常態, 揭示左成個系統錯配的後果.   
‹ 上一主題|下一主題