用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 作文難題
go

作文難題 [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 15-4-22 13:38
驚我記錯, 返屋企搵本書睇清楚先
港孩一書, 我都有, 家長當娛樂睇下無妨, 俾小朋友學寫作就唔好了, 入面D ...
其實想問大家學校老師改作文時, 有無同小朋友講點解錯, 點解唔可以咁用? 阿女啲作文, 次次要我估佢老師點解話佢錯, 真係我唔係佢肚裡的蟲, 有時都真係堅難估。

上次, 作「我最喜愛的玩具」。其中一段阿女形容佢隻玩具毛毛狗, 有靈敏的耳朵, 老師打咗交叉, 要寫「有小小的耳朵」。咁點解阿女唔可以用擬人法, 因為佢隻狗由細陪到佢大, 對於佢唔係一隻玩具狗, 係一隻真狗, 連名都有, 咁都唔得? 唉, 到底有無人可以講吓。

王家爸爸 發表於 15-4-27 14:07
題目係「我最喜愛的玩具」,所以寫一隻真狗係離題。
我唯有咁樣同阿囡講, 都係話可能老師覺得玩具唔會有靈敏既耳朵, 所以咪打交叉囉 , 但佢篇文真係寫得好好架, 有血有肉, 好有感情。

王家爸爸 發表於 15-4-27 15:02
如果咁開頭:

"我最喜愛的玩具是一隻長得很像玩具的小狗",...  然後先寫小狗點似玩具,你點當佢玩具咁玩 ...
咁實死得, 老師話離題

其實, 阿女寫多句, 話「狗公仔有靈敏的耳朵, 經常聆聽我的心事」, 咁老師就實接受, 不過阿女仲未有咁醒住
‹ 上一主題|下一主題