用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人報讀過小狀元的小一面試班, any comment?? ...
go

有冇人報讀過小狀元的小一面試班, any comment?? [複製鏈接]

回覆 3# kmom 的文章

Same here. A bit improvement on IQ questions, full sentense answering, but not focus on each student's situation. It may be due to large size of class.
~easybring~

問題係....初初面試班老師是小朋友的陌生人, 但上了一段時間, 已經和老師很熟落, 到interview時又見到陌生老師....所以唔work.  

面試班可給小朋友面試心理準備.  上面試班前, 我也沒有太大期望面試班可以有甚麼, 也不依賴老師, 但我覺得時間的付出不成正比.  我的小朋友是有offers, 也有目標學校落空. 但我覺得是小朋友的性格影響有沒有offer.  其實, 每一間面試班也差不多.  不是某一間不好.  老師們也是盡心盡力教.  每間小學有自己的收生準則, 有一個學校style/culture, 面試班只教基本野, 不能針對目標學校.

原帖由 KimB 於 10-1-13 09:41 發表
其實我都唔係要個小朋友入什麼名校, 但因小兒每次見到陌生人都好怕羞, 我擔心面試時會有影響, 所以考慮是否需要報這些面試班, 讓他熟習一下。

Saltegg, 請問你是否幫女兒報讀了速成班? 一班有幾多個小朋友?

...

~easybring~
‹ 上一主題|下一主題