用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家考試會用幾多時間溫習呀?
樓主: HappiMom
go

大家考試會用幾多時間溫習呀? [複製鏈接]

eviepa 發表於 17-5-22 00:09
十幾年前阿女讀小三時,我叫她不要溫習,空鎗上陣。她當然聽命喇。

到高中時,她開始發力,在一間band 1中 ...

唔怪得知你咁欣賞我阿細啦, 佢同你個學習理念一樣, 測考次次都想空鎗上陣。

係我攞枝鎗指住佢叫佢溫書。下個禮拜考試喇, 剩係溫咗聖經咋, 我都唔知佢點算。當然, 佢係好自在的。

eviepa 發表於 17-5-29 22:08
我講過很多次,我女兒小時候是一個被看扁的孩子。看來有點笨、缺乏上進心、手腳遲鈍…..。

但我在十三年前 ...
2. 讀書求知識只有幾千年歷史,但人類的進化是以億年計,所以努力讀書是違反人性的。

最早人類暫時發現資料是700萬年,估計最早猿從猴分支開來亦唔會超過一千四百萬年,再由猿分支出人種,按現時既理解,唔會超過一千萬年。億年是不可能的,因為當時環境不利哺乳類發展,當時最威既係恐龍。

santakit 發表於 17-6-1 15:05
我吾知咩係GS ,咩黎架?

常識? General Studies?

eviepa 發表於 17-6-2 00:29
回覆 little_yolky 的帖子

//最早人類暫時發現資料是700萬年,估計最早猿從猴分支開來亦唔會超過一千四百 ...
原來你係講緊物種既起源......
‹ 上一主題|下一主題