用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?
樓主: sinityleee
go

Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 16-7-11 14:03
樓主好野,正想找呢個資料。咁其實如果係b1生,甲部揀呢啲學校,係咪實入呢?

...
個表有啱有錯架

IloveJJ  例如錯邊啲?  發表於 16-7-11 16:08
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 16-7-11 14:03
例如錯邊啲?
你樓上全部都指出錯誤地方...
我最肯定既係胡忠錯band...
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 16-7-12 11:46
我既意思係除了培正之外,因為感覺那些學校的受歡迎程度,都不及其他band 1英中。

...
點解咁堅持中中?將選擇侷限,其實你好難選擇

IloveJJ 發表於 16-7-12 18:13
真的嗎?我常覺得佢中文好,但英文唔好,因為大把小朋友(英小那些)小一已看Harry Porter,Ronald Dahl一套 ...
都話個d係明顯超前唔駛理,你識唔識d讀緊英中既初中生,問下佢地睇緊乜書咪知程度

洋蔥頭媽咪  係囉,我仔學校高小先推介睇,真係冇網友啲小朋友咁叻   發表於 16-7-26 13:47
little_yolky  唔識呀。  發表於 16-7-12 19:31

IloveJJ 發表於 16-7-12 18:24
唔識呀!
小一睇harry porter同roald dahl應屬少數你就識大把... 其實大把即係有幾多?

little_yolky  一街都係,快餐店啦,火車啦。  發表於 16-7-12 19:39

IloveJJ 發表於 16-7-12 18:42
我朋友好少,同年小三既細路,全部三個都讀英小,K3已看完ort level 9,magic school bus,小二睇咗幾本Rona ...
咪係囉,咪自己嚇自己啦,K3睇完ORT9算正常範圍,我個小一睇完,小二睇roald dahl (其實冇n,見到好耐,忍唔住出聲...) 最簡單個幾本,冇超前冇落後就足夠矣

IloveJJ  Thx! 改咗啦!  發表於 16-7-12 19:03

IloveJJ 發表於 16-7-12 19:00
我仔不是K3看完level 9喎! 而家小三先開始Roald Dahl喳,咪遲囉!成日見你哋講嗰啲chapter book,佢都未睇 ...
一d都唔遲,王家爸爸都話小五睇the magic finger已有B1水平,the magic finger已經係最簡單個幾本之一,小三睇完算早啦,至於chapter book,發掘下邊d有興趣囉,開到個頭就水道渠成架喇

little_yolky 發表於 16-7-12 19:37
咁係囉, 佢哋都唔明白我哋既, 見到人哋K班睇完ORT Level 9, 自己果個一年班仲睇緊Level 1, 你話幾沮喪呢。: ...
妳咪扮野,妳細女偷睇ORT5,想睇7,係妳逼佢睇ORT1咋

little_yolky 發表於 16-7-12 19:37
一街都係,快餐店啦,火車啦。
我見多數睇老鼠記者同magic tree house咋喎

crystalwsm 發表於 16-7-12 23:47
我囡好少睇書,想請教什麼是Magic finger?
https://www.amazon.co.uk/Magic-Finger-Roald-Dahl/dp/0141346515 <-- 童書,內有試閱

crystalwsm  Thank you  發表於 16-7-13 20:22

little_yolky 發表於 16-7-13 12:12
MASAYA  教育局從來冇理過,唔係唔記得  發表於 29 分鐘前
減民生好主動架,cut教育cut醫療,不過cut係被動囉,教育局唔say no同冇理過我諗差唔多

Yanamami 發表於 16-7-29 18:21
我係PC畢業,简单d講,我同我既同学(理科班唔計),英文差係心中-大條剌……大学畢業又如何?同鬼佬开会都 ...

我有親戚全家兩代人,八成培正畢業,全部都出國讀大學,大半去英國讀,冇諗過佢地英文差喎...
佢地教養好讀書好,所以考幼稚園時我好想個女讀到培正,不過佢考唔到...

little_yolky  係囉,派兩名大將都敗北而回。  發表於 16-8-2 17:30

Yanamami 發表於 16-8-1 15:37
係因為現今家長重視英文,早早提供語境,若然只靠学校……今時不同往日(若你坚持)皆因家長不同了,以往年 ...
讀官津中小只靠學校,冇任何課外培養,我諗入到英中都幾難讀得上...

October.  唔會既,小朋友潛力無限,我眼見既上到中學英文進步好多。  發表於 16-8-1 20:03
Yanamami  係EK上的確見唔少跟唔上既例子……  發表於 16-8-1 16:34

Yanamami 發表於 16-8-1 15:37
係EK上的確見唔少跟唔上既例子……
即係教育局製訂既課程其實銜接唔到英中...

dubbies 發表於 16-8-2 13:04
general英文課程要照顧學習差異唔可以去盡 但實際band1尖子要博dse 5**又要去到盡 呢個矛盾唔知可以點解決

...
同枱食飯各自修行囉,我唔會靠小學既英文課學英文,課程主要係為考試,考得高分未必代表英文用得好

little_yolky  中文一樣。  發表於 16-8-2 18:19

little_yolky 發表於 16-8-2 17:53
我仲記得我哋學校大部份係中小上, 有D英小, Miss第一堂大家派張卷quiz一下, 睇下大家乜程度。但 ...
妳中四既情況我中一遇到,又係教兩年,又係堂堂鬧人,全部字眼都係侮辱性,例如「搵人捐器官一定捐你地個d,因為你地個腦冇用過」,中三係鬼佬教,我已經冇能力聽得明...

Yanamami 發表於 16-8-3 23:37
有時阿女睇書係睇故事內容,有時唔識就成句估,係从來唔查字典,話要停低查字就睇得唔过㽼~ ...
我個都唔會查字典,睇中文都唔會查字典 (不過會查字的家族睇個字既來源同典故),英文其實一樣,明白個意境就可以推斷到新字既意思,中英意思未必完全一樣,可以單靠聽同睇學英文好過靠翻譯,可以更好掌握該語言,佢講唔返中文我反而冇所謂,自己明就得
考完試放暑假前班主任買左好多英文書 (佢教英文) 借畀學生睇,有次佢問我女書裡面有個autism知唔知點解,我女話未見過呢個字,但之前睇過與光同行,所以估到,我地早期學中文其實都係咁

mcl203 發表於 16-8-4 12:33
MASAYA  唔好係中国底下問呢d問題   發表於 1 分鐘前
************************************************ ...
我都係,我買返CD買返實體書 (以前會上網搵黎睇),因為唔想小朋友以為呢個世界係靠盜版去運作,唔想佢地對知識產權冇概念,不過,都係個句,上個問題唔好問

頭先上網查過版權問題,中国同香港、台灣既既版權唔同,香港、台灣既書價有限制要跟原著價格,中国買左版權返黎就任印任定價,但中国版權都有一個限制,只准国內售賣。香港買到既簡體實體書,我諗係當国內買左,再係香港轉售,但過境時有冇一個稅率補返差價就唔知,中国以外地區買中国版權既數碼書係點都唔知,有冇知情網友可以補充?

mcl203  到你黎呀 ??....  發表於 16-8-5 13:43
‹ 上一主題|下一主題