用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣令小學生有主動學習,求知慾的心?自己緊張自己的事 ...
發新帖回覆
go

點樣令小學生有主動學習,求知慾的心?自己緊張自己的事 [複製鏈接]

想下樓主題目:
1. 主動學習: 樓主是否想阿女專注在學校課程? 或是發起對其他興趣學習?
2. 求知慾心: 是那一方面求知? 學校課程, 或是日常生活, 甚或天文地理課外求知?
3. 自已緊張的事: 先了解下阿女生活上有甚麼緊張的事, 包括看電視, 睇書, 玩...(玩什麼?)

以上幾種, 可能樓主認為應該是一致連貫.
但當有了基本了解後, 樓主可能發現你其實想要什麼?

例如, 樓主根本只係想佢溫好書, 而阿女就大既溫完就算...未上心.

那麼求知慾; 緊張自已的事, 這兩點, 根本對不上, 亦不用對上.
處理方法, 不用針對要加強求知慾; 緊張自已的事.
就是硬道理, 阿女要有規律, 責任, 讀好書.

當然, 雖然說是硬道理, 實行不能硬, 要有誘因, 規舉規範, 及溝通.

例如, 專注溫習時間, 教導方法, 補習(較深的增潤課程), 鼓勵佢完成目標, 可以自己編配自間做其他事....

其實,有無EK家長可以分享子女,如何因為喜愛學校課程而讀書?

我想好小,都是順從多,得到鼓勵,又或是好勝心強,再或是本身真聰明,輕輕鬆鬆讀下就考得好。

為興趣....我覺得可以,不過家長付出好多!

我想不能夠單是在學科上有興趣,而是整個人對事物有興趣,學科習只是一個窗口,比佢挑戰,甚或是show off, 而得到鼓勵。

這樣,你便成功地把興趣與學科配對上了。

我仔都是三升四年級, 我覺得三,四年級正是他們腦袋發展好去吸收, 分析, 討論既時候.
二年級或前, 太依順了, 又或是根本仍專注自己, 好難去反覆討論, 假設, 辨論 (不是說駁咀).

要增加興趣, 可能要評估佢地有興趣既scope 有幾闊, 呢個係你二年級之前劃出黎個圈有幾大!

當然, 小朋友能力有幾強, 影響到佢會唔會繼續跟你個圈去學習.

去到呢度, 先諗下用什麼模式, 活動, 去令到佢在這個學習圈裡面找到興趣.

有左呢個學習模式, 便可以拉回到學校課程, 有興趣有能力既學.

**除非小朋友是IS, 或pre-IB 學校課程, 由小一起, 已經教小朋友自行找尋興趣, 知識.  學校在初小, 已經引導他們"自已" 找尋學習既圈子, 不是drill 題目模式.

以上是我的想法, 不一定對, 都是邊行邊想....
大部份家長, 都是"企硬", 要你做便做罷, discipline 重要, 學校課程重要, 其他為興趣都係次要.

所以, 我在起初想說明, 其實有其他方法去令阿女專注學習.

pwhr 發表於 23-7-13 08:36
為何不選擇照顧小朋友起居飲食至大學畢業?
我認為樓主沒有問題, 要考慮的是怎樣行, 目標是什麼.同營運一間公司一樣....樓主不是過份照顧孩子, 而是要孩子上"軌道"

重唔重要?  其實要視乎家長了解及看待幼兒, 小學, 中大學既分教育分別.

不過. 如果仔女叻, 真係唔洗多做!

樓主....另外仲有一個方法.
阿仔之前去MC補數學, 但始終太依循學校課程, "規規舉舉"步驟, 漸漸流於"交功課"式學習.
我想就是你講既"唔上心" 態度.

機緣之下, 識左另一個私補, 開頭覺得佢好串, 但後來發現佢D數學好勁.
幾次, D測驗卷唔洗比佢答案, 比佢5分鐘, 全部做晒, 仲可以chellenge 其中一兩題有爭議既題目.

