用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 為何協恩有千四人報,德望只有三百多人報? ...
樓主: viewer
go

為何協恩有千四人報,德望只有三百多人報? [複製鏈接]

朋友兩間都有報。她說協恩有1400人報名,但德望只有三百多人報。她認為雙間水準應該不會差太遠,公開收生的數目也差不多,所以不明白報名人數會相差一千人。

有冇人知原因呢?可否分享一下?
   5    0    0    0

原帖由 mini_cc 於 11-12-4 22:59 發表
水準差好遠.....完全唔係同級水平!

那一間好些?
水準差幾遠呢?

原帖由 joeiu1965 於 11-12-5 13:46 發表
其實HY, GH, SMCC都是好學校,入到邊間都開心。著眼點是小朋友的意向和是否適合這類型的中學。我有朋友是醫生,女兒讀HP中二時要轉校,原因是她無法適應這種朝七晚十的學校生活。所以選校緊記小朋友是否可以承坦日後的壓 ...

請問HP是那一學校?

原帖由 kenfu 於 11-12-5 07:37 發表
...
中一自行分配學位收生準則 : GH 難度高d, 起碼要家長都落場跑, 最後衰係家長手上, 俾個女鬧死

係我都報HY!!

HY 應該同 GH 一樣,家長都落場跑,參與Interview。

原帖由 catcatmom 於 11-12-6 17:27 發表
我都有鄰居小妹妹讀德望中學, 但入到去後, 比佢成績差很遠既同學都考到, 所以我覺得成績唔係TOP,都有機會入讀佢既中學. 而"協"就唔清楚.

會唔會"成績差很遠的同學"在運動或者音樂上有很出眾的表現,憑 "特異功能" 入GHS?
‹ 上一主題|下一主題