用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 你們真正關心的是教育和學生嗎?
go

你們真正關心的是教育和學生嗎? [複製鏈接]

回復 cellon 的帖子

作為一個PAST TENSE老師。老實講我見到啲校長上街真係唔知講乜。我一向覺得搞小班某程度係保住某啲“既得利益者”嘅飯碗。我唔否認小班係有佢好處,但我覺得有啲學校根本係多餘。以我以前工作嗰區為例,嗰度根本就係起多咗學校。為咗保住啲老嘢嘅飯碗,學校放曬啲資源爭學生,唔搞好教學質素。老師又教得唔好。我相信香港唔止一間咁嘅學校。你係辦得好家長會睇到, 好過成班人只掛住保飯碗。

回復 142526 的帖子

你講得冇錯!但入面啲老師,員工要吃飯。佢啲閑閑哋逗緊幾萬蚊人工,可惜有啲人唔諗下自己係唔係值呢個人工,唔與時並進,教錯嘢仲話自己冇錯。

回復 KLN 的帖子

咁平心而論佢為教師爭取做幾多福利嘅

回復 Sumyeema1 的帖子

你應該問有冇學生想讀呢間學校先。記得我去過一間位於元朗嘅中學參觀,當時我帶住啲學生去參觀學校。間學校老師出盡法寶去吸引學生報讀。啲宣傳單張幾靚嘅。佢收好多新移民同啲課程比較實用。

回復 Sumyeema1 的帖子

我相信嗰兩位老師應該比個學生更無奈。不過佢可以享受一對一嘅教學。其實都唔錯。搞到咁咪又係班老屎忽造成。如果佢哋唔係去到水浸眼眉先示威求救,就唔會搞成咁。啲學校往往去到最後一刻先搞改革。之前就養哂成班low productivity又hea嘅人喺度。我有小朋友一定俾佢讀直資或私校。因為入面冇長約制度養懶人,個個都要交到成績出嚟。咁啲教學質素先會好。

Sumyeema1  not 一對一, 2:1  發表於 12-11-29 14:37

回復 kuroro 的帖子

二對一呢個proportion is nice!

回復 judy 的帖子

通常呢啲學校掛住搵學生,學校內部啲嘢做得好差。我曾經佢過一間收生面臨不足嘅學校做嘢,佢八九月嘅時間攞哂去搞收學生嘅嘢,邊有時間理啲學生。個英文課程爛到爆,啲英文老師連英文都講得唔好,俾你會唔會讀?

回復 HING2HING 的帖子

根本呢啲學校就養做一大班廢人。我IN過好多學校,啲校長只是識問點樣培養學生對學習嘅興趣,你有冇諗過,你做好多嘢,但你啲同事唔想做係冇用,學校係一個團隊,我以前做過一間學校,個老師係一個好有料嘅人,但學校養了一大班又懶有忌才嘅廢物,個老師想推行計劃,啲老嘢唔配合,因為怕做多工夫。呢個就係香港嘅學校教育。請老師嗰陣,個個請返自己友,又係圍威喂。

回復 shadeslayer 的帖子

我嗰同學係將軍澳BAND 2中學嘅老師,佢個仔跨區讀英華小學。老師講,嗰啲辦得唔好嘅學校,入得佢嘅都係啲唔識嘢,或者識逼於無奈嘅家長。你有做調查,都知邊啲學校聲譽唔好。咁你話啲老師仲會唔會俾自己啲子女讀呢啲學校?我覺得做人最緊要過得自己良心嗰關。做老師,做得唔好,影響人地。

回復 142526 的帖子

冇錢就要接受次等教育。我教英文,從面試所見,有啲UP DUP學校教英文嘅小學老師,自己講嘅英文都唔掂。寫嗰啲英文文法都錯。(中學會好啲)我自己冇子女,但我發誓,有子女一定會俾佢讀國際,名直資。私立英文學校。唔會俾啲咁嘅師資荼毒我子女。我學生讀嗰間,啲英文ws得閒就俾我搵到幾個文法錯誤。不過好多家長唔識嘢。唔係發現咗咁多問題,應該轉咗校十世。

回復 KLN 的帖子

嗰次校長哂馬。我都O咗嘴。最近睇緊大太監。其實我最鍾意黎耀祥嗰句“奴才”論。喺公司打工,就算做到幾高級都好,都係員工,要聽“上面”話。邊個唔係為咗明哲保身保飯碗。如果佢啲真心為學生,我敢話一定好人會撐佢哋。喺呢行,真係幫學生謀福利嗰啲人冇運行。我都係咁離開咗。我覺得做人最緊要對的住天地良心。家長寄予你期望,你到底做咗啲乜?係唔係兜玩幾萬蚊就算數?要收到學生,你真係要做到嘢打動到人,唔係做埋啲表面嘢。唔好當所有家長學生盲架啦!

回復 HING2HING 的帖子

呢啲員工好明顯有人“撐腰”先夠膽敢做。以前我做嗰間有嗰主任,係校長契女。成日請假都冇人話。學校乜都要講“關係”,冇人事你幾叻都冇用。有人撐腰HEA教都比人工你任兜。
‹ 上一主題|下一主題