用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城揮手區
樓主: rebeccalam12000
go

九龍城揮手區 [複製鏈接]

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 其實最壞打算都係

原帖由 rebeccalam12000 於 16-05-09 發表
回覆 hkpapa852 的帖子

其實最壞打算都係叩門,我覺得最重要呀女讀得開心,冇咩壓力就ok ...
其實培道、九真⋯都唔可以話輕鬆

Yanamami 發表於 16-5-10 15:11
我估計在band1中学跟唔上既,大概係英文水平不足,由中文小学四科只有—科英,上到中学除中文中史外科科是 ...
所以呢個正是我愁既地方, 到哋谷唔谷阿女呢? 佢一直係B1尾程度, 谷一谷肯定上到去B1中或以上成績, 但谷出嚟既成績又唔係真實既, 係咪由得佢自然地學習, 係乜band就乜band, 到時竹門對竹門, 木門對木門最好呢? 但係谷一谷, 隨時迦密都有機會考到啊!但係, 入到去又如何呢? 跟得上嗎? 又要再谷嗎? 好矛盾。

TwinWong 發表於 16-5-11 09:27
真係要睇住子女個性去選校, 係迫唔泥,
我見过有家長迫到女兒b1成績, 佢媽媽都係比b2中學,
中一排中間, 中 ...
唔明, 點解B1成績去B2校都追唔上?

TwinWong  唔明唔問, 唔肯补習  發表於 16-5-11 11:04

TwinWong 發表於 16-5-11 11:12
有日聽到隔離台有家長呻, 話啊囡埋怨佢, 掂解揾間咁勁中學(何文田迦密), 讀得佢超辛苦,家長同佢个FD講, 啊 ...
所以我諗吓諗吓, 咪又繼續無谷, 斬下眼又一年了。

但小學生涯同女人既青春一樣, 唔可以磋砣, 唔係一去不返, 過咗就無得返轉頭。到底係繼續由得佢自己讀, 定係幫下佢溫習, 抑或再進取D出卷買練習俾佢做呢? 真係人生交叉點, 好難揀。

Eat_Sleep_Play  你講得好好笑  發表於 16-5-11 17:14
TwinWong  我係繼續由得佢自己讀, 唔幫佢  發表於 16-5-11 14:50

TwinWong 發表於 16-5-11 09:27
真係要睇住子女個性去選校, 係迫唔泥,
我見过有家長迫到女兒b1成績, 佢媽媽都係比b2中學,
中一排中間, 中 ...
我唔明點解家長谷行個女去B1成績, 又幫個女揀B2中學既?????

TwinWong  所以她媽媽好了解佢囡囡讀書心態  發表於 16-5-11 14:53

TwinWong  無心向學  發表於 1 小時前

無心向學俾去去外國自己一個人, 唔會仲大鑊嗎?

hkpapa852  呢D叫: 無眼屎乾淨盲  發表於 16-5-11 17:37
TwinWong  好過迫佢個陣時, 我見佢FB 寫外國生活過得好開心喎  發表於 16-5-11 14:56
‹ 上一主題|下一主題