用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國留學,你問我答(2)
go

英國留學,你問我答(2)   [複製鏈接]

過完八月十五,相信好多家長都放下心頭大石,樓主我都安全過關,歡迎各位繼續問問題而家由於冇利益衝突,可以答多啲報大學問題
如果比較複雜,或者唔想開名既可以善用PM功能
如果問2019年clearing或者放榜情況既我會儘量答咗先
學業問題可以問,但小弟唔算出眾,大約3A*/A

有需要例如私人想問問PS意見都可以PM問

問問題之前可以參考被版主和諧咗既上一個post - 英國Sixth Form 留學兩年,你問我答https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3763245

32    0    0    0
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246
我哋真係好______中意香港

關於數學boundary呢單真係要講吓,出面吹風係咁話Edexcel今年boundary好低,其實OCR跌得仲厲害,A由197跌到161,mechanics 49分已經有A,全科跌足足36分 , Edexcel係184跌到165,先19分。

個人分析覺得係因為今年正式reform,強制所有人都要考新制,所以進一步拉低條curve,所以可以預計頭幾年都會比較低分,直到英國大部分考生適應兩年知識,一口氣考曬既考試模式先會有改進。當然考試局可能會繼續調整程度,所以下屆數學卷難度都係比較難推測。

小弟之前提過自己考OCR,今次mechanics有一版開天窗全科都有solid A,其實真係難咗。個人心得建議多操舊C3/4會繼續考既題目,務求卷一拉高分啲,咁會比較安全。另外要搵多啲proof既題型去試,因為呢啲題目都比較難估計。最後,一定要熟悉點用部超級計數機呀!!!

餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

關於入大學
照舊啦,為免自爆我唔會答入邊間,總之喺QS全球排名第一頁。如果大家想問accommodation同CAS我只知道我,同埋身邊同學都未收到confirmation同CAS,另外VISA俾咗錢搵人搞,所以細節我都唔係好熟。但提提大家儘量搞BRP時選擇去大學攞,如果唔係會排好耐。
另外戴個頭盔,關於入大學既野我都係新手,問中學野我會比較幫到手
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

kct18 發表於 19-8-18 22:27
如果想大學讀Economics,係咪一定要讀further math,如只讀math,可以嗎?
呢個問題值得講冇further math千萬 千萬 千萬唔好報 economics!!!
英國econ雖然報course可以調整,但主要讀數多,尤其係LSE,如果冇FM對admission極度不利。
點解咁講?有英國local朋友gcse 10A*, predict 3A* (Physics, Maths, Econ),報cambridge, LSE, st Andrew, Durham, Nottingham, 結果只有durham俾offer,所以冇數底唔該唔好報econ呀,考慮比較冷門既program例如econ and 其他配搭嗰啲就勝算會高啲。

事實上英國Econ係數一數二非專業而多人報既科,所以唔好掉以輕心
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

TTEE1819 發表於 19-8-18 23:35
佢講緊OCR(OCR exam board), 幾個exam board其中之一個。
冇錯,報中學既時候可以問清楚,每間都唔同,AQA, WJEC, OCR, Edexcel等等都係exam board,考試範圍,考卷內容,評卷準則都大有不同。數學仲會細分多幾個board,難度不一,所以報學校要留意翻,可以既話最好避考難既board
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

LLLT 發表於 19-8-18 23:44
讀Pure Economics, 最好是有A Level Further Math. 因為課程是Maths driven.

如果只讀A level Math, 可以 ...
PPE喺英國都算神科,都幾難入架
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

jj100c 發表於 19-8-19 07:06
有冇Edexcel 及OCR maths A* boundary 比較?
考試局官網已經提供
題外話,每年boundary會提早流出,準確度100%,一般最熱門既Edexcel會由大陸國際學校首先流出。其他board例如OCR WJEC就要等英國本土流出,一般等多7-12小時就會有。大家多多少少可以對放榜有啲預備,尤其理科。今年最保密成功應該算係AQA,據我所知冇提早流出。
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

另外唔知有冇人想要ECON書,有本唔錯既study guide同埋自己做既notes,同埋今年近滿分試卷,可以英國本地速遞,inbox我就可以,不過我自己都未買翻份卷

利申:OCR ECON A*,高過boundary 20分左右,大部分卷接近滿分
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

wloi 發表於 19-8-19 17:04
回覆 anitelab 的帖子

當然Economics + xxx 係易d,但無FM一樣有人有好offer.認識今年考生,有UCL, Warwick ...
咁當然一個個案好難代表曬admission既準則既,都有可能係PS寫得差,因為economics應該冇interview。GCE Econ就唔係太重要,其實頭幾個月都要將全部野讀曬。

