用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 升k2後,班主任教得差,點算?俾d意見我,唔該 ...
樓主: 晴B媽
go

升k2後,班主任教得差,點算?俾d意見我,唔該 [複製鏈接]

冬日勳章

Re: 升k2後,班主任教得差,點算?俾d意見我,唔該

晴B媽,
你就好啦!投訴成功,我就慘囉 投訴失敗,唯有轉校.....因為我無眼睇

冬日勳章

晴B媽,
我覺得我投訴失敗既原因,係同校長太熟!我同佢反映意見,佢就話要專重老師的教法 甘家長的感受就唔需要理嗎?
其實,我依家都未知轉校係咪最好既選擇,我都好驚再錯!

冬日勳章

wing530,
我個係囡囡呀
我見你係將軍澳住,介唔介意講邊間呀?後來又轉左去邊間?
因為囡囡依家讀緊果間,係將軍澳都有分校,唔知會唔會係同一間呢?
係呢?你點同囝囝解釋要轉校呀?我同囡囡講到口水乾,佢都話要返舊學校....

冬日勳章

wing530  & 晴B媽,
我囡囡依家讀k1,綠x幼稚園
話說囡囡開學時,個班主任幾好,又細心又有耐性,囡囡返到屋企成日都話老師話咩咩咩....我覺佢返學都好開心...學校是雙班主任制....好景不常...開學後大約1個月,班上的中、英文老師都調走左,一個調去隔離n班,另一個英文老師就遠走高飛!就係呢個時候開始,惡夢開始了!!
首先,講下個英文老師,聲線非常之大,班中有一個小朋友比較活躍,佢就用最大聲的聲線,呼渴個小朋友,我個人覺得佢既情緒一直受到該小朋友既影響,所以對其他小朋友亦一樣態度.....有一日,囡囡返學回家,告訴我英文老師關課室燈,因為小朋友唔排隊、唔執玩具....我再問,是否關燈出去玩?囡囡好正確及認真說出是因為唔排隊、唔執玩具.... 我咪打電話問清楚老師,佢地答係呀...因為小朋友當日玩得癲,咩都聽唔到,我話甘做唔岩,會嚇親小朋友,因為囡囡返黎講話,關燈時都好驚! 跟住學校就承諾以後唔會....
囡囡因英文老師經常大聲鬧,所以就開始唔鐘意英文老師,經常唔肯返學,在學校又唔肯完成工作,學校打黎同我講話,我囡囡抗拒學外語,所以就唔鐘意個英文老師!但囡囡好清析同我講唔鐘意老師成日大聲!
又話說有一日生日會,我去陪囡囡開,甘我見囡囡又無搵我,我咪企係課室出面,到囡囡出課室時,我企係英文老師後面,點知囡囡一出黎見到我,就行過黎我度,個英文老師,一手就捉住我囡囡,囡囡好細粒,俾佢一捉,成個人都差D跌親    我當時真係好嬲!好嬲呀!又心痛!個老師一轉頭見到我係度,就即刻放手...可憐當時我個心又幾痛呢!相信你地一定會明白!
到個中文老師,雖然對小朋友細細聲,但教學上就咩都唔做,成日只係做工作紙...囡囡放學返黎,我問你今日做左咩呀?佢都只係話做工作紙、功課....教學實在太死板了!囡囡於學校撞到個嘴仔,同老師講,老師睇都唔睇,只係話佢嘴唇爆拆,叫佢搽潤唇高,囡囡一落校車,就大喊,我打去同老師講話囡囡一落校車就大喊,佢第一句就話我囡囡扭計 我話唔係呀!佢個嘴裡面損晒!你都唔知?可憐囡囡個嘴痛左成個星期,我個心不知幾痛!雖然,是囡囡自己不小心整到,但此事令我覺得老師完全唔關心小朋友....
這些事情,我都有同學校反映,但學校竟然同我講,要尊重老師既教法!! 我真係頂唔住啦!
所以最後決定要轉校!
老師好唔好是非常重要的!

冬日勳章

wing530 ,
唔緊要啦!
我囡囡12月會開始返新學校,只係係番愉景灣裡面果間,弘志幼稚園,不過,學費就好 但我諗住近近地,所以無法啦!
果2位miss真係好難頂呀
我上星期中開始,無俾囡囡返學啦!四圍帶佢去玩下,佢不知幾開心.....我同佢講話舊學校已經關門大吉,而佢又大個女左,所以要轉學校,又同佢講話轉校後,我自己接、送佢返學、放學,所以佢暫時都好期待轉校.....我現左9時9會帶佢去新校睇下D老師同小朋友,等佢適應下 希望佢都可以好快適應啦!
甘你囝囝要幾耐先適應到呀?有無唔慣?依家返學開心嗎?係咪都係k1?

冬日勳章

wing530,
我地一直都有誤會呀!我一直都係住係愉景灣
你間舊校都算好啦!肯俾你返去拎評估,我果間幾衰呀!我明明見到佢地個行事曆話11月7日至11日評估週,26號家長日,甘我16號退學,問佢有無得拎評估,佢地又話未做完又呢樣果樣 最後,都唔肯俾....不過,算啦!反正拎黎都無咩用
我都希望囡囡會好似你囝囝甘,你唔好嚇佢啦! 要佢返舊校
你舊校D老師甘攪笑,仲走去問返新校開唔開心?如果你個囝答佢“係呢度就唔開心”甘佢咪好

冬日勳章

wing530 ,
甘我就好多少少,因為我交左一個月學費,但就返左2個星期
我問過學校,佢地話因為未做晒,所以唔可以拎番,你覺得我應唔應該拎番呢?
甘你10月份咪好金囉?要俾2間學校學費?
我無你甘捨得呀!所以啦休戰2星期囉

冬日勳章

wing530 ,
你間新校俾你交半個月學費?真係好呀!我間新校唔得ga,仲寫明,即使你返左一日學,都要交足1個月學費,我心諗,如果返一日就交足,果日咪好QQQ貴
我同你既感覺一樣,覺得間學校"人情冷暖",D老師都令我好唔開心......
我想就想拎番,但我又唔想再打電話去學校,我諗都係算吧啦! :cry:
‹ 上一主題|下一主題