用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 我是禧年畢業生,大家對禧年有D咩唔明,歡迎問我 ...
樓主: KCBC
go

我是禧年畢業生,大家對禧年有D咩唔明,歡迎問我 [複製鏈接]

我是禧年畢業生,大家對禧年有d咩唔明,可以睇下我幫唔幫到你
   1    0    0    0

原帖由 維維WaiWai 於 10-11-17 10:25 發表
Hi Hi !

好多謝你開左依個 topic 解我地禧年家長疑難呀 ~~

可5可以話比我知精英班同非精英班既分別呀 ?

你讀禧年考試時, 覺5覺得出題時考圖片問題時, 通常d圖片都係黑漆漆咁, 你讀時係咪咁架 ?

Thank you ~~ ...

精英班係3年級先開始分既.
AB班=精英班 ,但B班冇A班成績咁好
(A,B班成績較好)
C班,D班=非精英班
(成績比AB班略遜)
雖然C,D班既成績冇AB班咁好,但教學內容都是一樣~
論成績計,排名:  A>B>C>D
------------------------------------
我都是剛剛畢業的~以前都有咁既情況,已經向老師反映過。。。。。。

原帖由 Sandwiches 於 10-11-17 17:42 發表
如你所說,2年級全級第一名升上是3A班,第二名是3B班,如此類推。
到3年級又再排名。全級第一名升上是4A班,第二名是4B班。
是否正確~

例如:當全級有90人
全級考得1-30名就入A班
31-61 =B班
如此類推

原帖由 KAnn 於 10-11-18 09:37 發表
Hi KCBC,

我想問一下, 是不是由3年級開始便看前年级全級排名次來分级, 就算3年級在精英班, 學期尾不達標, 4年级便要去C或D班.

妳覺得4年级以上的C, D班同學多不多自我放棄的心態, 學校会不会只注重精英班的同學,  ...

是的~學校會計你既全年平圴名次再分班
(到了五年級,假設你是5C , 六年級就不會再改變
5A=6A , 5B=6B ,5C=6C ,5D=6D)
-------------------
C,D班學生既學習態度的確冇咁好
就好似上年咁,我覺得CD班D人好似無心讀書咁,個心好散.但學校無論精英班和非精英班都會注重~

原帖由 qkhui 於 10-11-18 16:34 發表
我都同意, 唔太明白仲咩噉早就要分精英班, 對個小朋友心理真係好大影響..
小朋友真係會覺得自己點讀都係一樣, 感覺真係唔太好. 最慘係所有人都知學校係點分班, 同學或家長一問個小朋友, 你讀咩班? 其實小朋友真係好 ...

呢樣野冇辦法...
如果唔分精英班,同一班就會出現參差不齊的情況,
老師就好難教學,影響進度
但分左精英班又會發生你所講既情況 ,的確頭痕

原帖由 維維WaiWai 於 10-11-18 10:04 發表
多謝你回覆呀 ~~  

我有d 唔明, 乜3 - 4年級唔係A, B 班一樣架咩, 點解你講A班好過B班既 ?

d 圖你未畢業時都反映過架喇 ? 依家都仲係咁喎, 我小朋友今年聖經比最尾果幾幅圖攪到冇晒分, 果課 ...

真係唔抵!!!盡可能你同老師反映下,可能家長既說服力大D

原帖由 qkhui 於 10-11-18 11:07 發表
仲有, 我想問, 你覺唔覺得一日得一個小息太少le ?

我都覺得!
小息實在太短,食野都唔夠時間
由樓層落到地面都要幾分鐘時間啦
6年級班房仲要喺6樓喎!

有冇小六既家長呢?好快就要揀中學:D
我依家讀緊林漢光,都唔錯嫁:D~

午膳時間太短:(有時我食飯都食唔切,因為老師可能會遲落堂,到左打午息鐘又要收飯盒 ~
午息時,規定要去課室圖書箱度借一本書尼睇 , 中英輪住睇
(今個星期睇中文,下星期睇英文)

原帖由 km1357 於 10-11-23 11:56 發表
其實我都唔明點解小學要返全日咁長

小朋友是否有需要學咁多東西?? 真係替d小朋友辛苦, 你叫d大朋友坐定定兩個鐘聽書都好難. ...

本來禧年係有分上,下午校....
下午校因為少人讀,所以2006年同左 就快殺校既恩平工商會李吳瑞紀念學校合併
之後禧年就變左全日制

‹ 上一主題|下一主題