用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我知我咁問會比人話...但
樓主: artroboy
go

我知我咁問會比人話...但 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 artroboy 於 10-11-24 13:05 發表
我真係有考慮到....
近年有一班係港生的大陸孩都己經開始到了適齡升小的時間......咁咪多咗好多人返黎爭學位?
而呢個問題會唔會亦令到官津小學教學質素下降?
咁咪迫洗 d 家長更加要向直/私求位?
咁學位越黎越少.... ...

呢個問題, 好早已經諗到啦.......
我岩岩還教呀女通識, d 大陸人黎香港生仔, 對香港人既影響係乜..............
當中我有提及埋教育........

醒目開學勳章

原帖由 lola2008 於 10-11-24 13:41 發表
咁你有冇提及香港女士唔多肯生,如果冇咗班大陸同胞補充,將來係一個年青人供養4、5 個老年人,即係你囡囡將來可能要供養好多-----「人哋嘅父母」,咁係好事咩?與其呢班人臨老至嚟香港攞着數,不如孩童年代嚟香港接受咗優質教育 ...

甘呢個問題, 又要伸展埋, 點解香港女士吾多肯生育啦, 呀女暫時岩岩先開始學通識, 我話我未會講到甘深入
但係呢樹, 可以同你講, 我講緊既, 係果班黎香港搵著數的大陸人, 如果係投資移民, 或者係有良好背景的中國人黎香港生仔, 接受教育既話, 佢地接受完香港教育之後, 又有幾多個中國人真係會留係香港發展佢地的事業? 甚至貢獻返係香港? 呢個要多年後先看到
依d 老人家, 係香港之前有過貢獻, 而我若干年後亦會成為依家小朋友的負擔, 但我真係有過貢獻, 但請問, 呢班大陸孩童, 甚至係佢地的父母, 對香港有過乜野貢獻? 我暫時未看到貢獻, 就只係看到佢地增加左我們納稅人既負擔先
再講, 香港的福利, 對老人家有幾多呢?
但一個大陸孩童黎香港既9年免費教育, 醫療, 綜媛又有幾多呢?
如果有時間既話, 不如計一計?
今年小一的派位已經吾理想
如果過多幾年, 果批適齡的大陸港童殺到既話, 甘又點呢?
最後, 我會教育呀女, 依家既中年(包括佢呀媽)對香港作出過努力(吾敢話貢獻), 所以將來成為政府的負擔時, 希望佢吾好覺得吾應該.....吾會覺得我係佢既負擔

醒目開學勳章

原帖由 thomasha 於 10-11-24 13:56 發表
這點讓我想起一個例子:足球隊可以引入外援,究竟這些外援對本地球員構成競爭,或者覺得被打壓,還是能提升本地球員的質素?

我本身對新移民理解不深,不過內地學生似乎鬥心較強,讀書態度積極,如果一眾港童給比下去,也不能全怪別人 ...

呢個, 我個女都有個大陸同學, 但佢父母(呀媽拿到單程証)都係香港生活既, 都係d 無乜學識的人, 但呢位同學真係好努力, 成績好好, 品行亦好, 我亦叫呀女以佢為借鏡, 學習人地的好處

我重申, 我無針對任何大陸人, 只不過係講出呢批大陸人黎左香港之後, 對香港真是做出乜野影響

醒目開學勳章

原帖由 lola2008 於 10-11-24 13:41 發表
咁你有冇提及香港女士唔多肯生,如果冇咗班大陸同胞補充,將來係一個年青人供養4、5 個老年人,即係你囡囡將來可能要供養好多-----「人哋嘅父母」,咁係好事咩?與其呢班人臨老至嚟香港攞着數,不如孩童年代嚟香港接受咗優質教育 ...

呀, 講漏一樣野呢
呀女通識既test真係探討呢個有關的問題
而呀女今次既通識都算高分
所以, 我吾會覺得, 我講既野係無points.

醒目開學勳章

原帖由 ParcoBabyBaby 於 10-11-26 10:55 發表

要看哪一種
如果爸爸是HK人, 就一般會來HK讀; 爸媽都不是, 就好少會來HK讀
朝6晚6,真系好慘嫁; 而且,坐火車果班,一日淨車錢都幾十蚊; 坐皇巴果班就平D,不過就鄉村小學; 行深圳灣果D, 就天水圍中小學。 ...

如果我無記錯的話, 早排, scmp 有段新聞
講大陸有一個有$ 人, 係香港投資移民, 買左層豪宅, 為的就是香港的優質教育
係香港, 得個女同工人
我一陣得閒, 看下搵吾搵到段news post 出黎

醒目開學勳章

原帖由 ParcoBabyBaby 於 10-11-26 11:19 發表

有600萬投資果D人, 就不是為左免費教育才來啦

我既意思係, 大陸人, even 有$ 果批, 佢地有足夠能力係大陸比d 仔女讀國際學校, 都要放低個女比工人係香港接受優質教育呀, 係想帶出, 邊個話, 大陸的教育都免費, 吾係甘多大陸人想仔女黎香港讀書
‹ 上一主題|下一主題