用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 喇沙小學課外活動(ECA)問題
樓主: NamNamKo
go

喇沙小學課外活動(ECA)問題 [複製鏈接]

貢獻勳章

Don't worry! Just completed the form and return to class teacher tomorrow. Later you should have another form to fill-in and you will have the payment method.

On the other hand, you should also ask your piano teacher to prepare the song for you. Because you need to bring the original score (no copy is allowed) for the event. Otherwise your boy must 背譜.

貢獻勳章

有關 "愛我中華 --- 說故事錄像比賽

其實見到亞仔呢張通告都好耐,但諗住測驗後才做,所以無理會。今日睇下,敝! 11月1日要交。

其實你個比賽係唔係一定要參加呢?定係自由參加呀?

麻煩請教各位媽媽 !!!!!!!

貢獻勳章

亞仔話音樂分數係:

20% - 筆試 (佢話好易)
40% - 唱歌
40% - 樂器

亞仔話係咁計,但我唔肯定。用樂器演奏一分鐘,但如果玩得OK,老師會比你玩晒成首歌(more than 1 min)。

貢獻勳章

二/三年班都要考樂器。

貢獻勳章

1) 去年大仔參加鋼琴,都係放學後自己帶去比賽,即係話有人倍啦 !

2) 比賽係一定要由會員報名 (即係學校),但學校係唔會同你練,要自己攪掂 !

貢獻勳章

如過係 Choir / Symphonic Band,就係學校名義,學校一定會練。

你意思係唔係 Trio / Quintet 那一類小組重奏呢?如果係的話,我就唔清楚啦! 但我估學校未必會同佢地練啦,除非係學校特別揀選幾個同學組隊。因為如果幾個幾個組隊參賽,學校邊有咁多人同佢地練呢?況且,所有教樂器的都係街外人,佢地通常一個人教幾間學校,邊度有咁多時間呢?

你 send 個 email問下音樂老師啦 !

貢獻勳章

西洋敲擊 Percussion:

有固定音高

* 木琴 Xylophone
* 鐵琴 Glockenspiel
* 定音鼓 Timpani
* 管鐘 Chimes / Tubular

無固定音高

* 大鼓 Bass Drum
* 小鼓 Side Drum / Snare Drum
* 鈴鼓 Tambourine

* 鑼 Gong
* 鈸 Cymbals
* 三角鐵 Triangle
* 響板 Castanets
* 木魚 Wood Block

你講嗰樣,我估應該係連習用的鼓pad,膠面有彈性,近似小鼓,但發出的聲音相對大大減低。 是用來模擬小鼓 (snare) 練習,亦係敲擊的最基本入門練習。

貢獻勳章

Deleted...

貢獻勳章

sorry, 我唔知道呀。

但係 percussion 其實係無話學邊一樣,因為在一對樂隊入面,一個敲擊手最基本要玩到:小鼓 / 大鼓 / 鈸 / 定音鼓 / 手鈴等。 而最基礎就係學打小鼓+睇譜。只有這個基礎,你就可以在敲擊部四圍走。

貢獻勳章

1) 叫小朋友一次過帶晒全日的小吃 (小息 + 放學後),分兩次食;

2) 叫工人/家人於放學時,在玻璃門將食物交比小朋友;

3) 入學校接放學,接仔後在球場的石級同亞仔開餐(因為放學時太多人,肯定入唔到雨天操場霸位!)。
‹ 上一主題|下一主題