用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40網,旅小是否區內頂级神校?多謝指教
樓主: troublegod
go

40網,旅小是否區內頂级神校?多謝指教   [複製鏈接]

睇左咁耐,其實都只係針對旅小好過瑪神,兩間其實都係不錯既小學,各有捧場客,未來就唔知,我相信哩一刻小朋友讀旅小應該會比瑪神happy,但其實瑪神最大優勢係有直屬中學,唔好理佢收75%定85%,以全級100個學生計,起碼有60-70可上瑪神中,就算旅中真係進步到1A級別,也只係比大約10個學位旅小,即100個學生只有10個可入旅中,何況旅中根本唔算係旅小直屬中學,實歸事實請不要誤導大家,我覺得旅小將來可成為一級學府,但打手們的過份吹捧,只會令有興趣既家長卻步,就算瑪中係band2不及旅中又如何?直屬就係直屬,哩個正正係瑪神多家長支持既原因,亦係事實,老老實實,唔係直屬中學,隨時都可以唔比位你啦!

hppa  Fair comments  發表於 16-12-21 08:34

其實係咪一線,每人標準唔同,比你班打手講到瑪神咁差,咪又係大把人報名同8個叩門位有成300人去爭,每間學校都想力爭上游架啦,有邊過甘願做殺校首選呀?每間好學校都一定有自己的支持者,並唔會因為你哋D打手喺度唱好或者踩抵間學校,而令到學校質素有所改變,今時今日嘅教育已經唔再係一面倒依賴學校單方面,而係要求家庭教育及學校教育配合,共同努力才能好好栽培小朋友!真正可以改變學校質素,其實係要靠學校,小朋友同埋家長三方面,並唔係單靠你哋幾個打手喺度唱好或抹黑就可以改變到!
‹ 上一主題|下一主題