用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝 和 沙呂
go

王錦輝 和 沙呂 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果你對學術有要求,想第時中學讀間成績好d嘅,沙呂

至於英文,強烈建議一定要外面揾NET 補,補乜都好,grammar / writing,主要係俾多d機會聽講,內容次要

當年阿仔KG同學係培僑offer,無抽獎,wkf 叩門收,即放培僑,一直等沙呂,7月中知道係waiting 第一個,一直等,另一邊箱阿仔新同學家長有人仲 沙呂vs SFA中 (我認,我有說過佢唔好諗咁耐...),最後放沙呂,KG同學即接,依家讀緊LSC 喇!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 honeybibibibi 的帖子

正確,係唔跟學校內容補
學習唔應該有boundary ,如果孩子能力上應付到學校課程,就係見多d人,學oral
當然,如果孩子連學校課程都未得,就係跟課程補

但樓主想要乜先? 孩子名幼,記性好,叩門有沙呂,英文底子唔駛擔心,就揾人keep 住英文能力,唔好退步,所以唔需要跟課程補

我兩個小朋友唯一"補習" 就係NET 教英文班,學writing
樓主如果轉FTM,自己跟功課,更加無可能需要跟課程教嘅補習
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

honeybibibibi 發表於 21-7-7 10:11
謝謝。
我唔係樓主,見你講開,我心中疑惑左好耐既野,所以想問下意見者。
我小朋友九龍塘一線津,學校成 ...
提高咗英文水平,當然有助考試成績啦,只係唔係直接,就好似多睇英文書一樣
考試skill 又係另一樣野,有人需要幫,有人唔駛
我估要錯對你面對嘅問題,因為好似我細仔,係手腳慢,佢識都唔夠時間做,就唯有多做練習,我地會scan 學校worksheet / past paper 俾佢當練習做

做有無改善?少少實有,大進步就好難,手腳慢無得醫,唯有改變自己要求,始終佢係識嘅,學得開心比分數重要,鬧都無用
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題