用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學agent 嘅經驗
樓主: muimui2
go

[英國] 留學agent 嘅經驗   [複製鏈接]

babadogcat 發表於 20-5-20 17:21
我自己問過一個住英國的女士,他說agent 叫考ukiset 除了大家可以考了一個試後可報多點學校,似乎方便點, ...

真的. 家長經邊間考UKISET 就要經佢地報5間. 所以AGENT 都好落力推, 但其實大家先要了解心儀的寄宿學校要唔要考UKISET 才去考. 認真唔好浪費金錢.
大囡那年心儀 EPSOM, 但因為UKISET 考得不太好, 學校REJECT了, 去了CATERHAM SCHOOL, 原來CATERHAM 好奈以前都要考UKISET, 後來取消了, 學校用自己的入學試來評核學生, 話時話 PHY CHEM BIO MATHS  英文都要考 (U6 讀邊科就考邊科). 都可以考到實力.

轉眼間2年過去, 囡囡很期待心儀大學的校園生活. ( 當然要等8月中放榜啦).
其實係一家四口子

aidan08 發表於 20-6-6 02:44
我覺得已經考咗ukiset,同樣有指標作用吧?你話有D學校以佢哋screening test作準,來衡量收唔收你申請,但 ...

又或者個別學校覺得AA 的SCREENING TEST 有用呢! 又或者有些學校覺得UKISET 無用吧! 每間學校要求也不同.

其實係一家四口子

ABTreasures 發表於 20-6-6 10:18
A的screening test 不用錢考,你pass 左screening test 的standard 可在他們舉辦的top school 招生免費安 ...
我成日同家長講, 睇定心儀學校須唔須要才去考都未遲. 考完UKISET 大概5-7天有結果, 家長唔使心急, UNKISET 考到好好, 排住隊等學校收.
其實係一家四口子

Ching_Mammy 發表於 20-6-9 16:31
回覆 一家三口 的帖子

唔係, 你可以搵 X AGENT 考ukiset, 但 Y agent 有你consent, 可直接contact uki ...

IC.  當年我囡囡考Ukiset 都只係為了 Epsom  
其實係一家四口子

aidan08 發表於 20-6-9 17:27
介唔介意透露最終有沒有Epsom offer?
UKISET 考得唔好, 最後去了 CATERHAM SCHOOL.
其實係一家四口子

aidan08 發表於 20-6-20 20:16
Caterham 成績好似仲好過Epsom。係好似寄宿比例比較低是嗎?我仔今天都在B的fair做咗interview, 剛收到Cate ...

請問是2021 入學?正常應該pass 左面試這part ,然後會安排入學考試。
其實係一家四口子

aidan08 發表於 20-6-20 20:16
Caterham 成績好似仲好過Epsom。係好似寄宿比例比較低是嗎?我仔今天都在B的fair做咗interview, 剛收到Cate ...

我剛問了讀Y9 的細囡(其實我平時係唔會理佢讀書方面 ),學生會分班 上課,就好似精英班,唔同老師有唔同做法,有些老師教完一個chapter 就有quiz, 有些老師就幾個chapters 一個quiz.
如果係數精英班,考試時仲會另外多1份深d 的卷比學生考試。

因為唔知其他學校是怎樣,但覺得Caterham School academic 算係強。
大囡完成2年 Caterham School A level 課程,她好滿意學校的support, 如果有嘢唔明可以經email 問老師,仲話老師回覆的好快。
牛劍的support 都好好,尤其係 physics and engineering 的support.

aidan08 發表於 20-6-20 22:37
係,我知仍要考入學試,只係唔知道這種interview 攞咗conditional offer, 同我自己走去報名,正常途徑咁去 ...

我之前經AA 名校週安排面試,pass 左之後比錢報名,然後安排某一天 人Y9 Y10 Y12 同一天考入學試,考Y12 差不多考足全日,Y9 只考數學和英文。

aidan08 發表於 20-6-20 22:37
係,我知仍要考入學試,只係唔知道這種interview 攞咗conditional offer, 同我自己走去報名,正常途徑咁去 ...

2021 這麼早就接受申請啦 [/smil打錯左字,應該係2122 這麼張接受申請嗎?

aidan08 發表於 20-6-22 07:38
想請問當年你女兒在名校周interview攞到conditional offer,之後又pass埋佢哋個entrance exam 後,仲需唔需 ...

Pass 左畢試,就有offer. 無其他啦
其實係一家四口子

dimsumsumsum 發表於 20-6-23 14:37
回覆 longlokma 的帖子

A 又是什麼?THX

Academic Asia
其實係一家四口子

elysemama 發表於 20-6-23 16:18
假設我心目中已有想考嘅學校,唔需要agent意見了,咁搵亞A同搵亞B去考,有無分別呢?

會不會有些agent同某 ...
你可以SEND 個EMAIL 問問心儀學校, 香港邊間AGENT 可以申請貴校?
其實係一家四口子

hehehaha2017 發表於 20-6-24 08:03
試過去頂尖英國學校
見完校長, 以為當地面試

說得對。仲要揾定間低少少排名的學校以作應對
其實係一家四口子

Yeahp 發表於 20-7-18 09:58
請問caterham school 成績都好好,GCSE 排名和Epsom 差不多,收生的要求是什麼標準?ukiset 的要求比較低 ...

我囡囡都滿意Caterham School, 其實學校都唔算太谷,學生普遍都自律。
其實係一家四口子

Yeahp 發表於 20-7-18 09:58
請問caterham school 成績都好好,GCSE 排名和Epsom 差不多,收生的要求是什麼標準?ukiset 的要求比較低 ...

Caterham 入學主要係考筆試。
其實係一家四口子

Yeahp 發表於 20-7-18 19:09
謝謝。
請問學生算純樸嗎?基督教氣氛濃厚嗎?我囡囡正在一間很强基督教氛圍的學校將升grade  7, 即會報20 ...

宗教完全唔濃厚。

我朋友都打算報2021 L6, 打去B agent 留底口訊,接近2星期都無人回覆佢。
其實係一家四口子

Yeahp 發表於 20-7-18 19:09
謝謝。
請問學生算純樸嗎?基督教氣氛濃厚嗎?我囡囡正在一間很强基督教氛圍的學校將升grade  7, 即會報20 ...

或者妳可以試下問學校可唔可以自己報名,唔經agent。
其實係一家四口子

323bb 發表於 20-8-7 01:26

你好, 請問AA是哪一間?

AA - ACADEMIC ASIA
其實係一家四口子
‹ 上一主題|下一主題