用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 千禧VS天神嘉諾撒
樓主: lalalee
go

千禧VS天神嘉諾撒   [複製鏈接]

樓主, 入天神考埋分班試先, 如果係尾幾的, 老師會叫你自動退出來, 真事, 我家的事. 如果個女唔谷得又要入, 你們一家會沒有整整 7 年的童年生活, 點解 7 年 ? 因為 K3 上小一有暑期功課要做, 如果谷得, 就一定天神啦, 100% 入 St. Mary, 就算天神考最尾的一個都包入, 因為小六有封信問家長入 St. Mary 的意向.

sissysze 發表於 18-6-30 09:39
奉基個位肯定無得 hold到天神考分班試,相信樓主今日內要通知奉基要唔要個 offer。 ...
千禧女籃最 top, 如果我的小朋友是女, 又抽到天神, 但只是學術一般 (但又未去到有障礙), 好老實我會考慮升中問題多 D, 我會入天神, 一同辛苦 6 年 (留班另計), 但將來條路易行好多.

se6b03 發表於 18-7-6 11:21
但上到SMCC會否係另一場惡夢既開始?又要谷6年到考DSE。
我又覺得唔會, 因為已經習慣了, 我姨生女由天神上 SMCC, 今年已經係 S4, 讀得好開心, 又手球隊, 又管弦樂團, 入得去都係以入大學為目標.

pancake5354 發表於 18-7-23 12:57
哈哈! 同意你所講, 我當時真的有點大安旨意, 諗住作業而已, 去書店買就是... 鬼知會冇貨喎!
所以我才搬 ...
入了天神, 學校基本上係要小朋友暑假內識左小一的課程, 樂器最好有 2 項啦 (鋼琴不是範圍內), good luck !

pancake5354 發表於 18-7-23 15:52
我都覺得現在好多學校有此奇怪現象,就是一味跳教。
一年級教二年級的課程,二年級教三年級的課程…
這樣 ...
所以, 家長要在背後發功, 小朋友受谷的話上到中學自然舒服晒, 係冇左個快樂童年, 有得必有失.

siden 發表於 18-7-23 17:23
上到中學自然舒服晒

我好有保留
因為已經操左 6 年, 上到 S1 都已經習慣晒, 家長亦已經冇咩可以幫到 (除非學父母都係學歷高, 仲可以同阿女溫習), 當然 S1 去到 S4 都有人留級 (不一定天神女, 親生女都有).
上到去, S3 開始好多女生已經有目標將來條路點行, 最緊要父母要一路同行一路扶持, 唔好以為神校沒有壞學生, S1-S3 是最易學壞的. 利申: 我的姨生女今年 S5 了.  

sissysze 發表於 18-7-24 01:26
學校話鋼琴唔計?
當年 (2007 年入學), 姨生女是學鋼琴, 老師同我家姐講鋼琴, 小提琴佢地唔計, 要佢選多一項, 最終選長笛, 依家有冇變就不知道了.

真心講, 如果我小朋友是女仔, 而佢有受谷 (問幼稚園老師會清楚), 老公同我理念一致, 家住 35 網, 我都會抽天神, 因為一條龍上 St. Mary, 係好吸引, 因為唔想煩 6 年後又要抽過中學. 利申: 我個係 35 網仔

pancake5354 發表於 18-7-24 11:08
同意! 正常的選擇 =)那仔的話,你們會怎樣選擇?
入左黃宣, 讀得開心

bebubabi429 發表於 18-7-24 19:15
鋼琴計喎。。。
2007 年, 我姨生女入學時, 當時老師同我家姐講的, 事隔 10 年, 好多野都可能改左呢.
‹ 上一主題|下一主題