用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想哭
go

想哭   [複製鏈接]

lojo11 發表於 17-6-13 13:25
離題會扣分, 但未必會唔合格... 唔好咁快唔好開...
有見過離題係扣差唔多十分 (92 > 82), even 文章結構好, 用詞合適.  同 VA 畫錯 topic 一樣.

合唔合格就睇篇文章本身寫成點, 但跌一個 grade 就差唔多肯定了

妹妹頭 發表於 17-6-13 15:52
回覆 kirstyau 的帖子

作文都要睇岩唔岩老師口味, 係唔係佢杯茶, 同埋, 全級應該由同一老師去批改, 至會公 ...
有啲係用 panel 形式,全級係由唔同老師批改但係有個 panel 去 calibrate 啲分數。

妹妹頭    發表於 17-6-13 16:08

kirstyau 發表於 17-6-13 15:47

我女呈一,作文一樣跌到好金,眼淚在心裡流,家長group大 ...
家長 group 已經變咗質,之前都仲有 share 啲 tactic, 分享下啲答題技巧同埋題目; 但一入呈分階段唔知係咪大家覺得同學仔之間已變成了競爭對手, 啲留言睇得係出各有私心.

Such is life.

kirstyau 發表於 17-6-13 16:02
係!點都係自己刀仔吉大肶,唔可以打擊小朋友,唯有暑假惡補到呈二。 其實唔入group都冇損失,因為上到高 ...
唔好打擊佢呀, 小朋友好敏感, 佢同你講完成績你個面口有少少變化佢都即知架.

而家都未係一試定生死, 呈二呈三都仲可以再搏下收復失地.  不過要知全部人其實都有呢個覺悟都會更加努力, 你不進則退.

有啲家長仲會叫小朋友四出打探同學仔啲成績, 可能想知己佑彼啩.

熊大 發表於 17-6-13 21:18
check 卷目的,為知錯咩,可以留意返。重點溫習。
點解呈一就唔派卷, 呈二三就會派返嚟呢 ?

係咪每一間學校都唔想俾人知佢呢次有無放水呢 ? 睇測驗同埋呈二三大概都估到啦.

而家惟有靠 小朋友 brain dump 返出嚟睇下邊 part 錯咗改正返

妹妹頭 發表於 17-6-13 16:14
回覆 Hoining 的帖子

岩, 如果我地都唔堅持, 小朋友又點打杖呀? 我個女都衰左2科, 雖然都有A, 但比之前少 ...

For banding, 少咗幾分唔算衰咗了, 但就係會影響全級排名.

唔知你嗰間係咪咁, 我小朋友嗰間以往級十內既margin好窄, 名次之間都係爭嗰一分半分, 主卷唔見幾分真係會跌幾名的.  我到而家都係非常忐忑不安, 唔知嚮而家好多人都爆機既情況下個名次會變成點, 據了解好多心儀學校 '入場條件' 其實係要某個級名次 ( <10) 以內先會俾機會你. 當你個名次飛咗出界外時,就算考得幾高分 (e.g. A晒) 都係無用 In都無得In 只可望門輕嘆的.

章太郎 發表於 17-6-14 10:27
你要出策略喇,扮定上網搵學校預備聽簡介會,寫個excel list,全部係b2 b3唔靚的學校,記得要比個仔望到。 ...
B1學校既 校舍 唔係事必又大又靚的 ........   just kidding

熊大 發表於 17-6-14 10:58
我女校,由五年級已不派卷比家長check..
但有個別理由可向校長申請。
都有可能係咁 : 驚老師懶抄舊年啲卷俾人發現 or 如果家姐阿哥俾細佬妹就有人會著數晒了

Hoining 發表於 17-6-14 11:39
呢間學校我唔知,以前大仔間學校競爭激烈,相差0.幾分已十幾個名次。依家學校亦無公佈其他同學分數,我只 ...
咁你大仔嗰班個 margin 仲窄,競爭好 keen.

我發覺到呢一刻都唔可以剩睇自己,學校特登五年班唔印名次落成績表話唔想構成同學間既競爭,但無奈好多學校收表都要睇埋名次, 攪到學生家長要特登返嚟搵學校出信 certify 返個名次,   吹漲.

