用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 千禧VS天神嘉諾撒
樓主: lalalee
go

千禧VS天神嘉諾撒   [複製鏈接]

Mrs.Luckycat 發表於 18-6-30 00:01
抽到天神叩千禧?

抽到天神去扣千禧?!答案係yes?! 駭人聽聞直情前無古人後無來者

拎住隻金飯碗仲同班抽到宝校嘅蟻民去爭千禧

你以為去咗千禧,升中想入band1唔使谷嗎?!

真心,你去千禧la,留番天神個位俾識貨之人

Arabellahk    發表於 18-6-30 00:30

回覆樓主

選校呢樣野,冇話一定要揀邊間

如果楼主唔想配合天神課程,咪去千禧。將來煩升中谷呈分試楼主唔後悔咪得囉。若細路真係好懶散,勉強入天神的確係不適合。

只是

當初做乜抽天神?入抽獎表之前唔知天神谷嗎?楼主嘅「煩惱」,令35網抽唔中天神去咗宝校嘅家長情何以堪

不過如果楼主真正覺得天神不適合,就無謂勉強。別人眼中嘅神津,也可以是某些孩子嘅惡夢。只有父母最清楚自己小朋友適合什麼學校。

youma 發表於 18-7-7 12:17
小一入天神, 大概只有2/3人能畢業, 其餘被勸走或自走, 但大多能找到中等學校, 成績亦OK, 可能先苦後甜, 易 ...

又冇咁誇得2/3

總有7成幾8成畢業,當中包括移民

youma 發表於 18-7-9 20:43
我冇確實數字, 只聽家長和學生說. 你是否校內人士, 有冇確實數字?

我聽畢業生家長講嘅

佢地攞住畢業生名單,再對比六年前小一嘅student list計出黎

夠「實際」la卦?

youma 發表於 18-7-10 22:26
的確實際! 但可能每屆不同.  

聽聞一條龍升中後, 中學部發覺小龍生仍有小部份唔係好跟到, 兩小龍要勸退多 ...

幾屆都係咁上下

唔使乜野每屆不同la

勸退呢樣唔知

要兩校用家自己答

pancake5354 發表於 18-7-23 00:16
我所指的“狼狽”,並不是指暑期功課數量的多少,而是在安排方面。因為在數學功課的安排是一本數學教科書 ...

你有道理

拿拿利 發表於 18-7-23 16:17
所以, 家長要在背後發功, 小朋友受谷的話上到中學自然舒服晒, 係冇左個快樂童年, 有得必有失. ...

上到中學自然舒服晒

我好有保留

奥脫福 發表於 18-7-24 15:09
我指書商黎學校賣書俾舊生。小一生好似都安排左訂課本丫,只是八月份才
取書吧。

佢意思係:

本練習應該要係分班試前做完

所以唔可以慢慢買

‹ 上一主題|下一主題