用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症遺傳機會有幾高?
go

自閉症遺傳機會有幾高? [複製鏈接]

醒目開學勳章

50分之1機會

我都有1個6歲大既仔仔, 不過, 我同我老公都決定唔再生; 原因係.. 我想用我所有既工餘時間去幫佢, 去訓練佢

同埋, 本身都怕再來多一個自傾小朋友

醒目開學勳章

我家既呢代 (亞仔果代), 有7個小孩, 7個入面有6個有些特殊問題; 我仔未有事前, 我唔覺得佢地有問題, 了解左後就 list 左出來 [真係好吃驚]

呢4個而家都20幾歲; 大果兩個係一個 family 生, 細果兩個係另一個 family 生
大姨甥女 - 自閉傾向 (佢係讀完 F5 後, 出現呢個問題, 好固執, 唔肯出街, 樣樣都好執著, 有睇精神科, 不過話係遺傳 daddy 問題, 精神過敏)

大姨甥仔 - 資優兒 (不過都係怕羞, 文靜型; 佢有正常社交, 有返工, 有女友, 有車有樓)

細姨甥女 - 呢個算係正常 (不過係豬油包; 有返工, 有男友)

細姨甥仔 - 懷疑有讀寫障礙 或 專主力不足, 讀來讀去唔入腦, 5年級都未熟識晒 a-z 或 A-Z 既寫法; 即你你講 q 字, 佢都要諗一陣就識寫 (呢果去埋英國讀書返來, 都仲係唔得, 無大學收; 而家返來係廣州讀書, repeat 左2年預科, 仲未升到班)

呢3個係99年至06年出世
大侄仔 - 言語有延緩, 似有自閉 (細時, 好怕見到陌生人; 係怕到... 有人上來屋企, 見到就大喊, 唔肯望人); 2歲半後唔再清楚佢發展, 因為亞哥離左婚, 無再來往

我仔 - 評定為有自閉特徵

細侄仔 (亞哥再婚) - 老師建議去做評估, 好似有過渡活躍, 疑似係資優 (因為由細講野好叻, 創作力強, 好勝, 好自我, 成日要人跟佢玩法玩)

原帖由 pipi331 於 11-5-11 19:07 發表
唔只糸自閉, 弟妹有可能"high"到其他嘢. 好彩的可能糸資優, of course平凡是福就更好. 生多一個, 真系要預埋呢個都有機糸特殊需要.

醒目開學勳章

個人認為, 而家科技昌明, 將人既性格分類

其實, 我地細時, 都有見過呢 d 同學仔, 如:
文靜書生型, 唔多同人講野, 會被人叫書 die 子 (可能係自傾)

好頑皮既 (可能係過渡活躍症)

讀書讀極唔入腦, 寫字寫來寫去都好核突及出界既 (可能係讀寫障礙, 專注力不足)

又或者, 真係食物問題啦!! 其實真係唔知

我本身同老公都有甲狀腺問題, 意外有左仔仔, 有私家醫生當時都話我地博, 怕我甲狀腺問題影響仔仔腦部發育, 又或者仔仔出世會有甲狀腺問題 (當時有建議終止懷孕), 我駝我仔, 一至二星期就要回院 check 甲狀腺
[我成日安慰自己, 我同老公本身既問題, 生左個智商無問題既仔仔, 已經要感恩]

原帖由 CPLau129 於 11-5-13 22:17 發表
我都好同意多個弟弟/妹妹對佢成長會好D
我大仔11歲,自閉,讀特殊學校.細仔8歲,冇事.好興幸有細佬,平時多個人訓練,又可以平行吓屋企父母情緒,唔使成日咁灰.不知不覺間哥哥會扮細佬,又會同佢玩,我覺得係同大人玩不同,有 ...

醒目開學勳章

我地統計下:
我仔, 因唔轉頭, 開刀生; 出世時個頭好大 (頭圍38cm), 有係政府醫院跟進至1歲 [本身我都係大頭, 我要戴男性帽]

原帖由 ababymami 於 11-5-14 04:09 發表
可能同生產方式有關。有幾多個A仔媽咪是採用非自然方式生產,如真空吸出等。

醒目開學勳章

唔好諗得咁灰啦!! 早 d 訓練, 真係會有好多進步, 只要係智商正常, 將來一定能照顧自己

講真, 我公司入面都有3個係有自傾, 2個係會計, 1個係做 IT (做 IT 果個比較嚴重, 坐係自己位成日傻笑, 仲有間中個頭同對手係到 chok, 當佢去到無人見到佢既地方 - 如廁格, 就開始自言自語, 而佢仲結埋婚, 有個仔仔)

另外, 2個係會計部, 1個係唔敢同人有眼神交流, 就 assistance 開下支票果 d (比支票人地簽名, 只係放係 tray 上, 無任何一句言語); 另1個就成日無拿拿行來行去, 坐係個位講一連串既英文

醒目開學勳章

其實最近係 baby kingdom 自由廣場, 都有幾位 mami 討論自閉呢樣野... 有一位叫 ~ 仔仔媽咪 ~ 既分享既 (佢仔仔今年小五):
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3893060&extra=&page=1

自閉傾向只係暫時要黎將有delay或情緒行為問題既小朋友歸類啫,
呢樣都係我囝個精神科醫生咁同我講,
佢地都係暫時擺個小朋友响呢個ITEM度觀察,
到小朋友五六歲左右,
有D小朋友可以變咗唔係自閉甚至無問題,
有D小朋友會FIRM咗係自閉,
有D小朋友會變成係ADHD加自閉(我囝咁)...

醒目開學勳章

係呀!! 我一直都係講緊 50分之1, 即係 2%, 唔係50%

原帖由 Olympian 於 11-5-27 15:46 發表
I think SzeSze means 1/50 = 2% chance for 2nd child.  

Othre references:

a. 3%
http://faculty.washington.edu/chudler/aut.html

b. 8.7%
如果一個孩子是自閉症,其弟妹也是自閉症的機會比正常的家庭高217 ...

醒目開學勳章

好似我昨天, 亞仔家長會, 聽返班主任講我仔既問題, 當班主任問問題時, 我仔唔願舉手回答 (但2位外藉英文老師就話佢好主動舉手回答問題, 反應仲好快); 同埋當無人叫佢一齊去玩時 (有人叫佢去玩, 就好投入參與), 就會一個人行來行去唔知玩咩好, 又係喜歡數理, 立體創作力好差; 同埋當班主任叫佢時, 佢會比較緊張及無自信

呢 D 問題, 我細時係一模一樣, 咁你問我係唔係 A仔, 我就一定唔係啦!!

如果用而家既評定方式來睇, 我 D 姨甥及侄仔, 幾個都有問題
原帖由 ttlucky0303 於 11-5-28 08:14 發表
不過都幾高, 我老公家族為例, 佢地3兄弟姊妹, 2兄弟都唔係好講野,亦唔係好願講自己野, 不過佢地就會照顧左身邊既人先, 似自閉症特徵, 兩兄弟數理好叻, 一個博士, 一個碩士, 哥哥有兩個仔大仔似有自閉症(因為有脾氣同 ...
‹ 上一主題|下一主題