用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 今天收到IgG Report……真的中晒GFCF,係咪咁巧合? ...
樓主: charisma07
go

今天收到IgG Report……真的中晒GFCF,係咪咁巧合? [複製鏈接]

Skill test 是驗IgE (通常 IgE 抗體會IgE 抗體會在你對某些事物有即時和極度過敏的情況下產生)

驗血可驗 IgG (是一種延遲性的反應, 通常會在接觸過敏原數小時後才出現, 而且徵狀不一定是發腫, 發紅和痕癢。 IgG 能引發一些炎症, 繼而產生多種的過敏徵狀。)

http://www.hkbiotek.com/chi_t/C_AFC_ELISA.html
原帖由 besmart 於 10-11-28 10:56 發表

我都想知在何處驗及是準
因我都準備去驗
但他們要小兒不要戒口二星期
其實可以再做一些skill test 去比較
小兒做了七種skill test 都okay
但gfcf 不但用skill test ...

我個仔都係有鼻敏感、濕疹、黑眼圈喎,最近驗左IgG4後,除左GFCF外,要介雞蛋、花生、...,介清左後,濕疹、黑眼圈真係無左,個面仔肥左,鼻敏感就要再觀察下。

我都睇過一本台灣醫生寫的書,講食物過敏是好常見的問題,可能每個人都會對某些食物有過敏,影響也因人而異,常見是黑眼圈,也很難察覺得到(反應是延遲性)。

原帖由 owl_2046 於 10-11-29 10:22 發表
我仔又係鼻敏感, 可以介口改善的, 因除了空氣就係食物敏感, 我自問屋及企附近空氣好好, 亞仔學校都係, 但依然鼻涕長流又有黑眼圈

介口是治療的一小部分,目的是避免刺激身体的免疫系統,治療有好多野要做。

原帖由 besmart 於 10-12-9 11:54 發表
各位媽咪我會和囝囝兩星期后去Test.
我打算我自己都Test (用多$2,300)
一來可以比較下

我囝囝停介囗3星期,各方面都沒有大分別
但他是好惠食,冇介囗他好高興
下星期會同囝囝和老婆去旅行 ...

我都是到馮XX驗IgG4, 抽血連到化驗所用離心機抽出血清,$4,500

原帖由 june1997 於 10-12-14 11:35 發表
請問charisma07, 你是否驗IgG就可驗出CFGF?
是驗IgG or IgG1,2,3,4?  
這IgG與以前我到馮XX驗CFGF要幾萬元平好多喎!
如果可驗出是否casein and gluten問題, 我會同個仔驗多一次. 是否去biotek?
...

Little Gia_t 有GFCF麵包賣
address: 15/F,Chung Wai Commercial Building 447-449, Lockhart Road, Causeway Bay, HK
我都買了部麵包機,試下自己做麵包,部麵包機有9個programme(9個自動化製麵包程序),其中一個是做GF麵包,GF在外國都好行下,只是香港無人講。

原帖由 eerr 於 10-12-16 10:45 發表
請問cfgf麵包可在哪買?

Please find the info of Dr. Fung.
How old of your son?

原帖由 yaupuiwan 於 10-12-30 07:42 發表
自我個仔在今年8月中被協康評為“自閉傾向”後,我去睇dr. trodd,GFCF/Supplement/B12針,又有參加協康個別訓練等都做齊,自覺阿仔的眼神接觸同說話方面比之前有明顯進步。但琴日去見政府CAC,話我個仔確實係有A的氣味,叫我排兼 ...

Oh, sorry to hear about it.
May you share a bit?

原帖由 besmart 於 11-1-13 12:35 發表
Received the report in todayVery upset

Gluten 麩質可能會引起其他問題:

穀膠、酪蛋白以及過多鴉片縮胺酸
(from http://www.littlegianthk.com/common/fz-zb-detail.html#fz1)
"越來越多研究認為,自閉症人士進食含穀膠蛋白 (包括小麥、大麥、黑麥、燕麥) 及含酪蛋白(牛奶) 的食物後,不能代謝及消化此兩種蛋白質,從而產生麥醇溶蛋白 (gliadin)。當人體腸道菌落生態失衡,有害酵母便會伺機植根。酵母會分泌毒素,而這些毒素會在腸壁鑽小洞,導致「腸漏症候群」。先前不能被消化的殘餘蛋白質,形成鴉片縮氨酸 (opioid peptide) ,其性質好像嗎啡一樣經由小洞進入血管,最終傳送至腦部,影響荷爾蒙分泌及調節,導致失眠、專注力弱、過度活躍、躁狂、自殘行為等。這些殘餘物質好像毒品一樣,導致上癮,如身體缺乏這些物質便會出現像「吊癮」一樣的行為問題,因此,戒絕含穀膠、酪蛋白的食物初期,亦會出現一些負面反應 (dieoffs) ,這是無可避免的。嚴格控制穀膠及酪蛋白的攝取,會降低鴉片縮氨酸水平,改善自閉症症狀。越早實行戒絕進食含有穀膠及酪蛋白的食物,痊癒機率越高。"

原帖由 besmart 於 11-1-14 09:40 發表
Aller-Food Check Report
Many items are extremely High

Daily:
Casein-  Extremely High 6
Milk-  Extremely High 6
Whey-  Extremely High 6
Yogurt-  Extremely High 6
Fish:Tuna-  High 4

Fruit:
GrapeFruit- ...

Hi, eerr

買部麵包機就可以了,我買KenXXXd BM250,好處是它有Gluten-Free bread 自動模式,最好先混材料,放入材料後三小時就完成,gfcf的材料可在littleXXXXX,一般包裝上有食譜。

原帖由 eerr 於 11-2-27 13:32 發表
myson727 & charisma,
可以教我點開始,給我recipe嗎?
工具是否只買麵包機就得?
一般烘焙店都買到gfcf的材料?

試下戎足100%兩個月,睇睇個仔情況如何。

原帖由 owl_2046 於 11-3-2 21:27 發表
我個仔個報告都出左.
GLUTEN, WHEAT, APPLE, HONEY BEE 只去到III, 係咪可以唔戎?

• 原帖由 owl_2046 於 11-3-9 10:00 發表
    我仔牛奶製品及大豆都超標, 咁用咩可以補充鈣質?

may be try 菠菜,燕麥片
‹ 上一主題|下一主題