個人意見 Econ選擇
Cambridge > LSE = Warwick > UCL > ... > KCL
喺倫敦學生既眼中,KCL都係俾人睇低一線
就好似LSE同UCL econ既關係咁,大家condition收分一樣,有得選擇一定係LSE
Oxford 唔算,因為冇pure econ
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

monicacjx 發表於 19-8-19 21:36
想問Lancaster在UK的聲譽如何?
普普通通啦,唔計medicine,基本上我學校既同學都唔會擺落UCAS,clearing先會考慮
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

cow 發表於 19-8-19 21:43
LSE同Warwick, 我一定揀LSE。
呢個就真係比較難決定,雖然我都會選LSE,但係根據多位朋友,師兄師姐經驗,Warwick Econ出嚟搵工絕對唔比LSE Econ差
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

LLLT 發表於 19-8-20 22:33
LSE 比 Warwick 難有offer。

認識一個學生( DSE Math 5* )在 Warwick讀Econ 。可能因為無讀 M1 和 M2, 頭 ...
絕對係,LSEacceptance rate仲低過oxbridge。
HKDSE數學去英國讀大學一定係辛苦啲。冇計,syllabus寫得差,中學畢業連基本calculus都冇教,多謝教育局。
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

kct18 發表於 19-8-21 00:53
請問如果在香港沒有讀M1 M2,Sixth form先揀math,又會唔會好吃力?
再者,如上面提過,如果唔揀further math ...
再者,如上面提過,如果唔揀further math,想入Cambridge LSE Econ機會又低,咁有什麼econ related 科可以揀?
Econ and PhilEcon and Econ History
Econ and ___
Econ History
Management

基本上你睇LSE提供既課程大概就知道有咩可以報,而呢啲課程開到offer既機會會比較高

請問如果在香港沒有讀M1 M2,Sixth form先揀math,又會唔會好吃力?
過來人表示冇問題,有心讀A*都唔係唔得,但係都要睇board,建議到英國前先考GCSE FM做心理準備

餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

weiwei 發表於 19-8-21 05:56
請問 Lancaster vs Durham 呢? 那間比較好?  thanks
一定係durham好,lancaster差好遠
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

monicacjx 發表於 19-8-20 21:32
我見佢商科比較厲害
商科大把學校好過佢,Oxbridge LSE UCL KCL Warwick Durham 我相信都好過佢,個人覺得如果實力高過AAB,UCAS根本連填都唔會填Lancaster
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

LLLT 發表於 19-8-21 07:06
回覆 cow 的帖子

對。其實,Warwick 收生要求下太高。但是,有些科目很難讀得好。 ...
例如EconCambridge A*A*A
LSE A*AA + Pass in Further Maths
UCL A*AA
Warwick A*AA
Durham A*AA
St Andrew AAA

擺firm又嫌佢個名唔夠上面響,擺insurance condition又嫌佢grade高,所以兩面不是人,好麻煩
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

分享個趣聞..其實LSE都幾睇唔起KCL既學生,仲成日整啲meme嚟恥笑佢地
https://www.facebook.com/3757374 ... ?type=3&theater
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

hongkeikei 發表於 19-8-22 04:15
唔覺有趣,令入反感就真

算係英國個生態,不過老實講,入到cambrdge既都唔會選擇LSE,入到LSE既都唔會選擇KCL,係難聽,不過呢個事實都係無可否認既~只係露骨啲講出嚟咁解。

(頭盔:本人非LSE或KCL學生....曲線自爆緊自己讀邊間)
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

大家問吓我中學問題啦,我會清楚啲
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

"Hi I would like to ask for secondary school (boarding) in UK, which ranking would you recommend ? I've heard of the one by Financial times but it has been deleted for unknown reason. Thanks."

小編自己學校都榜上有名,但係排名不高。其實唔需要太依靠排名去決定學校,首先呢啲野好主觀,同埋個人覺得更重要係睇boarding community入面讀書同埋文化。自己學校AL其實考得唔好,但係boarding 成績係相當好,所以要同學校了解吓,最好做school tour睇吓環境。

就算A*/A比例高其實唔代表啲咩,讀書睇自己多過睇其他人。去到外國如果無法自律,冇家長管,老師又寬鬆既話都係唔會考得好,但係boarding 讀書風氣的確有影響,始終日見夜見,遇到有心讀書既朋友會好有幫助。呢啲數字野同睇百家樂攤路紙基本上係一樣,睇咗舒服啲,但係其實冇咩實質意義。

如果學校成績太好都未必係好事,子女本身讀書能力弱既話有機會因為精英主義而被老師放棄,或者跟得比較辛苦,所以要留意學校政策,例如有冇academic clinic,一個禮拜翻五日定六日堂,A-level建議科目數量(由3-6我都聽過)等等

當然如果ranking低到出埋個表外面係要擔心吓,因為嗰啲學校風氣同紀錄可能都有問題,咁歧視/欺凌既機會都會比較大。所以我覺得喺個表入面既學校基本上都冇咩問題。

按:關於其實都有其他source
https://www.best-schools.co.uk/…/top-100-schools-by-a-level/
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246
‹ 上一主題|下一主題