用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 嬴在起跑線?
go

嬴在起跑線?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

在我,我只係一個每日淋水嘅農夫,定時施肥
我無要求佢開花結果,但如果我見到開花嘅話,我會好開心,好有成功感

總之,嘢我就輕鬆地盡做,無壓力~
我大仔都應該"暫時"尚算係贏嗰班
未來,我會繼續幫佢打氣!希望佢下一關都順順利利

其實好多嘢都係隨緣,睇小朋友嘅天份同造化..

hecabb  Agree~~我只係負責比佢需要嘅養份,適時施肥,合適嘅環境,等佢茁壯成長~so far,個女棵花生得幾好~Thanks god!  發表於 12-3-18 11:30
SCKnight    發表於 12-3-8 22:18
NICOMAK    發表於 12-3-8 16:22
傻太  恐龍仔e+ k2定k3??  發表於 12-3-8 12:54
QQ_MAMI  Agree  發表於 12-3-8 11:59
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

相信呢度唔少中產家庭、好多都會照顧埋屋企
尋晚c6先講起兩個小朋友學費支出唔細!
我地target係平價直資私小,然後抽間唔錯嘅地區官小(唔係好top嗰d)
偏向 最top嘅平價直資>good平價私小>good 官小>中價good私小
以上有一個假設:就係我地有得揀

養兩個,平有平養、貴有貴養
但兩個小朋友帶嚟嘅好處,我覺得大過俾少咗物質資源個大嘅
living standard在我地,幸運地唔算太大影響,少少就一定有嘅,但快樂係無價,亦唔係一定要用錢買嘅 (我細b係一個好鍾意笑、好可愛嘅小朋友)

iantsang  thanks for sharing!    發表於 12-3-9 02:00
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

傻太  恐龍仔e+ k2定k3??
恐龍仔e+ K2,嚟緊要報小學喇!

傻太  加油 & good luck!  發表於 12-3-8 15:54
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

raymond338hk 發表於 12-3-13 00:15
回想自己很小的時候,也是在家附近的幼稚園讀書,不像現代的小孩,不用特意找有名的幼稚園,不用被吹谷!幼 ...
我覺得,好睇父母嘅背景
嗰個年代個個忙揾食,教育水平偏低
點可以同e+比呢?

我6299都算讀書人(62有大陸學位),佢地咪一樣30年前返教會等d仔入教會學校!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題