用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血幼稚園 跑馬地寶血幼稚園家長會Part 2
go

跑馬地寶血幼稚園家長會Part 2 [複製鏈接]

再過多1個多月,仔仔就返學,好期待
原文章由 vanyau 於 07-7-16 13:01 發表
我有些舊校服想送出,不知道有沒有人有興趣呢?

冬季:
1.運動外套(24碼)兩件
2.運動衫(看不清楚,但幾大件)
3.運動褲(22碼)
4.kl粉橙色衫(15碼)
5.k2粉綠色衫(碼數看不清 ...

thanks
我都想知06小一派位成績
原文章由 YongXin 於 07-7-19 09:58 發表
校網有好多新相同新資料呀!

畢業旅行, 家長義工聚餐, 06小一派位成績等等.

佢俾你同小朋友一齊玩,跟住叫佢個名,問日常生活D好簡單問題,仲係一路玩一路問,最重要係佢叫名,你有反應都OK,望下MISS都得
原文章由 applecarey 於 07-7-24 09:25 發表
hi~~ 各位媽媽好

我黎緊都想幫仔仔報寶血
但佢岩岩先識講野
22mths....
好怕到時interview唔掂

其實有咩我可以準備??

thx for share....

咁多課外活動,希望仔仔到時唔喊可以參加
原文章由 catherinefung 於 07-9-12 13:44 硐表
我都唸住報「多元智能」,手工藝、英話智多Fun、電腦,但時間又唔夾,我想等「小蜜蜂」抽唔抽到先,如果得就報A手工藝、B英文,去學校接囡囡食飯再返「小蜜蜂」,唔得就報A手工藝、B英文、C就求其報一樣,等囡囡有校車返 ...

我每日都送仔仔返學,佢一排隊我先走,我都有同佢影相,咁會唔會影響,因你話學校唔太贊成,星期一我自己幫手做義工,因幼兒班出去操場玩,但我覺得唔夠人手,但佢地一排隊我就走,應該唔阻姐
原文章由 YongXin 於 07-10-30 15:56 硐表
妳又喊?

其實學校都會幫小朋友影相, 然後上網, 分別响活動同埋每月既班相都會有. 不過我住得近, 逢親有0羊扮鬼扮馬0個日, 我都會帶齊架生, 幫阿女同小朋友影相, 影完先返工.

不過其實學校都唔太贊成成日有家 ...

冇呀,去到操場幫手睇小朋友,邊有手拿相機,如果妹妹唔去學校我就帶相機,因我覺得老師影得太少相,但又要教書又要睇小朋友仲要影相,邊做到咁多野

下星期二去旅行,我自己去,唔知會唔會阻住佢地呢?
原文章由 vanyau 於 07-11-13 16:36 硐表

咁有無咁啱影到我囝囝呢?如果有可否email給我呢?

我明白,所以我每日早些送佢返學,末打鐘我就走,我都唔想影響到佢,
原文章由 YongXin 於 07-11-13 23:51 硐表
我觉得小朋友返学上了轨道後,家长就要配合个流程,唔好留响课室太耐,因为可能老师同同学都要準備上课既情绪;雖然老师可能唔好意思叫家长离开,又或者觉得無所谓;睇情况,自己醒目0的啰。

影相方面,其实情况一樣。学校最難做,就 ...

下年先有得觀課,等到頸都長
原文章由 老虎狗太太 於 07-11-14 15:01 硐表
心花花

我都係呀

所以我冇俾仔仔搭校車,我怕我送完佢上車,自己又去學校睇,因試過爸爸送仔仔返學,我係後面跟住,不過冇入學校,因爸爸出來捉走我,聽你講完,我真係要放多些手,

因第一次做媽媽,真係要多多指教
原文章由 YongXin 於 07-11-14 22:56 硐表
真係人之常情啊!

我當年都係咁,送完阿女上花花校车,我立刻九秒九跑去街口,等架校车转弯,可以再有机会见到她,同她挥手,或者望多幾眼她在车上既情况。

後来,我同一个要好同事倾開計,她的仔女已长大,读中学;她教我唔好咁做,爱惜她 ...

