用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2010-11 小三家長入嚟傾吓
樓主: Derdad
go

2010-11 小三家長入嚟傾吓 [複製鏈接]

恭喜哂!!
俾d心機,上到四年級升五年級時會再選拔,大若選12人左右代表學校奧數隊.到時會比較辛苦.

原帖由 Derdad 於 10-9-15 10:23 AM 發表

尋日收到通告,原來我個仔俾學校取錄咗入奧數班。
佢連簡單嘅題目都唔識計,居然都入到,確實有點耐人尋味(可能因為少咗三班,每班變咗選十人的關係,佢先咁好彩),但係唔駛煩出去邊度搵邊間俾佢學,已經滿足了。

睇番個開帖,原 ...

上到五六年級,課外活動是會寫上成績表的,已退休的前校長曾說學校是會看課外活動的,不過至於上sjc有冇credit就真係唔知!
不過入到奧數隊,上到五六年級連暑假及聖誕假都要回校操練,所以如妳所說會哂好多時間去操練!!!

原帖由 Derdad 於 10-9-15 11:09 PM 發表

唉,反正成績表上又唔會寫低,而且對升 SJC 又冇 credit,入到奧數隊最多係對出去找中學可能有少少幫助,但入咗又會哂好多五、六年班嘅時間去操練,所以唔入可能仲多啲時間溫書…

算啦,以後嘅事,以後再算! ...

回覆 1# Derdad 的文章

吃力是必然的.
有d小朋友一向無補習,成績中上,上到五六年級都堅持唔到.
如果是working mum更慘!!!
叻嘅要補,唔叻嘅一向都補,中上嘅,係後面不斷俾人追,想唔補都要補.唔怪得個mug mug太d人排哂隊去揾去補!!!
這就是我同阿仔上到高年級的感受,唔好意思係度發"勞騷"....
每個小朋友的承受壓力都唔同,有d叻仔又去mug mug太度補習,又係d mug mug校隊,又係perfect,仲可以考全級頭幾名!!!
最緊要清楚自己仔的能力,唔好係大海度迷失方冋就可以了.

對不起,小兒今年只是小六,所以妳的問題我都不能回答.
我只是知道校隊是以足球隊最重要,如果小朋友成績唔太差,中學部會收番哂.
至於mug太掂唔掂,我都只是'道聽途說',佢只是收成績較好的學生,好學生自然會有質素,自然就有口碑.
不過佢都教得唔差,但是否好過私人補習,就真是見仁見智!
原帖由 Tatama123 於 10-9-17 09:57 AM 發表
[quote]原帖由 pmamylee 於 10-9-17 06:29 發表

pmamylee,

請問你仔仔今年是否F1 ? 你認為參加校隊對升中是否很大作用 ? 如果畀你再揀, 會否以學業為重而放 ...
‹ 上一主題|下一主題