用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Singapore International School
樓主: kannes
go

Singapore International School [複製鏈接]

Re: Singapore International School

yyyy

多謝你們的分享. 其實我有一個問題仍然有點擔心. 仔仔一直係母語的環境下成長, 需說我們都是在母語的環境下, 但有不少的小朋友是賓賓照顧, 可以習慣以簡單英文對話. 而仔仔平時婆婆照顧, 我亦沒有與他說英語的, 這個問題下, 我擔心仔仔難適應在sis讀書, 同人溝通唔到, 聽唔明, 變得抗佢返學等問題…你們點睇??
[url=Lilypie Expecting a baby Ticker]Lilypie.com[/url]

Re: Singapore International School

yyyy and Hadrien-mama,

多謝分享. 自小受傳統的教育影響, 有一套課本, 知道教到邊溫到邊. 但聽說sis的工課比較小, 書本好像亦不多, 那如何知道他學了什麼, 有什麼範圍, 什麼的詞彙, 助佢revison?  

另外, 中文是簡體字, 那我們周遭都是瀪體字, 那對他們那麼小來說, 會否好confuse, 應該識的字,看到瀪體字都唔識?

[url=Lilypie Expecting a baby Ticker]Lilypie.com[/url]

"但學校的英文科當然是以native為準, 所以問題就出現了, 不是說佢會不合格, 是很難很top..."

那應多深的詞彙,囡囡會否好吃力,  會否有點氣餒, 或感覺怎努力都後難很top, 影響信心?

現在囡囡是否說英語已很流利? 要你重新選舉是否選sis讀書? why?

好抱歉, 那麼多問題, 因為我現在正在十字口內徘徊, 想了解多些. thanks for your kindness!

多謝yyyy , florence 耐心及詳細的解答, 我已今天同仔仔註冊了  

阿仔其實唔識講, 亦聽唔董英文… 現已返了3天sIS, 他表現得好唔開心, 我亦明白是需要時間適應, 但佢由2歲開始返學都從未哭過, 但仔仔佢返了sis後, 在學校哭了及今天要我打電話返學校唔返學….我知對佢來說面對全英語的學校是一個好困難的適應期, 我唔知可以怎樣幫佢, 又好憂慮他會否以後變得抗拒上學, 又擔心佢如何可以跟得上聽同講,…..  
:cry:

要interview, 佢當時表示淡定, 好lively,明白到老師簡單的要求, 如劃線, picture及或有小小英文讀字吧....

yyyy

多謝你的鼓勵! 你的提意好好, 不過我要返工, 我只能夠放工後才可以同佢sharing.  

已同老師講了, 佢話佢以前未handling過唔識講及聽english 的小朋友, 佢這樣說, 我仲feel uncomfortable...

現在我是否要在家中同佢講下d日常英文單字呢? 我本身是一個無信心的人, 所以真係好大疑惑佢會唔會由一個唔識聽及講的小朋友, 以後會聽得明老師講什麼? 此終我覺得老師唔會教佢地單字只會一句句sentence咁講.

仲有佢地班同學仔, 老師話個個都識english的, 哎, 仔仔如何溝通呢, 會唔會被isolate 家? 越唸越多負面野....

hi

最近才有空回應各位關於仔仔在學校情況, 仔仔己適應學校生活, 但最近仔仔好唔開心, 常說沒有同學同佢玩, 好lonely, (之前佢本來說有好多朋友的, 但近這一個月就話只有一個肯同佢玩), 我都有d擔心可能是佢英文問題令到這情況出現...我就鼓勵佢主動d, 佢說有, 但沒人so 佢,  我的心聽到佢這樣說都心痛...

佢這幾日都有這樣說, 又要我問老師, 我昨晚都sent email 了解情況, 現等待回覆.

:cry:
‹ 上一主題|下一主題