聽你咁講,我唔想觀課,難得仔仔而家肯返學,我唔想佢再喊,我好心痛
原文章由 vanyau 於 07-11-15 09:15 硐表

遅啲觀課,對我哋k1的家長來說是好的.
記得囡囡當年,除了開學初期扭計,跟住都無事發生.
直到觀課那日開始......
因為我們可以在課室內觀看他們上課的情形,囡囡以為我可以一起上課,跟住的日子就成日叫我一齊返學,扭計唔返學被我強抱 ...

小學唔係返全日?
原文章由 YongXin 於 07-11-15 12:55 硐表
千期唔好咁客氣呀! 唔係指教, 只係我小朋友大妳0個0的少少, 分享0下經驗0者, 妳係一個好有心既好媽咪.

我個女6歲喇, 今朝都仲要我攬來攬去, 攬九萬幾次至比我出門口返工(佢返下午班, 我媽幫我湊); 所以妳話, ...

收到24日旅行RECEIPT,好野有得去旅行
原文章由 YongXin 於 07-11-15 16:03 硐表
仲係上/下午班, 無動靜轉全日. 不過我鍾意半日多0的, 細路多0的時間響屋企舒服0的, 同埋lunch可以食住家飯.

唔怕,其實學校D小朋友好乖,你同佢講唔好咁做,佢下次都冇做
原文章由 sigmund 於 07-11-15 21:15 硐表

我都明,但係總係覺得囝囝依家學識好多小朋友的小動作,唔知話佢醒抑或擔心!!

你上堂打鐘就走係冇問題,除非你個小朋友喊,佢地就唔想你留咁耐,今日我都有陪仔仔玩到打鐘先走
原文章由 sigmund 於 07-11-18 17:16 硐表

都好噃,好似做狗仔隊,

但其實我地係唔係可以入內偷睇,直至上堂打鐘前離開?

佢地玩左幾耐?
原文章由 sigmund 於 07-11-20 16:08 硐表

我今日終於都觀左課,不過係靜靜雞觀佢地旅行,佢地個個都好開心呀,連我都放心哂!

我問過老師,佢地話玩一陣,因公園洗手唔方便,佢地會返學校野餐,我問仔仔開唔開心,佢話唔開心
原文章由 sigmund 於 07-11-21 08:25 硐表

我都唔係好清楚因為我十點九就離開。

不過之後我問佢係邊度野餐,佢答我係(小小樂園)上次印腳板個度,問佢係唔係去左公園,佢話唔係,

太奇,如果唔係我親眼見,仲以為係真 

死啦,亂哂 ...

峄峄話有人請佢食糖
原文章由 vanyau 於 07-11-21 10:01 硐表

我囝囝都很開心,仲成日同我講有請老師食嘢!
咁我問有沒有請小朋友,他又唔答我,我諗一定沒有:.
如果有,他一定很認叻的說有的,他最喜歡用這一招”聽唔到”來回應我的. ...

係呀,峄峄有時坐起身,望一望我又再訓過
原文章由 vanyau 於 07-11-23 16:21 硐表

咁會不會夢遊?
我家姐細弟都有這情況,但不是嚴重那種,只是有時晚上瞓瞓下,會彈起身做一些奇怪,而他又唔知自己做緊乜囉.
漸漸大個仔,就沒有這情況了. ...

星期六參加家長教師會旅行,玩得很開心
原文章由 YongXin 於 07-11-27 10:02 硐表
恭喜恭喜! 安樂哂!

我初頭都覺得一個老師對10個小朋友,末必睇得晒,但事實不是,老師一眼關七,好勁,佢地個個小朋友都留意到,除左開學頭一至二星期時要多幾個主任幫手,因有小朋友喊,好似我同老師講,仔仔成日要叫幾次才回應,我可以點做,老師會教你應該叫佢一次,俾佢知道一次已經要回應,唔係,佢應你,你就不斷叫佢,叫到佢回答你,因佢會知道,今次唔答,媽咪仲會叫我,係學校,我同仔仔講byebye,佢又唔理我,老師見到,立即叫仔仔,媽咪叫你,你要睇住媽咪講byebye,所以我覺得佢地教得好好,而家仔仔係屋企幫手收拾碗筷,當然要人幫手,又肯收衫,都係學校老師教
原文章由 pp1238 於 07-11-28 00:30 發表
我想問下此校注重品德及閱讀嗎?老師是否可兼顧每位小孩的身心發展呢?有否每月評估行為ka?? Thanks!!
‹ 上一主題|下一主題