用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 醫學院教授被追問點解收咁多非聯招生, 答完個個都靜曬無 ...
樓主: Ivymom
go

醫學院教授被追問點解收咁多非聯招生, 答完個個都靜曬無言   [複製鏈接]

一陣有時間都想寫幾隻字。

態度每個人唔一樣,對好與壞,亦人言人殊。
只容許單一種聲音,似乎唔係好公平。

《格局決定結局,態度決定高度!一個人,你的格局有多大,成就也就有多大,成功率也就有多大,無論在各行各業中,皆是如此!

你能叱吒風雲,做事如魚得水,都是得益於你有近乎完美的格局。有什麼樣的人生,就有什麼樣的結局!諸葛亮有句名言:'誌當存高遠,誌者,心也,超然於物外,方能品味極致人生的重大意義。'胸有鴻毛之誌,方能產生大動力,大意誌。個人的潛能才能得到最大限度的開發和挖掘。人生的格局才能樹立一個好的開端!

置之死地而後生,膽略是一種大氣,膽略的前瞻性意味著風險的性質。戰略的完成需要執行的態度,執行的態度決定完成質量的高度。一個成功的人,要有事先製定超前的戰略,並且有勇氣的執行。具有膽略和策略,才會全心全意地投入到事業當中去,按照己經計劃策略一步步執行,以一種置之死地而後生的精神去開拓,去努力,人生才會取得最大的成功。》

唔質疑30分可唔可以讀到,問題係前面嘅人會留返幾多位畀30分嘅同學?腳踏實地啲啦,全B 嘅學生會在自行同甲乙部只填QC LSC ,其他留白咩?

73662710 發表於 18-9-29 21:37
我從来冇明講或者暗示30分在現今的香港可以入讀醫科。只是說一個30分的考生無論是在知識和能力方面讀醫科 ...
知道,只係想表達下,學生嘅選擇,先係重要嘅影響因素。指大學收生唔公平似乎言之尚早。

73662710 發表於 18-9-29 21:37
我從来冇明講或者暗示30分在現今的香港可以入讀醫科。只是說一個30分的考生無論是在知識和能力方面讀醫科 ...
我亦唔反對你嘅概念。

978212 發表於 18-9-29 20:30
睇大陸人寫嘅嘢多,學識咗一個詞「槓精」
原來troll 係咁意思。
多謝,我聽人用過好多次,不過唔知點解。

troll lolll

。  

‹ 上一主題|下一主題