用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 東九選津校還是直私的決揀
樓主: TKO_NANA
go

東九選津校還是直私的決揀 [複製鏈接]

小女今年K2,家住46區,先生係48區聖馬太舊生,我屬意自行抽聖馬太,因為下面仲有2個細佬跟尾,但先生想個囡讀直資小學,佢話讀過不想阿囡好似佢細個時咁谷。就選學方面,我們有些少分歧,真心請教各位排位意見:

20分抽聖馬太 - 聽聞聖馬太較谷,而且老師較嚴,有冇用家可以分享近年情況?我囡記性OK,不過佢讀開happy school,而家讀緊LL;

音小 - 有直屬中學,但學費不菲,而且中學聽聞一般,我們一家也暫無宗教信仰;

福小 - 有直屬中學,似乎比音中較好,學費便宜一些;

其他TKO區直資小學,例如TKO神校真道,優才,保良局陸慶濤。

P.S. 我是全職媽咪,將來在學業上應該可以比阿囡一些支援。先謝謝各位意見。

bobbob  TKO神校意思係?  發表於 15-1-12 18:34
   9    0    0    0

多謝各位JM的寳貴意見!!聽聞以上TKO的直資小學近年也非常難入,特別是真道,已經升哩變成TKO區的"神校",朋友鄰居個仔好叻仔,今年都被真道reject了....

chanwendy,你講得好啱,我老公舊生間小學雖是同區一線,但有舊生分都大機會入到,因為48區好多人較鍾意2間李兆強。

hoiyeungmum,你果句"不重抄寫,重思考,英文底亦好很多"很吸引我,希望我囡囡都可以考入一間不錯的直/私小學,如果全軍覆沒先考慮聖馬太。

HaYi,多謝你的意見,聖約瑟好似有好多間,我住所附近的有彩雲聖約瑟,聽聞不錯的有九龍灣聖約瑟,好似仲有一間私立的聖約瑟,睇到我唔知邊間打邊間xd

其實真道不是我杯茶,我寧願催谷個囡溫習做功課,也不想同佢一齊戶外考察做報告,其實應該重思考,活動教學對小朋友較多益處,但我真係驚自己唔識教,自問欠缺創意思維。

LHT雖然谷,但會唔會少D新移民入讀?呢個也是我老公其中一個point

播道無乜概念,其實好唔好呢?

之前爬文印象中,優才同羅氏在TKO中學排名好似係伯仲之間,10TH VS 11TH

TSL同CKY是真神校,會報考,但同中六合彩無異,如果是但一間收,咩都唔諗都讀啦XD

tantanmama  TKO排名10同11? 未聽過.  發表於 15-1-13 17:48

其實如果不是特別屬意音小同播道,又有地區一線小學做back-up(假設真係收),係米可以慳番唔洗考呢?佢哋既直屬中學都係一般般....

tantanmama  係.  發表於 15-1-13 17:53

咁我諗聖馬太同2間小強差不多谷,好多功課同抄寫.....

大家對王錦輝,林文燦和SMC有什麼評語,這3間直資似乎同傳統拉不上邊,諗緊報唔報讀好?

回覆 zanezane 的帖子

福小應該也ok吧?聽聞也谷,而且有直屬中學,更有保障?

福小有中資背景吧,仲有培僑,漢華也是,聽聞民生都有少少?

robotcop 發表於 15-1-21 09:41
完全同意, 仲係一條龍添。LHT 個講座大大吸引了我, 如果而家K2, 可以在暑假時留意下佢既講座時間。 我仔仔 ...
TKO LHT / Logos / GT,我覺得是不同類型的學校,暫時我未聽晒佢哋既簡介會,又未參加過面試,評論不到佢哋高低,不過播道比我感覺真係好一般,不論學校行政或學術,唔明白點解朋友要揀佢而捨將天...

陳守仁同蔡繼有仲諗緊報唔報好,唔係話佢哋唔好,而係已經被神化,每年閒閒地幾千人報名,我囡絕對不是band one one,所以諗與其陪跑係米慳番啖氣好過.....
‹ 上一主題|下一主題