用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 HSBC ONE
樓主: culver
go

[英國] HSBC ONE   [複製鏈接]

culver 發表於 21-6-4 22:56
Thanks! 我小朋友未夠18歲

上咗 hsbc.co.uk 搵到child account 相關資料:前提係 “parent is a personal ...
有 HK HSBC account, 可以上網開 UK HSBC:
www.hsbc.com.hk/toUK

經驗大約一個月收咭,但你八月要開到小朋友戶口,可能上去總行辦理穩陣啲。

culver 發表於 21-7-17 00:00
請問各位家長如果係自己開 HSBC U.K. 戶口,是否要有 U.K. or EU address?

我上 HSBC U.K. 網,佢話:
Correspondence address 是 HK 開到 HSBC UK,但一早已有 HK HSBC account

ling2003 發表於 21-8-9 14:26
我30/7 online 再申請pin,,我今次都唔期望會收到。我打算自己有機會去到英國時,直接去英國HK bank申請番 ...
HSBC UK 張 debit card 要 activate 才可用( 可在 HSBC UK apps 做)

ling2003 發表於 21-8-9 21:36
係呀,我已經打電話UK activate 左,就是唔知收不到pin,可不可以online 買野?

我開 account 收到咭時打UK 電話,activate 咗 online banking login, 詳情記唔清, 因為佢問咗我好多嘢 ,我不知是否可以activate debit card,但我沒有,結果近排想用debit card 唔得,最後發現要在 apps activate card, 之後就用到。

kaplanmeier 發表於 21-8-10 01:26
May I ask whether there is any transaction fee/service charge for transferring money from HSBC UK ac ...
Tried HSBC UK to Barclays, no fee was charged

kaplanmeier    發表於 21-8-10 15:45

bb1225 發表於 21-11-26 21:13
請問已有UK HSBC A/C, 點樣可以幫小朋友(16歲以下)申請戶口? UK HSBC debit card是屬於什麼account? saving ...
在香港分行填表申請,UK HSBC debit card 是 current account

bb1225 發表於 21-11-27 11:53
請問是否聯絡HSBC國際部填FORM申請? 有沒有手續費?我昨日問了UK HSBC, 佢叫我填FORM申請, 然後寄返去UK HSB ...
要在香港 hsbc 國際部 約appointment ,記得記低 reference number, 上去填form ,填完form, HK 幫你交,不收手續費。細路一星期收到email話approve, 但係張debit卡寄咗兩個月先至收到。

bb1225 發表於 21-11-28 12:11
唔該晒. 想再問多句, 是否在香港 HSBC國際部先開HK戶口, 同時填FORM開英國戶口? 因我女沒有國際部 HSBC戶 ...
直接開UK HSBC 户口打電話是 set up online banking, 用 online banking or APPS 再 activate debit card.
我不清楚打埗申請需時多久。
‹ 上一主題|下一主題