用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 靠運動入神校 …… 入讀後的生活係點?!(想問過來人意 ...
樓主: cyym
go

靠運動入神校 …… 入讀後的生活係點?!(想問過來人意見)   [複製鏈接]

hum0102 發表於 22-4-30 22:53
如果運動超勁入果啲,去到中3-5可能已經轉左做全職運動員,佢哋只需要幫學校拎獎,拎獎,再拎獎!
...

你既[全職運動員]定義係乜?

因為全職運動員在體院同學體會都有定義
如果中左學體會的定義,係唔可以再代表學校參加學體會的比賽,冇機會在學界層面幫學校拎獎再拎獎的

我見前面有人提過精英運動員這字眼
其實又係有定義的,起碼個運動員要係玩緊體院歸類為精英項目的運動

而大學收運動員唔一定係要精英運動員
推薦人亦不一定係學校老師,佢項運動的總會都可以推的

我是護書簿

Rpp 發表於 22-5-1 20:59
都明白DD,個人覺得如果唔選擇運動入神校,入普通英中將運動的精力和時間放係學業上,是否另外一條出路, ...

如果佢係當日 命運能選擇 入普通英中
咁佢在神校仍然讀書有成績其實唔細的

可惜大部分並唔係有機會入英中的人
年少無知被老點入著間有冇成績都要晨操晚練的學店
點會唔死?
我是護書簿

mcl203 發表於 22-5-1 22:26
現況係大把家長認為入強校必定係Band 1生呢~~~

咁其實最受影響只係小學家長啫
睇升中派位時,見中學校名好勁,但又資訊不對稱,唔清楚師兄姐以咩成績考入果D中學
我是護書簿

02413124 發表於 22-5-1 22:25
同意,世界級一定要有一定先天優勢,你睇男劍神,女劍神身高,男劍神都係好遲先學劍
...

佢好彩去左格劍咋
如果好似父母咁打籃球
最多咪一邊送foolpanda,一邊打甲一

香港有好多運動項目只可以玩下就算
我是護書簿

mcl203 發表於 22-5-1 22:37
叻係無用嘅,要係香港夠前列~~~

香港前列有咩用,一定要世界夠前列

我是護書簿

Dybala 發表於 22-5-4 13:25
所以如果自問讀書天份麻麻, 喺某運動有少少天份但未到港隊level, 而又好希望拎到個大學學歷保障自己嘅, 不 ...

其實如果本身真的唔係讀書材料
不計成績畀個位佢讀都係讀唔掂既

乒乓波同羽毛球一直都好多人中三後離校轉全職
之後又有幾多個真係返到讀番大學?

宜家科大高調取錄蘇慧音我好意外
仲要係讀physics
大佬,真係要明曬D數講乜真唔易
睇下佢之後會如何。

其實佢真係firm offer嗎?
唔明點解六月仲要考A level
我是護書簿
‹ 上一主題|下一主題