Hoining 發表於 17-6-14 11:57
呢d係一二線學校嘅分別,但我老公同身邊朋友唔明我嘅憂慮,淨係叫我放鬆d,唔好咁緊張...
...
我 buy 你老公,真係要放鬆啲。嚮呢度吹下水兇狠下好嘞,回到現實世界就俾個 calm look 佢哋啦.

kirstyau 發表於 17-6-14 11:59

學校咁好肯另外出信確認名次。我地學校只有頭10有張有名次 ...

我哋要五名內先有獎狀, 六至十真係心 upup..  ..... 無得上台威威啲阿爸阿媽覺得唔抵, 考得咁好輸咗個馬鼻(毛) 就無獎攞 :p  書卷都整返張吖....  (講笑咋)

學校唔主動出, 咁如果對方學校send嚟問又唔知佢會唔會幫手答返 ?
(i.e. 好似見工既 reference check 咁樣)

Hoining 發表於 17-6-14 12:12
我都唔係果d狂操(卷/學野)嘅家長,我只想佢哋盡力,唔好浪費佢哋嘅天賦,能而不為我覺得呢d係可悲嘅人.. ...
遲啲唔使再 intensive care 時, 我諗緊自己都去讀返個 course, 感受返下做學生時既壓力.

kirstyau 發表於 17-6-14 12:11

同意呀。

我知有啲中學會留意你小朋友成績有無大起大跌,有無啲長期弱項。佢哋會鍾意啲水準穩定嘅人,所以攪咁多嘢都係為咗“持盈保泰”, 當然 穩步上揚 有個 up trend 俾人睇到就更理想啦

Hoining 發表於 17-6-14 12:43
我舊年12月先喺浸大完成咗個文憑課程,其間都考咗5-6次試。今年因工作關係都考咗一張證書,我當然明白考試 ...

你真係勤力,隔住個手機屏幕都感受到你勇猛精進嘅氣牆。俾個讚你。 希望你可以如願以償

我放低咗個書包成十幾年,再拎起真係要多少少勇氣。

Hoining 發表於 17-6-14 14:30
我成績都唔係好,呢2年讀書只能全B畢業,好遺憾無1次拎A, 我真係好想拎1次,但礙於資質有限...所以我更加 ...
咁樣做有一個好好的帶頭作用, 小朋友做嘢最鍾意一窩風同埋有伴. 你肯咁樣鼓勵佢哋可謂非常難得.

Part Time 學生合格都唔易了, 攞 B 係超額完成 !

小鹿揀學校 發表於 17-6-15 13:06
離題只扣10分真係好手鬆..
如果個個背幾篇絕世好文..e.g.最敬愛的人/最難忘一天/狄狄尼遊記,唔理三七廿一 ...
我講嗰個case係唔太中個題而唔係作咗第二樣嘢,斷估老師會睇得出你係盲目背文抑或真係解錯題目而離題的,背範文呢啲 case DQ 都有份.

奥脫福 發表於 17-6-15 16:42
今次中作考試的題目,想同大家分享下:
一開波已經講 "香港有好多公園 ....", 你都仲要攞 "上海"滴滴尼 嚟寫,   仲有滴滴尼幾時 由 "主題樂園" 變咗 "公園" ?  "滴滴尼公園" 真係第一次聽聞,  自己攞嚟拗啦.

想問下嗰位同學仔係咪來自內地 ?

小鹿揀學校 發表於 17-6-15 17:38
Bingo!!! 我咪就係話呢隻lor...
如果小朋友醒少少,作 "香港" 迪迪尼主題公園(其實上海/香港都係 magic ki ...
呢次係扣 兩次 10分, i.e. 香港 > 上海  &  公園 > 樂園

brother4 發表於 17-6-16 17:54
不同意,band 1中學有band 3生,肯努力一樣入大學,其實找合自己的路,不一定dse ,IB and AL一樣入到大學。 ...

你呢啲講就天下無敵啦, B3 條路難行幾多你又知唔知, B3 啲同學仔 peer 影響幾大你又知唔知, 係呀李+* 都無讀過大學㗎,敝在有幾個多李+* 先得架。

brother4 發表於 17-6-16 23:26
自己就是band3中學的band3生,小學起踢出校,留班及踢出校是平常事,25歲才會考,信不信由你。。。孩子中文 ...

好老實,呢度啲爸媽無人會想佢哋小朋友學你的。
唔好講到讀 B3 好似好光榮咁先得㗎。B3 會否學壞 啲 peer 有冇 bad influence , 呢度啲爸媽好清楚。唔好剩係睇入唔入到大學,你成個性格構成同中學啲 peer 有好大影響。

Good luck la
‹ 上一主題|下一主題