用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解會小四被追上?
go

點解會小四被追上? [複製鏈接]

回覆:點解會小四被追上

同學開竅左,補習同學多左,記性好都要識轉彎,也要小心做,小四考課外讀物多左,但功課深左,小朋友深左又5想唸......

ANChan59  Agree  發表於 14-3-21 13:03

引用:Quote:原帖由+JJDBB+於+14-03-21+發表同學

原帖由 IloveJJ 於 14-03-21 發表
咁如果我仔係記性好,喜閱讀,只係有時唔小心,又無補習,係咪問題唔算大呢?

...
其實教育孩子學習態度最緊要(在成績上)!成績嘅野一山還有一山高啊!
教出一個品格好先重要!

manmanchubb  tollay agreed  發表於 14-6-6 15:43
mindwong   agree  發表於 14-3-21 14:36

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+14-3-21+14:23+編

原帖由 Yanamami 於 14-03-21 發表

有無諗過,有可能喺上到高小,呈分試就殺到埋身,阿媽開始 ...
好喜歡你個句,机会是留比有準備的人,這已是好的学習態度了。

引用:我同意在社會上,考第1唔等如叻過考第50嗰

原帖由 IloveJJ 於 14-03-22 發表
我同意在社會上,考第1唔等如叻過考第50嗰個,個人性格先最重要。但在升中時,考第1和第50卻有天淵之別呢! ...
如講中拎成績,提一提要拎好嘅品行!

回覆:IloveJJ 的帖子

不好意思呀!我最近看見有一個同學仔的劣態度,因為我接觸得多,所以有感覺就算佢成績好好,品行差.....只是有感而觉得感觸。
而且我見你D Post,囝囝好乖又聽你話又聰明(懇温習等等);所以心想佢应該成績差得去边;大家一講小四或小五或升中成績....我都是覺得成績好,品格好先能Ok,在此令你覺得唔好感受(如果冇更好),真系要講sorry。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-03-22+發表唔

原帖由 sukitelfold 於 14-03-22 發表
樓主,無需理人亦無需解釋,啱聽就聽!!!至於學業成績,見步行步啦,每次測考結果,都會告訴你小朋友在那 ...
我都是知的討論下,無心嘅!

引用:Quote:原帖由+sukitelfold+於+14-03-22+發

原帖由 JJDBB 於 14-03-22 發表
我都是知的討論下,無心嘅!
真系自己講多左

引用:有無發覺,排名高的同學,多數各科平均好(

原帖由 Yanamami 於 14-03-23 發表
有無發覺,排名高的同學,多數各科平均好(9字頭),而排中間的(e.g.4X~5X)的就會某d科好,某d科差(e.gEng ...
有,真系比一科拉低晒。但眼看8x分真系5算低分。另一個現象,尤其是數學,漏了單位,全題扣分,嫻嫻地十分八分.......這個老師講1OO分一八十分学生在他心目中5系5識,是有好多分扣左不必錯嘅地方!

Yanamami  亦證明我上邊講,排得頭的同學都有小心,淡定既特質,喺分數上顯示出黎。  發表於 14-3-23 10:46
Yanamami  所以高小好多人會操數,可以操番好d,少d唔小心野,就無禁傷。  發表於 14-3-23 10:44

引用:Quote:原帖由+JJDBB+於+14-03-23+發表有,

原帖由 joanthony 於 14-06-03 發表
我仔p2上學期考試測驗, 英數常95以上, 中文6字頭, 所以淪落到班考第7, 所以我今次先要發狂同佢追中文, 我想 ...
用成績頭幾名來訓練自動自覺,不如用学習態度更正面正確!

引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-6-9+16:48+話時話

原帖由 little_yolky 於 14-06-09 發表
呢個世界只有考第一and操行攞A既小朋友係無問題, 佢兩樣都唔係, 所以一定有得改善的。後面又無家長排緊隊,  ...
都是有問題嘅,哈哈!家家有本難念的經!

回覆:點解會小四被追上

我自己見家長,只針對品行方面,都清楚小朋友性格,所以見家長那天,三至五分鐘就可見完。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-6-9+21:25+不

原帖由 little_yolky 於 14-06-10 發表
所以, 一定有改善的空間, 但班主任說:已經很好, 沒有了。是不可能的, 白白浪費了一次面見的機會。有乜理由 ...
我見D家長問得好技巧同唸定D問題。曾經二年班第一學期班主任問我為何冇帶学生一齊見(你們学校可以嗎?),因為當時老師說成績無問題(好),品行唔差,有些地方要當面鼓勵及比小朋友知改善。可能一DD老師做法。所以我基本上每次見家長都会帶佢去,雖然是3到5分鈡,但我囡聽完会开心同改善!因為老師一句,好過我講十句。'

引用:Quote:JJDBB+發表於+14-6-10+11:38+我見D家

原帖由 little_yolky 於 14-06-10 發表
我哋學校唔帶小朋友見(帶去都唔會阻止)。因為第一次見小學家長, 無乜經驗, 下次去會準備定一啲問題。多謝。 ...
你自己睇下小朋友有咩要改善,不只是學業,有時行為,交友,習慣,自理(尤其小一小二)等可以問下。我記得小二(班主任),我問自理方便,佢話冇問題(人長大了會改變)。但我有問其他老師,其他老師有發現問題,也傾過,所以每個老師睇法唔同,我也不介意,自己慢慢教。反而班主任提意小囡對其他同学别太高要求(朋友之道)。一講之後,囡兒聽了在心,放在心裡……
好開心如果老師真心教自己孩子,所以我地家長开懷的問……如果真的無問題,就當冇問題,自己再留意,大大下,有問題变冇問題,冇問問变小問題,再處理。(太長氣了)

引用:Quote:原帖由+JJDBB+於+14-06-10+發表我見D

原帖由 IloveJJ 於 14-06-10 發表
原來如此,唔怪之得我仔學校,規定要帶埋小朋友啦!
'我們学校学生可去可唔去,我囡要求我带佢去,佢喜歡聽老師讚同要佢改善的地方。大部份老師有技巧的批評。

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+14-06-10+發

原帖由 silvia_ng 於 14-06-10 發表
放輕鬆吧!可能你小朋友係呢個年齡黎講,已經盡左力呢!做家長除左提醒佢,仲要耐心等待。我咁大個人,都會 ...
所以要技巧的去問。

‹ 上一主題|下一主題