用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 今日去cac做完評估....
go

今日去cac做完評估.... [複製鏈接]

我bb而家2歲半, 第一次見姑娘就話冇自閉, 係語言發展遲緩; 今日正式見醫生,醫生都係覺得佢有自閉feature, 轉介去兒童精神科睇多次....
醫生話佢最大問題係同人o既eye contact 好少, 唔鐘意同人溝通, 係要有所要求先會o黎搵你. 其實咁係咪真係好大問題呢? 其實佢o向屋企表現係ok的, 雖然係遲d (例如而家先開始講多d野, 最近先會主動搵你玩, 人地d b 可能一年前已經有呢個行為), 但係是有進步的. 我驚佢去兒童精神科開個file好似俾人mark左係有問題咁....
   0    0    0    0

醫生有轉介早期訓練。我都認同醫生話佢社交係弱D.所以我都排左隊。我睇返封兒童精神科轉介信都係寫佢有自閉FEATURE.唔係話判左佢自閉,所以當睇多個醫生攞多個意見-還是佢真係氹我開心,俾個希望我?我係怕佢响精神科開個FILE會俾人標籤左係有問題,佢大個左會覺得自卑OR第時影響佢搵學校各樣。我同屋企人都唔覺得佢自閉,係溝通發展得慢D,所以聽到醫生咁講真係有D唔開心。而家自閉的定義真係好寬呢,自我中心都算算閉,如果我細個時都有評估做,我肯定俾醫生話自閉。

咁真係, 分分鐘排得隊o黎佢都"進化"左lu, 因為醫生都話起碼排成年. 排左到無事最多唔睇, 有事就唔駛重新排過咁law. 至於訓練佢爸爸都讚成早d開始, 所以而家會睇下其他基構d服務, 希望早d develope佢同人溝通的意欲.
今日都有問過老師, 老師都話佢比初初返學係有進步, 只不過係比同年小朋友慢. 人地d bb 1 年前開始講太空話, 佢就最近開始講, 仲好多下tim,同埋會主動講, 唔係醫生講o個種"要大人提先同你講野, 冇亞唔會主動搵你". 所以佢係開始得遲, 但係見到有進步的, 要耐心d. 希望佢快d追到啦, 如果唔係in 幼稚園時就煩lu...

原帖由 iam 於 09-12-11 09:33 發表
首先要搞清楚CAC同精神科係咩先....

1. CAC是衛生署的服務,對象是十二歲以下的兒童,處理體格、身心發展問題,團隊的醫生是兒童科醫生。
2. 精神科是醫管局的服務,對象不分年齡,而自閉症、過度活躍等屬兒童精神科範圍。

...
‹ 上一主題|下一主題