用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田有否支援學習困難既中學?
樓主: MonMonLam
go

沙田有否支援學習困難既中學? [複製鏈接]

引用:Quote:khmama+發表於+14-6-4+18:59+高瘦嘅

原帖由 MonMonLam 於 14-06-04 發表
唔該晒你既提示。。可惜我女只有創新低,無高過。。我覺得係佢低年班都唔明,高年班更深,佢點會 ...
其實有專注力不足嘅人唔一定係坐唔定,郁身郁勢。有D人會好乖坐定定聽書,但其實個心並唔係樹,只有外榖。咁樣亦會令成績欠佳,食藥係可以有效改善而令專心,但我個人覚得要配合埋運動,如羽毛球、游水都可以改善手眼協議,從而令腦部改善,老師及家長體諒、鼓勵、為孩子引路亦重要。我仔就係呢類,佢本身好乖好定,年年操行A,但就無論點努力溫習成績都唔理想,到呈分時才開始試藥+運動,出來效果由全級1XX提升至對上次呈分66

引用:Quote:loklok0104+發表於+14-6-4+23:39+其

原帖由 MonMonLam 於 14-06-05 發表
um... 食藥老公實唔比,因為佢覺得亞女無問題,係我先有問題。。成日話亞女有困難。。運動佢有,從 ...
我同意opclk説法,我哋做父母要面對事實唔好逃避,重點係幫到仔女。

回覆:MonMonLam 的帖子

由於我仔p1時做評估有SEN,加上佢乖+個人好定,我從來冇諗過佢會有專注力問題而影響學業,一直都賴咗讀障問題。直到P5下學期,班主任同我講見阿仔有鬥心好努力,但無奈成績依然唔得,驚佢再咁落去會令佢放棄自己,失去自信。班主任提議我去見醫生做評估。頭2個月花咗好多錢,要評估,一至兩星期見一次醫生,但我老公唔support, 我同佢嘈咗好耐大家無共識,於是我自己無理會佢之下自己做決定,過咗3個月後見阿仔整體進步了好多,我先同老公講一切,之後佢亦改變態度,好支持我做法。你講得冇錯,成績唔好亦可有其他出路,不過而家才小學,樣樣先要以學業為重,就算要有其他出路亦要基本合格才有更好嘅機會

開頭睇中環丁錫X醫生,雖然丁醫生係出名嘅專科,但每次睇完佢我同仔仔心情都好低落,冇鼓勵嘅說話,只感覺到將來會被社會貶低,之後轉咗另一位文憑醫生,感覺好好,充滿激勵及讚美說話,醫生有耐性

你可以一邊睇私家,一邊排住政府精神科,你要預咗呢一、二年要花昂貴金錢睇私家+藥費。我當年以一試心態, 盡咗自己努力幫仔女,無論結果如何,但起碼有做。加油呀!

首先你唔好比「精神科」三字嚇怕,以為好大件事。正如opclk 所說,其實ADHD主要是腦下垂某處發育未成熟,因而影響專注力,ADHD患者大部分於成長發育會慢慢追回正常,因此發育後有機會唔冼食,因為小學課程緊迫,藥物係可以幫助小朋友學業上

回覆:至美 的帖子

唔洗擔心,學校會等學生中學註冊後才呈交報告予中學

‹ 上一主題|下一主題