用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 馬鞍山威寶幼稚園
樓主: wwpinky
go

馬鞍山威寶幼稚園 [複製鏈接]

Re: 馬鞍山威寶幼稚園

wwpinky
我有個朋友個仔係威寶讀主流班, 佢話威寶都係算傳統教學, 我in果時都有問, 個老師答我話佢地的學生上堂都分組的, 同有project做,你知唔知?可能佢地唔係全部活動教學喎

MrsFung
你個女讀全日國際班的英文梗好啦, 你認為半日主流班外籍老師教20min英文效果如何?我想知威寶有playgroup咩, 幾錢?幾時會有?係咪外籍老師教?

wwpinky
你交左留位費未,我想12月初先交, 唔知得唔得?
威寶playgroup係好, 不過聽講話仲貴過九龍塘喎

Jenny_Leung
你個仔讀Pre-nursery (兩歲班)全日定半日?雜費同學費幾多錢?遲的會唔會轉返主流班?你係咪有friend讀過所以報, 比的意見啦

Jenny_Leung

好多謝你的回應, 半日國際班已經30xx, 那麼全日班豈不是60xx, 你是否覺得值得?請問你係咪住係富安花園?我係住恒安的, 如果威寶係我屋企隔離, 學費又可以平返的,我就唔洗唸咁多啦

wwpinky

你有冇in靈糧呀, 我已收信收個女讀上午班, 下星期3-5要交註冊費

wwpinky

註冊費要660, 你點知佢唔可以遲交呀, 我重未唸定架, 我好鐘意威寶, 但計過數平均每月應該要成2600, 一年要32000倒, 而讀非牟利的幼稚園或政府資助的每年平8000多元, 對於我這個唔係好鬆動的家庭來說, 真係要考慮呀, 我睇倒bk其他topic講威寶的課程類似根德園, 有的學生重入到喇沙添, 其望你個女係度讀得開心, 將來入到名小學, 請問你係咪住係富安花園?

wwpinky
原來教育署係岩岩出通知話加, 我諗係11月開始, 之前通知左就收舊價, 靈糧封信寫明話如果放棄要書面通知架, 我唸我多數會放棄, 有時報得多真係好煩, 如果靈糧可比我12月初前覆就好啦,因為我想如果11月底聖心都冇覆, 我或者都會唸下, 最衺聖心唔肯答我幾時有結果, 如果聖心未覆我就會揀崇真美善或威寶
你有冇打算將來同個女報邊間小學?

我上星期六去崇真美善聽學校簡介會, 校長介紹好詳細, 連每天清潔幾多次都有講, 重將教科書用powerpoint逐頁比我地睇, 不過我只聽了大半, 因為要趕去聖心面試, 但今日收信話唔收, 重好唔洗咁煩

Claude

你係咪會讀聖心唔讀威寶?我都有in聖心, 不過唔收, 可能果日個老師問個女問題, 我個女走左出去2次, 要個老師捉番佢番黎啦

Claude

我都想知你同囡囡轉校的原因

Claude
我都好鐘意威寶架, 但每年學費真係太貴, 錦泰的崇真會美善已經收了我個女, 我將會報讀, 咁你會報聖心定其他幼稚園呢

wwpinky
錦泰的崇真會美善已收我個女讀上午班, 學費1650x11, 半年雜費連茶點800, 睇下我個女讀得開唔開心再打算, 或者遲的有機會報番威寶同你個女做同學

qkhui

係咩, 但我in果陣話1870x12, 06年可能每月加100, 半年雜費2400, 校車230, 計埋全年要約32000, 如果真係差唔多我一定揀威寶架, 聽你講你個仔真係讀得好開心, k1已經咁多野學

wwpinky

hi 我都好耐冇上bk, 咁岩今日上黎
上星期六威寶有個年宵嘉年華, 我冇報讀威寶, 佢都寄信通知我, 我都想去, 但咁岩個女病左, 你有冇去?好玩嗎?
我最近睇到柏斯有個小小莫扎特的班, 適合2.5歲以上的小朋友參加, 你會唔會考慮比個女去, 要早的報名架, 不過都幾貴, 成個course要5千幾呀
YMCA PLAYGROUP好唔好架, 係邊度架, 係咪外藉老師敎呢,我而家逢星期六帶個女去上PLAYGROUP

wwpinky
我而家係馬鞍山廣場間約約翰教室上playgroup, 大約100元1堂, 不過應該冇ymca咁多野玩, 聽你講真係幾好, 如果我想

wwpinky
我係全職返工的

wwpinky
我係全職返工的

JENNY_LEUNG

想問下你仔仔出年5月幾歲?國際N1半日班的學費幾錢?雜費幾錢?你洗唔洗交學費?唔該晒

WWPINKY

我睇過YMCA網站啦, 地址係尖沙咀喎, 都幾遠, 一來一回都要個幾鐘, 不過我會考慮下

happy new year to all
‹ 上一主題|下一主題