用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 正想緊,讀有學卷學校好?定係無學卷好?
go

正想緊,讀有學卷學校好?定係無學卷好? [複製鏈接]

回覆:正想緊,讀有學卷學校好?定係無學卷好?

我諗睇你要求d咩啦?想愉快學習當然選有學券啦,但要小朋友學得多,又想對升小有幫助我諗冇學券㑹好d!當然$都係考慮因素!

回復 ylcyvonne 的帖子

我身邊有幾個讀冇學券既小朋友,因為喺學校已較早接觸寫字,認字,有較多既英文和普通話訓練,所以喺聽同講方面都有優勢,而且普遍課程較有學券既學校為深!當然啦,我相信好多家長都會出去再補底,而讀得冇學券既家長,一般都會再谷小朋友考小學.

回復 ylcyvonne 的帖子

其實我想講對考小學有幫助係指私校和直資!

回覆:ylcyvonne 的帖子

如果負擔到當然揀A啦,不過你都話難入,咁盡力而為啦!其實小一叩門有d學校都會睇你讀咩幼稚園,因為佢地都想收d有質素嘅新生嚟提升學校質素,因為派位冇得揀,叩門就可以自己決定嘛!我見一d讀冇學券嘅小朋友又真係醒d嘅,因為佢地屋企負擔得起,會出去補底,大部分上到小學都冇難度;調番轉有學券嘅課程有一定規範,跟進度上小一就吃力少少,不過••••••都係嗰句:凡事都有例外,不可一概而論,只係我所見所聞啫!

‹ 上一主題|下一主題