用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 比華利幼稚園
go

比華利幼稚園   [複製鏈接]

HI! 我囡囡依家開始响比華利讀 N1, 唔知大家係唔係都讀呢間?  想結識多D 同學仔MAMI.

我囡囡返左差不多1星期, 差不多日日都喊, 唔知佢喊, 係因唔適應?

想知呢間 D 老師有無愛心 / 細心? 校內情況係點?  搵左好耐, 好似好少人提及呢間, 但有朋友介紹我呢間 OK.....

如有同學仔讀過 / 讀緊呢間, 希望大家分享下~~~
   9    0    0    0

我囡囡依家讀緊2歲N班 (AM), 唔知點解佢仲係唔想返學, 每日返學前, 唔肯換校服, 亦同我地講唔搭校巴.

但佢班主任 (MISS CHAN) 打電話俾我時, 話我囡囡依家無左喊, 上堂時開始投入.  

我都唔知發生乜事, 見佢每日好似唔想返學. 但放學又無喊, 有時會唱學校學既歌.

雖然, 交左今月校巴費, 但我決定唔俾佢搭.  可能佢覺得無安全感, 所以, 唔喜歡返學.

PS:  好開心認識你地, 睇 BK 咁耐, 原來大家都一樣讀比華利......

原帖由 candykiki123 於 10-9-8 10:24 發表
Hi WCY,

我女女果時都係咁,開左學無耐返離成日唱學校學既歌,小朋友都要有個適應期, 而你女女都可以開始投入上課, 那你也不用太擔心吧! 我女女都係搭校巴, 唔知你係咪搭將軍澳校巴呢 ??? 如果係我地既女女都係坐同一 ...

佢都係搭 tko 線.  佢都返左1個月學, 到依家日日都要喊下去返學, 真係唔知發生乜事, 日日話唔搭 bus.  我打算下星期試下搵工人帶返學, 睇下有無好轉.

我囡囡依家讀緊2歲 PG (AM CLASS), 雖然, 佢每朝都唔太願意換校服.  由開學喊到依家, 呢兩星期開始, 佢情況好好多啦.  依家當佢落樓去等校巴時, 已無喊, 仲主動行上校巴.

放學後, 依家成日唱歌 (學校教既英文歌 & 普通話), 英文生字學多左好多.....

PS:  另外, 我主動打電話問學校, 阿囡在學校時, 我發現囡囡原先班主任已於9月開始無做啦.  所以, 我依家都唔知邊位MISS係阿囡個班既班主任.  好似有位 MISS 暫代....

大家好, 我囡囡今日完成N班, 新學年轉讀另一幼稚園.

回顧過去一年, 阿囡响比華利讀書後, 改變好多.  言語 (英/普)都好好, 佢好喜歡返學, 喜歡老師. 阿囡每日都會講學校既趣事, 老師...ETC...   可能佢班主任 (MISS YIP) / MISS HO主任 盡責, 有交帶.  如阿囡响發生任何事故 (I.E. 趺倒) 都會主動打電話俾我.  有時, 阿囡有少少情緒問題, 亦會主動同家長聯絡, 睇下大家有乜野可以配合, 令小朋友回復狀態.  

其實, 我原打算俾阿囡讀比華利 (交哂K1留位費, 買哂 K1 上學期所有書簿 & 雜費....), 最後, 6月中收到區內另一幼稚園通知, 有後補位可以我阿囡.....  同老公考量後, 最後決定轉讀.... 希望阿囡可以適應到新學校.

大家可以放心讀呢間, 老師 / 嬸嬸們都好好, 有愛心, 會令小朋友可以健康地成長 / 學習.  

校巴 (區內) - 雖然新學年會加價, 但都算平 (相比其他幼稚園).  但某路線校巴司機就痳痳地..... (經投訢後, 有所改善)

校服 / 書包 / 書簿 / 雜費 - 都算幾貴 (相比其他幼稚園)......  一般預 1-2K (半年).

我申請退學, 學校不退錢, 只退回所有書簿...ETC (唉~~ 依家望住家中所有全新書簿 / 書包 / 校服.... 如大家有需要訂, 可以聯絡我)

PGS 係1.5-2歲班, 好似有2班課室.  據知佢地會幫小朋友介片, 仲好快成功介片.  我阿囡就開學前, 自己介甩. 但可能剛開學, 會有失手既時間, 但老師都好好, 會幫小朋友清潔, 借褲俾小朋友換.

阿囡讀N班一年, 佢好開心, 依家成日提起佢班主住, 得閒就唱下英文歌, 有時朗誦普通話 (HEHE... 當然小朋友發音唔太準).  

新學年, 阿囡會轉讀另一學校, 希望佢喜歡新環境, 希望老師們有愛心.....

想 join 你地 fb 媽媽會, 可以add 我嗎? [email protected]

TKS

原帖由 WinkyLee 於 11-8-4 09:24 發表
今日第一曰返學,我仔入左rm6。 阿仔入左後我又無人識自己一個坐係校外樓梯坐。唔知明天返學有無人同我相認下呢?

依家天氣熱, 點解唔去附近間茶餐廳坐下....

我記得上年入學時, 阿女第1日無喊 (可能唔知發生乜事), 第2日開始見到我接返學, 就喊/抱住唔放.  佢比較慢熱, 用左1個月時間, 先可以適應校園生活.
放心, 小朋友適應校園生活後, 會每朝趕住出門返學去.  但校巴司機就好一般.....

回復 manman0808 的帖子

hihi! 你囡囡依家情緒好番d未呀?  轉新環境係有少少情緒, 但好快適應架, 放心啦!

我幫左細囡報比華利, 10月會interview, miss wong 叫我帶埋大囡一齊去學校玩下. 希望到時 interview 成功~~~  

回復 manman0808 的帖子

Great! Your girl is getting better now.

Not sure my younger daughter will success to apply N class coz she is in waiting list (AM class).

‹ 上一主題|下一主題