阿仔覺得佢好勁, 呢個暑假我便叫佢跟阿SIR 學.
裡面, 數學可以有好多門路, 我不是要專門什麼奧數之類, 只是說多一個激發小朋友學習方法.

我都是邊走邊想....

另外, 因為我同阿仔都打網球, 昨晚睇溫網間, 轉左去Beinsport 台, 見到有種Padel 既球類運動, 好像是網球+壁球既運動. 睇下睇下, 我叫阿仔留意佢玩法, 同時間Google 下規則, origin, 有什麼大賽, player ranking, 打法, 球拍/球規格類型....呢半個鐘, 佢好似做個project 咁.

正好, 呢個暑假佢想做youtuber KOL, 但想不到有趣題目.
我便提議佢, 再鑽深D資料, 整理, 然後做一個10-15分鐘KOL 影片介紹.

當然, 到時做影片有很多拍攝, 剪片等安排...我都要學, 要google 下.
(所以, 我角色係partner, opinioner (not leader), 參與者, 激勵者, 甚或部份執行者)

認清自己不同角色好緊要, 我欣賞樓主想提升阿女既學習興趣, 但呢個係一個既長期又闊既方向.

snakesnake2013 發表於 23-8-4 11:28
我小朋友升小四. 我睇左教育家既書, 佢本書叫家長- 放手

1. 小朋友要有自主權, 即每日温幾多, 温那一科等 ...

我都認為這正是小三/小四孩子應該行的方向!做到之後, 學校考試成績是幫助了解孩子的弱項, 評估, 改進.

見到家長好介意說, 自己太多參與小朋友學習, 好像是凡有參與的都是過份疼孩子一樣.
又或是, 美其名是讓小朋友自由成長, 實則是家長太愛自己....你既功課, 唔好煩我.

當然, 工作生活太忙, 家長抽不上時間是大部份原因.

我則認為參與無所謂, 但參與什麼? 目標是什麼? 要清晰.
好像snakesnake 說的學習模式, 我相信起始時, 家長很多時要昅實, 了解課程, 抽問...反問...
家長參與不是要"教", 而是要能夠使孩小有反遺, 有效率自我學習.

其實, 除非學校功課好chur. 否則, 我比較鍾意見到小三/小四學生個腦袋, 經常"轉動"緊.不是, 說那種駁咀, 賣口乖, 小聰明...

而是能吸收新事物, 有思想, 推論, 比較, 回饋, 再加新意思....
小三/小四, 不要老是跟大人說話一樣, 犯錯說錯不緊要, 就是給爹看到你腦袋在轉動罷!

上月在書局買了一本"3小時掌握速算" 世荗出版, 便決定在暑假給孩子"玩玩" 這個遊戲.
丟下學校書本.  說實在, 香港小學教數學科好差, 我看學校都把數學公式化, 一步一步...從來沒有引發起小孩對數學的觀察及興趣!  我不是要"最強大腦"比賽那種能力, 但是對數字, 就是對四則運算, 圖形...都應該有個立體認識, 能夠嘗試用不同方法思考罷!

書中例子:

284 X 5
學校一定要學生照用乘法; 但是這樣欠了觸角, 就是284 X 10 / 2 = 2840 / 2 = 1420.

35 X 18
用二位數乘, 連大人都不願計算.
但是, 細心一看, 5是35, 2是18的倍數...
意思來了, 5 X 2 X 7 X 9 = 10 X 63 = 630
* 當然, 你亦可以折成 35 X (20-2) = 700-70 = 630 都可以...最重要是有思考!

這樣的一堆數字運算, 大家一同玩, 一同想最合適方法, 才有趣罷!

話說回來, 有須要的是家長參與, 就是學校/補習社教同一樣的東西, 都不如家長與他"玩數學" 的感覺!

‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