用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仔仔今日陳守仁2nd in,中文好深
樓主: apple654321
go

仔仔今日陳守仁2nd in,中文好深   [複製鏈接]

回覆樓主

細蛇仔表示跳baby shark 同畫畫。

MillieLin 發表於 18-10-28 23:17
一樣

facialma 發表於 18-10-29 10:13
正常係大细b考既內容一樣,過多幾個月就小一開學,小一課程內容都係學相同既!另外,其實pn-k3大细B在校學 ...

其實如果唔分齡(分出生月份)去考係所謂對大B「公平d」,咁已經99%直資/私立對大B係好公平,因為只有陳守仁係1st interview咁分組,而2nd interview「疑似」咁分組。

其實大家都明白小朋友越大,大B優勢越唔明顯。 不過5歲對6歲B黎講,當3歲開始懂事,記得下d野適合學習,6歲學3年,5歲學2年,真係適合一齊比較? 當然如果只考學術無可厚非,因大家suppose也是剛讀K3。 但如果已經完成K3,讀緊小一既超大B,咁一齊考又係咪真係叫公平?

simpson.chan 發表於 18-10-29 12:09
其實如果分齡去考係所謂對大B「唔公平」,咁已經99%直資/私立對大B公平,因為只有陳守仁係1st interview咁 ...

我又當你話「唓,第二時咪一齊讀小一」。 咁論反應/記憶/生活解難,可以問返大B家長,一年前同而家個B又咩分別,其實有好大進步。 而第二時呢種差異會越來越細,咁分齡(甚至分月)會唔會仲公平?大家可以討論,不過呢間學校係咁,take it or leave it, 就算leave it, 你仲有其他99%係你所謂對大B公平, enjoy!

facialma 發表於 18-10-29 12:33
回覆 simpson.chan 的帖子

我認識的细b一樣有好多小學有offer,唔一定關大細b事,因為佢哋接觸既野已經一樣 ...

咁係佢地本身做得好,跟得上進度,去到一定學術水平,又或有某d學校老師想揾既特質(乖/主動etc)。
但我地好似討論緊「對大B公平d」既觀點啵,係講緊個規則,唔係講最後邊個有邊個無offer。 好outstanding又乖既小朋友都可以神校無offer,可能個日病左,可能屋企有事影響心情。

apple654321 發表於 18-10-29 13:06
其實去interview時,見到好多好高大(應該係龍b)
如果龍b同蛇細b比,真係爭成年
而家真係有好多9月,10月 ...

係(emoji)(emoji) 所以講到再點可以對大B「再公平d」,我真係未諗得通,係個本身已經take advantage既比賽上,點先可以再favour 本身take advantage 既一方,從而去到再公平d。
大一年都算,而家有d係大足1年3個月甚至年半,真係咁先叫公平?

mandysalleh 發表於 18-10-29 13:34
好奇問,如果家長覺得做細b唔公平,為何唔俾小朋友重讀或遲入學呢?
...

好奇問,點解咁早留班?
而家無人呼天叫地話做細B一定追唔上而去complain,不過討論下個比賽規則。

fadgare 發表於 18-10-29 13:48
其實一開始冇人話對細b唔公平, 反而係有人提出大細B要考同一樣嘅嘢咁對大b先公平。 其實大b由幼稚園開始 ...

好同意,我就係咁諗.. 就算最後無最屬意既offer, 我會覺得自己唔識教,幫唔到個小朋友,技不如人。 遊戲規則係咁,take it or leave it, 唔鍾意就做超大B,再唔鍾意就玩佛系講天生天養,我所見絕大部分細B家長係度都無怨d乜。

fadgare 發表於 18-10-29 14:31
而家問題係做細果啲都未話唔公平,做大反而走出來話唔公平。難道做大唔係因為覺得有優勢?到大學就梗係無分 ...

係呀...  再者TSL 1st in 分月份去分組考,假設大B考得深d,細B考得淺d,都係within個組當日比較突出可以入下輪,都係apple to apple咁比較,唔係細B會收多d,或者有分加。
之前位師兄講大學面試,一來之前講左年紀越大分別越細甚至無分別,二來有d科收生時會係second attempt有penalty(扣分),個位師兄都可以諗吓點解”咁唔公平”會有penalty.

MrBeast 發表於 18-10-29 17:32
me? 我不是指大細青考大學,而是男和女的分別, (depends on who u talk, but for the sake of argument),  ...

如果係男女既分別,以前中學(小學亦是?)係有就返男生發展比較慢,而係按男女比例收生,即某女生可能成績比某男生去,但男生去左band 1 學校,而該女生去左band 2。 (以前5個banding)  之後因性別歧視相關條例取消咁分。
所以男女差異未必適合與大細B差異去比較..

simpson.chan 發表於 18-10-29 21:02
如果係男女既分別,以前中學(小學亦是?)係有就返男生發展比較慢,而係按男女比例收生,即某女生可能成 ...

再者如果跟你思維,考大學時,女生語文比較好,其實男生數理比較強,咁可以按不同科成績去報讀不同科/ 考不同本科

回覆 MrBeast 的帖子

我都係想討論下咁,細B既命運就係咁,遊戲規則係咁,唔會諗咩公平唔公平,盡力做好。 反而大B家長覺得可以再「公平D」,呢個位我未諗得通,所以討論下咁。 如有得罪師兄請見諒。

回覆 MillieLin 的帖子

真係呀.. 所以都有一刻憧憬多3個月/6個月去準備,會唔會成件事(考小學)順利好多? 當然,之不過FF一下咁..

apple654321 發表於 18-10-30 01:23
都無辨法la,大b細b都已經無得改變
不過如果有多6個月準備成件事一定好大分別

回覆 keechoi 的帖子

deleted
‹ 上一主題|下一主題