用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區B1A女仔選擇
樓主: ahchufong
go

九龍城區B1A女仔選擇   [複製鏈接]

kirstyau 發表於 19-9-30 16:52
我覺得者  不過我D女先唔講有冇資格考,佢地唔要男女校,所以唔會深究。
...

認真,暫時覺得GHS教學模式及讀書氣氛好過大女果間好多,同学之間大多用英文溝通,德小生係有種自理能力好強既感覺,幾肯幫來自中小的外校生……

kirstyau 發表於 19-10-3 00:07
今個星期六會帶阿細黎聽Briefing

上年大女升S1後同我地講原來b1a 校上堂仲嘈過小學……
今年二女話邊有人上堂敢傾計,老師会爆炸,每星期要全班清潔班房,食飯唔比用匙羹 ,上星期去camp 時不準开电話,晚上要跑山,旅行bbq 不準食剩任何食物,之後要行山不準坐定,GHS 老師好像不想浪費時間比学生hea.

little_yolky 發表於 19-10-3 07:49
係⋯阿女話學校好多女仔好無禮貌⋯⋯坐佢隔離果個成日唱歌講嘢,嘈住佢上堂
...

有時我会諗係咪太多學生放学去補習,反而会令佢地上堂唔專心,依家S2 更加肆無忌憚,阿女坐第三排都話聽唔到老師講乜,我信我女上堂会守秩序,上年S1操行有A及評語也很正面,暑假忍唔到掟佢補英文,老師竟然覺得我P6仔仲叻過佢,所以幾肯定學術負增值中,开始对大埔監獄有興趣……

little_yolky 發表於 19-10-3 08:37
咁阿仔鐘唔鍾意坐監先?去參觀下囉。入讀緊既學生都話無乜嘢既其實。

去實地睇過,校舍幾新淨,其實大埔墟站多唔多車去学校?我之前都有提過,阿二雖則返飛鵝山監獄,但反而可早訓,阿大返旺角歡樂天地,但晚晚十二点幾先搞掂…… 我会傾向返學讀得有效率点,死磨唔係辦法,阿仔班主任來自咆哮山莊,應該頂慣高壓政策

little_yolky 發表於 19-10-3 09:05
唔係你去睇,係阿仔去睇呀

佢咁為食,見到咁多餐廳起痰了 , ……當然曾記更加好。。

bbeasy25 發表於 19-10-3 09:30
我聽到係GHS聽和講英文机會比小學少(不是德小上). 可能你囡囡係入咗超級精英班. ...

未讀過英小或其它直資,很難比較喎。
但相对官津已叫多左英文範疇,我女只係讀數學及科學精英班, 隔離英文精英班强好多。。core subjects分左12班,19 個同学对半日,係幾團結。

little_yolky 發表於 19-10-4 12:12
拿,你講果幾間直資,我阿女都考唔到,但唔代表考唔到就無能力日常用英文,況且,能力唔夠就更加要努力, ...

某些b1 校英書中教效果会比全英好,尤其數学科,老師会 then , then , then , and then , then , then, then, then ..

個then 特別嚮亮,委屈了大家

little_yolky 發表於 19-10-4 12:35
係,中學師資好重要。

提出校長突擊列席課堂,尤其數理科吧……

little_yolky 發表於 19-10-4 12:47
咁又唔駛咁激,我只係想了解下學校既安排啫。佢哋好重視英文教育的。

除左校長係鬼佬/婆,其它b1A ~B3C 校長喺銷售技巧必用重視兩文三語……

little_yolky 發表於 19-10-4 14:02
都係佢地個面試真係只著重英文喔。

唉……前年都以為英中好英,一年十份reading report ……
‹ 上一主題|下一主題