用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴交流。。
樓主: 無氣同你講
go

學琴交流。。   [複製鏈接]

無氣同你講 發表於 12-1-4 00:03
回復 marcuscyrus 的帖子

我以前教琴,5琴就必考。

所以現在8級都冇乜牙力
中學生有atcl/ltcl的也大有人在

mr_kong 發表於 12-1-4 00:09

從你的留言中看得出你絕對是一個有責任感的好老師,除了認真教導課業外,還會用 ...

不敢當
我正職仍是一個師奶

無氣同你講 發表於 12-1-4 00:21
係呀,我好同意,而家咩都變曬質,攪到我好迷茫。

唯有盡力而為咁幫下個仔。

正因為太多人有,所以不用太介意
有能力的,多一點比賽效果可能更好

hyatt 發表於 12-1-4 00:31
我都好認同考試係幾影响進度,我老師又係一個非常穏陣的人,當日佢建議我囝考三級,我都有點猶疑,真的行 ...

我對待個仔就同你個老師剛好相反
險!!

ilovethiscow 發表於 12-1-4 08:01
一般如果係一D 比較勤力O既學生... 我同佢地準備考試O既時候... 會要求佢地 將 syllabus 裡面的歌全部練好~ ...

如果肯練o既我都會教多幾首
同埋有d唔係準備要考的都會assign 某d 有趣d又有野學得到的考試曲目比佢地彈

無氣同你講 發表於 12-1-5 14:02
今日2012年1月5日,唔經唔覺已經教完仔仔練左考試過PART B,淨係爭小小staccato要執, 仲未夠完美。PA ...

加油
我仔彈englischer tanz in a/sad song/both sides now

無氣同你講  我仔仲未掌握情感表達。  發表於 12-1-5 15:10

lillymarie 發表於 12-1-5 15:53
我大囝的老師唔會叫佢彈得有情感,但就會教佢由邊度至邊度係一個phrase, 教佢邊度要彈大聲細聲。邊度漸大邊 ...

我都會講得具體一d,始終小朋友生活經驗太少,有時想用實際例子同佢地講,佢地都未必接觸過o個件事

四隻貓 發表於 12-1-5 15:49
回復 wootaitai 的帖子

今個星期加多左時間同佢練鋼琴, 因為假期之後越彈越恐怖.之前主力去左小提琴, 結果 ...

我試過嚇個仔:你手指扁左,會以後都係咁,屈唔埋 xdddddddddddddddd

hyatt 發表於 12-1-5 16:08
老師用a dozen a day要求佢慢彈彈曲手指 + 我陪練時坐係側邊狂提佢 (我都覺得自己成個老太婆咁),
另外, ...

講開呢樣野,大6有d練琴用的輔助器具,好搞笑下的
成個裝落個琴度,等佢地對手唔好跌

四隻貓  祖國果然係發明強國  發表於 12-1-5 16:18

hyatt 發表於 12-1-5 16:09
我嚇佢的方法係 --->騰條

我一同佢講d手指以後都會扁左,寫唔到字,畫唔到畫,彈唔到琴,拉唔到琴,佢就好驚,眼濕濕
所以暫時未出動過器具xdddddddd

hyatt 發表於 12-1-5 16:13
really? 有冇相睇下?

上tb打鋼琴練習輔助器睇下xddddd

hyatt 發表於 12-1-5 16:42
聖誕假期玩到創哂,成十日都冇練過琴,手指即時打哂kick,一彈scale就原型畢露。 ...

我o個個之前2wk冇練xdddddddd
彈彈下斷左片xdddddddddddd

四隻貓 發表於 12-1-5 16:55

一樣, 斷片之餘, 之前努力練習後做到既野, 家下如風一樣, 消失無跡.

咁我仔冇咁誇
斷左一日片,之後好快就執得返
學校野亦冇亂黎
不幸中之大幸

steamball 發表於 12-1-8 10:22
want to know the ability of a 5 yr old kid about reading score,  already can handle all by themself? ...

我仔又好ok,由開始到依家讀譜都冇問題

hyatt 發表於 12-1-9 09:21
haha, 佢心急啫,有時同佢練琴,我話佢邊到彈得唔好,佢唔認同,佢會發悔氣咁話,你都唔識既:censu ...

我估我仔都好想爆呢句出黎
不過冇得爆xddddddddd

hyatt 發表於 12-1-9 11:13
以我的觀察,很多學校都唔係棟最叻的學生,佢地要的係有一定程度的學術水平+乖定。
sfa係相對冇將「乖定」 ...

有時都好難講,我以為掂硬o個間,又唔掂,以為冇份o個間又得左
究竟人地點揀?我都唔知

steamball 發表於 12-1-9 16:59
教完佢play 首歌是g major, 佢好練唔練會特登完g major,再變d major, 再變a major咁彈........, my gi ...

我仔都係咁
轉埋minor都仲會
以前彈a dozen a day,minor o個d 個名係xxxx in a cloudy day
佢就連自己練緊首歌都話xxxxx in a cloudy day

hyatt 發表於 12-1-9 19:30
但佢可能會話「媽咪,你都係番工好D啦!」

好在我d仔未出動呢句je
xddddddddd

無氣同你講 發表於 12-1-12 18:21
記得咩?記得唔好彈錯?我已經試左好多方法, 我叫佢停一停, 冷靜一下先開始。然後佢都係"噹"一下就錯左。 ...

1. 剩係反覆練習坐上琴+準備+第一個音
2. 你又彈返佢聽,有o岩有錯o既,叫佢指出問題在哪(d細路睇人最叻)
3. 可以同佢比下賽,大家彈5次,睇下邊個o岩得多

lillymarie 發表於 12-1-13 12:48
要大囝正確無誤地連續彈三次,一句一句咁彈。練了半個鐘,只彈到3句!好在成首只有7句,都叫做練咗半首,哈 ...
我尋晚都係剩係同仔練左8bars,執音色

‹ 上一主題|下一主題