用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑IFY課程
樓主: kaygoodmama
go

培僑IFY課程   [複製鏈接]

我同意唔能夠靠ify預科課程入讀英國頂尖大學,但培僑ify亦同在英國讀既預科課程一樣,可以以較低既成績入讀心儀大學學科,系香港讀節省左唔少金錢.
如果只是要求入讀世界前100大學,入讀ify課程不難達到,由過往學生出路,亦可憑此成績入讀香港三大.
今時今日,一條龍學校,鋪埋去英國讀大學既路,都算是咁了.
而家ify都開左兩班,變成讀唔好ify要踢出來考DSE.(校長簡介會原話)

amidreamer 發表於 21-11-18 20:54
係,有點失望,竟然係新增一個學制銜接外國大學,好多人讀培僑就係想回中國讀大學。
...

亦有此path — 校長推薦計划,「唔使考DSE都有大學讀,我地真是有咁笋既嘢」,校長簡介會原話.

hkpapa852 發表於 21-11-18 15:24
考3-4科DSE都唔掂, 唔通讀IFY就會掂?
睇晒人地正規要求係IELTS平均分碼要5先可以讀
...

中文科唔掂冇大學讀既大把人,甚至連作者自己都答唔啱被引用既文章.

冇任何一條路是擔保百分百成功.
PK冇band1A學校成績咁好,ify 又冇ib課程咁有認受性,學生英文又冇國際學校學生學生咁叻,讀ify點解唔去英國讀公立?

但起碼學校算是盡力為學生提供更多出路,唔是要優勝劣汰. 學校N年又都冇加過學費,裝修基建冇提過叫家長捐一蚊. 讀DSE既考生今年都有差唔多五成入三大. 學校都算是咁了.

入左三大?都唔是咩熱門科!
入英國世界排名前100大學?都唔知讀咩科!
入左牛津劍橋?都唔是最熱門既科!
入左哈佛麻省熱門科?車,屋企有錢啫!
世事都已經俾你看透,系元宇宙真是想點都得.

hkpapa852 發表於 21-11-19 14:55
培僑有冇舉過例, 有幾多學生用 IFY 成績入到 本地既大學呢?
如果只係話"睇成績去假設佢可以入到", 咁係毫無 ...

伊幾兩三年都有人用ify 入香港三大
有人話DSE,A-LEVEL認受性更高,但由以上各位家長既資料,似乎總體上ify 入既英國大學排名仲要好啲.

回覆樓主:

無疑A-level在英國認受性較高,但英國既大學同樣存在foundation課程,可以以較低分數入讀心儀學科.
可以話ify 課程選擇大學范圍較少,但另一方面是目標明確.中學及NCUK提供更多支援.學生留學唔是單打獨鬥,更清楚學校收生要求,學校狀況, 亦提早幾年做好准備.
而NCUK唔俾著數伊班學生,學生又點解要讀你既課程.
至於ify 課程是否拉高或拉低學校DSE成績,我認為以前來講是影響不大,以前都是幾人至十幾人讀ify, 而超過一百人考DSE.
而家ify就要開兩個班,DSE成績會有咩影響難以預測,如果能夠保持DSE四成幾入三大已經唔錯.
有人話學校取巧避左DSE中文科,咁如果叫國際學校個班學生去考,都是瓜多過菜. 點解香港大學要提供non jupas收生入學途徑. 考高考唔是只能用DSE衡量,最終目的是入讀心儀大學.
學校目的都是開多條路俾學生.聽講深圳培僑會開埋美國升學課程,可能到時又多條路.

回覆樓主:

https://www.ef.com.hk/further-study/uk/foundation/
培僑既ify只需三萬幾一年.

mcl203 發表於 21-11-20 12:24

咪就係,Foundation 讀完中五已經走得,仲要一早安排比人讀 ...

你點計到ify會讀多一年?如果讀完中六考DSE再去英國讀fundation先會多一年. 讀Ify升英國大學更比香港讀大學早畢業一年.

回覆樓主:

伊個消息是2021年1月公布嗎?我見今年仲有PK學生由ify入到曼大

回覆樓主:

可能正因為上述原因,近年培僑改左由中四開始ify path, 可能讀完中五已經拿左中學文憑,所以符合曼大入學資格.

‹ 上一主題|下一主題