用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試到了,你地最驚邊一科?
樓主: lukeskywalker
go

考試到了,你地最驚邊一科?   [複製鏈接]

sarahdad 發表於 16-6-21 14:55
little_yolky: 學寫毛筆字同畫國畫,學太極
------------------------------------------------------------ ...
係你話要培養耐性至建議太極咋。不過要揀, 就緊係中國舞啦, 一個美人, 唔單止係得個樣, 樣靚有好多, 但要能歌擅舞, 琴棋書畫唔駛樣樣精, 但點都要識下, 有咁既修養, 先可以稱得上真正既美人。

咁如果世伯識就緊係好啦, 起碼師資有保證。寫書法同畫中國畫, 真係要運氣, 仲要係工筆, 畫緊時抖大啖D氣都唔得, 要慢慢嚟, 日子有功, 想心急都難。

仲有, 你屋企多唔多書, 叫佢做好圖書分類, 排整齊個書架, 訓練細心。

BTW, 你夫人係唔係心急既人? 一般小朋友咁心急同粗心, 緊有一個响左近的。如果係, 搞掂咗佢先。

引用:+本帖最後由+sarahdad+於+16-6-21+17:41+編

原帖由 sarahdad 於 16-06-21 發表
粗心應該係所有小朋友既天性。至於心急⋯⋯真係有影響的⋯⋯

學下書畫,培養下氣質都好,行出嚟都唔同D。

‹ 上一主題|下一主題