用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無人都係Asperger + ADHD 
go

有無人都係Asperger + ADHD  [複製鏈接]

我個仔係。

佢4歲半確診。我咪俾佢去上社交班,學游水。仲有同佢排左做IQ TEST。今年9月排到E位,有3T訓練。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:有無人都係Asperger + ADHD 

A仔同adhd係要上情緒訓練既班。佢地好多時係唔識處理"感情"呢回事。建議樓主要搵下課程俾佢上。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

建議大家睇下一本“自閉兒希望你知道的10件事”既書。

我睇完,直頭喊左出黎。

joanthony 發表於 13-9-24 15:25
你們D仔係咪永遠唔肯叫人, 唔敢望人? 唔敢望人呢樣佢自己都覺, 佢知唔好亦改唔到, 而唔肯叫人既無論係節日 ...

佢眼仔無望,但會叫人。但學校既老師,同我都會迫佢眼對眼講byebye。老師係捉實頭仔,眼望眼。

我自己湊,會要求佢望住果個人講,唔望當唔知佢同邊個講,無稱謂,都唔應佢。

呢個唔係有無得改既問題,係要佢(迫佢)養成習慣。

我個仔唔望,唔叫人,我會叫對方直頭唔好理佢,唔賣野俾佢。

joanthony 發表於 13-9-24 20:37
Let me try

脾氣佢地一定發。唔好俾理由佢地唔做。一日唔得就一個星期。總之唔望都要叫人。

唔可以因為自閉就無禮貌。

我成日講阿仔,有把口就要叫人。

衰d講:自閉only,又無智力問題,做咩唔叫人!

不過,要全部人同你合作,要堅持過佢。

同埋,樓主有無幫個仔上情緒班?

政府既又好,私人既都好。

點都要執下呢d弱項。

joanthony 發表於 13-9-24 23:34
D房門成日被佢好大力咁開關(發脾4), 好彩夠堅固, 打極佢都控唔到自己, 把口臭到不得了:第日送你去老人院唔 ...

媽媽,咁唔得既。要正視個問題。

佢點會唔識,佢識搵人蝦。可能我個仔自少係我湊,我地感情好深厚,阿仔成日都唔捨得我,唔可以無呢個媽媽。

雖然佢久唔是都會郁手郁腳,但我信佢真係無心。

如果照顧者都郁得,出去就好有禮,咁唔得既。大個容咩易打老婆(因為越親既人越放縱)。明愛唔得既,你有無

睇政府既兒童精神科?可以試下政府既服務,佢地教得唔錯。同埋有無俾佢參加制服團隊?

baubaulee 發表於 13-9-25 21:29
制服團隊包容到嗎?

阿仔學樣有基督少年軍。都係老師做導師。

要守規矩,唔得就係唔得,導師無情講。淨係步操一樣,我覺得值得。

別的,我就唔知。
‹ 上一主題|下一主題