用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教前輩:唔上面試班,N 無,有無可能考入神校? ...
go

請教前輩:唔上面試班,N 無,有無可能考入神校?   [複製鏈接]

mandykg 發表於 16-10-9 05:51
調轉頭諗, 咁佢有乜理由收你呢?
Exactly
就算N無,收得嘅小朋友一定有一些過人之處

如果唔係人地咁多人揀,點解要收你呢?

lui 發表於 16-10-9 11:17
其實樓主小朋友自理和德育強,是她的長處,並不是一無是處。她想知道以這點能否脫穎而出。
...

得。
我意思係,自理能力強德育強的人也有大把,有唔少更有其他方面長處。
咁,除非你自理德育強到鶴立雞群,否則,只有自理德育強

人地點解要收你呢?

JoyceNgYY 發表於 16-10-9 11:34
我自己親身感受。。。早5,6,7年前真係可以話冇需要,身邊我都識幾個 n 無考入神校(仲係考入咗啲支出會係 ...

又唔使咁誇。

N無考入所謂神校:
自理德育良好/starters 15盾/ KPCC高級卓越/interview時成熟有禮
再加一張comment好好嘅K2成績表(最好唔係村校)

其實已經係有機會。

最緊要:良好品行及適度學術,缺一不可。只有其中一様,好難入得了的。

千語mami 發表於 16-10-9 12:12
明白,反而面試班唔係重點,right?

皮膚天生麗質,你唔使擦Valmount/Clau de peau/SK II,浄係擦neutrogena已經夠照。

皮膚麻麻,你擦哂$5000護膚品上面都冇用。

面試班對A小朋友有用。對B小朋友來說waste money因為B又成熟又唔怕佰生人。對C小朋友上咗由reject變waiting。對D小朋友完全冇用因為太頑劣上完都幫唔到。

每個小朋友資質/內向外向程度人人唔同。

所以,咪有人話有用有人話冇囉。

‹ 上一主題|下一主題