用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報30間幼稚園多唔多?
樓主: 9284
go

報30間幼稚園多唔多? [複製鏈接]

原帖由 NICOLE123 於 10-5-28 11:44 發表

我仔既同學 有哥哥係度讀緊小學.果次同佢daddy傾開聖若望,培正,民生.佢話"聖若望 既英文比出面普通學校深2年. 培正深1年,民生佢本人就唔多鍾意" 我無考究佢講既呢番說話. 不過我問會唔會比妹妹一齊讀埋聖若望,佢都 ...

請問培正係中文學校,你講既應只係英文科深1年,o甘英文exposure小o甘多怕唔怕有影響?我重諗緊報唔報好.....

原帖由 NICOLE123 於 10-5-28 12:28 發表

其實我唔多明你條問題 不過呢d都係果位daddy 講既見解
深唔深唔係我決定入培正既重點. 一條龍係考量既因素不過都唔係重點
入得培正就要接受佢係中中 (而且要直升佢既中學都唔係想像中咁易)
我地鍾意呢間學校既學習 ...

你所講我全部都agree,學生既quality亦係我盼望的。我只係想問問響英文exposure相對少既情况下係咪真係做到英文水平仍然好competitive,如果係我就再冇顧慮而已。

原帖由 LittleKiwi 於 10-5-28 13:41 發表
咁都係交流o者, 問你個list 個d人又係既, 拎本天書delete d 咪就是了嗎.....

交流係雙向付出,但唔係個個願意

原帖由 NICOLE123 於 10-5-28 14:37 發表

其實我一直都唔介意同人"交流"之前都係好多家長幫過我.
大家當初都好多 "?" 係心中.難得有bk 過來人幫我解開心結
而家我可以幫既就幫番人者
時間許可大家"交流"係無問題.
不過有d人"老馮"咁又無禮貌我就真係唔會 ...

係呀,冇各位前輩教我我b今年都未必有N1讀,多謝晒

原帖由 oooray 於 10-6-2 10:27 發表

如果病都俾你返學你咪仲驚!
全日班唔同托兒所(幫你定時餵藥都得);
作為2個小朋友o既家長,我敢大膽講句:
諗住塞個小朋友返全日班就天下太平無憂返工係錯o架!
唔請家傭都起碼有個後備(屋企人或屋企人o既家傭)幫手接送;病 ...

我想講好耐,不過怕佢唔高興....

原帖由 sheffield 於 10-6-2 10:38 發表
唔係邊間學校問題,係間間學校同家長都唔會想有病嘅小朋友繼續返學。我亞女已經唔係成日病,但都試過一個星期只返過一日學…如亞b流住鼻涕咁返學,你唔介意佢辛苦都要返,人地d家長都介意你亞b傳染佢個仔/女啦!
計數唔好計到 ...

但有時因敏感而running nose冇理由唔返呢?不過俾人懷疑好慘

Btw, 你又轉相頭,好cute呀

原帖由 BabyISC 於 10-6-2 14:24 發表
小朋友有病,家長不能請假作伴,局住要番學,邊個想喎,人在江湖,身不由己.我認識一些老闆朋友,自己高堂,子女有病都唔會請假,佢地又點會體諒別人
如果抱恙上課叫自私,又好似有少少言重左,
我是幸運的一群,有人幫忙, 老闆 ...

將有病既小朋友推俾學校老師已好不對,重要話交义傳染係福,呢d係乜道理?

原帖由 BabyISC 於 10-6-2 15:15 發表
I am the mother will take my children off, when they are sick, I got tones of back-up, they can look after my children no matter a day or a week. I am in the group of “being contaminated”, not “to  ...

Sorry誤會了你,anyway學校單方面做不了甚麼,一定要家長合作才可防止學校爆發疫情呢

原帖由 NICOLE123 於 10-6-2 16:15 發表

算啦..其實人地點睇又唔緊要既.
我估一定有好多人學佢 / 笑佢 / 鬧佢....etc
睇佢之前既post 都明/估到佢既性格
d人又唔係唔敢出聲既 係費事出聲

唔出聲既人唔一定認同你,佢地可以係費事教精你,哈

原帖由 Nov 於 10-6-2 16:31 發表
nicole123,

我玩bk年資尚淺(5年), 請多多提點呀! 呢度好多人'隱形mama', 好高興你可以咁真同大家分享~ 知道你囝囝9月入培正, 恭喜晒...日後保持聯絡!

...

Btw, 點解你幅頭像o甘恐佈既?

原帖由 Nov 於 10-6-2 16:45 發表
brrbaby2007,

係'和牛', 可能血淋淋比較嚇人, 不過佢好善良, 好好食架!

我以為係傷口,嚇死我啦

9284之前睇你post你好似住得幾遠吓,其實如果o甘好彩你入左間好學校,你會唔會搬呀?

原帖由 陳皮爸媽 於 10-6-3 09:15 發表

係呀, 睇完呢個post真係好驚, 我feel到好大壓力....我都係今年報k1...唉

睇完呢個post我會再報少d

原帖由 B.BB 於 10-6-3 16:45 發表

問題係學校俾 offer 有先後次序,好似如果最心儀o個間係第一間接到 offer,咁就真係可以只俾一間留位費。如果係最後先收到佢 offer,咁點都起碼要交定一兩間留位費啦。

但有 d 學校做野超快的,好似 york 咁,幾乎會係第一 ...

York因為o甘就可以賺多幾轉

原帖由 9284 於 10-6-4 00:04 發表
其實我不是住太遠,反而幾近九龍塘,住黃大仙,如果我target左九龍塘果間think 收阿女讀全日就好了,一來不用搬,二來又可學好英文,三來又係full day, 不過學費都幾貴,未計其他雜費,淨學費都 6300元,如果九龍區多數唔搬,如果港島區 ...

咦,你之前唔係考Tai Po SPN?仲以為你住Tai Po。

乜Think有Full Day咩?個校長要我promise K1留係度,早知有Full Day我都考慮吓啦
‹ 上一主題|下一主題