用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啱啱收到創價面試信 ~~ 好緊張 ...
樓主: Oscar媽
go

啱啱收到創價面試信 ~~ 好緊張 [複製鏈接]

Re: 啱啱收到創價面試信 ~~ 好緊張

Joeyjoeycheng 寫道:
好似好多人apply.....我個仔唔識講野.....chance 是否無???

不要太担心, 想當年我個囡把口掘都唔開, 咪一樣入到(不過是WAITING LIST) 所以不用太過担心.

我知學校是偏向睇家長表現, 所以不要給太大壓力給小朋友呀!!!! SOKA 是很很很好的學校, 希望1ST CHOICE 想入的都能入到, 何況今年開始已加開咗2班, 所以機會都大咗啦!!

PULMMA

Re: 啱啱收到創價面試信 ~~ 好緊張

Joeyjoeycheng 寫道:
Pulmma

Thanks for your reply..If York & SOKA & Kentville also accept my son, do you think which one is much better??

oh!!! 如果你問我, 我就當然說是soka啦!!!! 三個字:平,靚,正!

想想自已想要什麼??? 你想你要小朋友在三年幼稚園得到什麼再選擇讀什麼學校.

york, 英文特別好勁!
kent, 功課多, 程度深!
soka, 開心, 愉快及主動學習! 真的要比的話, 課程上soka 會比較淺些, 但不能說淺, 我覺得是適中偏高少少!

Re: ��收到創價面試信 ~~ 好緊張

cc&longlong 寫道:
hi all mami,
27號我都係去創價in,請問如果我向九龍塘mtr站應該邊個出口出,係咪有接駁小巴去架??   

KLN MTR STATION 冇小巴去的!! 要注意, 由mtr station 行去太約要15分鐘(帶住小朋友可能會耐d) "打的" 的話, 應該不駛跳標. 我平時由學校去又一城就22蚊左右!

如果你們有bus 是到宣道會or 九龍塘會的話就好近!

條路由宣小(籣開夏道) 上行20-30米左右, 見到la salle road , 行2-30米左右就會見慕禮道就會找到學校了.

interview 小貼士

IN之前預早少少在學校WARM-UP 一下. 對小朋友好好多.  媽咪們唔好太緊張.  帶小朋友在學校週圍行下,  發掘一下學校的趣味地方. 媽咪們要比小朋友覺得你的興奮, 你都好喜歡間學校, 這樣小朋友會受你感染覺得學校是有趣及安全的地方.  無論你們是否IN 創價都好, IN 任何一間學校這都是一個好方法.

學校門口有個遊樂場. 千萬千萬不要帶小朋友在遊樂場玩完才入學校.  大家知道, 遊樂場是小朋友的快樂天地, 如果唔係好容易令到小朋友留戀遊樂場而忘記INTERVIEW 咁大件事啦!

pi 寫道:
[quote]
hidingdong 寫道:
dear pi,
would u give us example of those school? thx

優才、德望、聖方濟各、蔡繼有、真光、馬頭涌官小等。[/quote]

我個囡考入培僑, 其他同學仔有九龍塘小學, 臻美, 真道, 禮賢, 宣小, 音小, 男拔.  

至於派位是看住址, 與學校無關, 以考各直資及私小的成績來看真不錯!!!
‹ 上一主題|下一主題