用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 藍田循道衞理小學 2010 ~ 2011 升小二(藍循)
樓主: KWOKTT
go

2010 ~ 2011 升小二(藍循) [複製鏈接]

原帖由 KWOKTT 於 10-9-2 11:07 發表
冇睇錯, 佢果班真係得25人,佢同頌犧一班.

我估佢25人可能係比較難教,唔專心同唔聽話, 因為亞仔到依家上堂都好似遊魂咁, 寫手冊又唔知寫d咩番黎, 小二開始冇得係網上check, 實會有好多欠功課, 唔知點攪,

其他班都有 ...

我囡囡都係2c, 我都無留意其他班既人數添, 我仲以為升上二年班後, 變小班教學, 我囡囡屬唔專心同成日抄漏巧課一類, 聽完你咁講........希望佢今年有進步啦.

囡囡這兩星期收到3份通告, 1)普通話朗讀  2) 美樂童合唱團  3) 足球隊  都是說被挑選參加.
請問各家長是否每位同學都收到, 是否一定要參加 (因通知內沒有給家長選出不參加一欄)?

原帖由 KWOKTT 於 10-9-13 16:13 發表
我亞仔冇收到喎, 呢d好似係挑選的,
有時間咪比佢去啦

謝謝~

收到中, 英文默書紙啦,  根據2c時間表中文默書應該係星期四, 但今次默書係星期三, 等我諗住星期三唔使默書所以幫囡囡報課外活動係星期二添.
你們有否覺得今年功課比小一時小呢? 唔知其他班是否都係一樣?

原帖由 KWOKTT 於 10-9-17 17:54 發表
有一日, 數係只有3條文字題, 中文係幾個生字連音調, 英文工作紙一張
26週未見佢做, 唔知係唔係佢寫小咗

仲有本中文書係仲未開始教, 只係教本普通話併音書.

...

尋日我見亞女本26週有比先生批改, 所以應該係係學校做.
不過唔但只中文書未開始, 我問亞女, 老師收左佢地本數學書及練習簿, 是否在學校有用, 她說都無用過.

我覺得比起一年級時, 真係少左好多功課, 同埋個教學進度好似比較慢d.
相比起2a班, 真係好輕鬆呀.

請問你們的小朋友有沒有乘校車? 這星期校車都遲4-5個字先到, 等餐死..  好想同學校反映下, 知否應先同班主任講, 等她幫忙向校車公司反映, 還是應找誰呢?

KAHINMAMA 好耐無見啦, 你的小朋友讀邊班呀?

原帖由 AhHiLLmom 於 10-10-6 09:28 發表
工作紙及作業也有,每科也是。

中文書未教呀,而家教緊拼音。

之前校長講,P.3 先開始分精英班。
P.1 學期完個時,班主任有同小朋友講 P.2 的編班是抽籤的 (亞仔同我講番)。

...

AhHiLLmom你個仔仔好醒, 起碼佢可以返黎話返比你聽老師講怎樣分班, 我從來都未聽過囡囡講過怎樣分班, 我都係你地講我先知.

我有時問返囡囡學校D野, 佢都唔係咁講得返出黎. 依家開左學都唔夠兩個月, 佢已多次係手冊上比老師印上欠交通知, 但其實次次唔知係老師派漏定係佢自己唔見左, 但佢比老師印上欠交通告時又唔同老師講, 次次返黎都比我鬧.
但每次鬧佢點解老師派通告時, 你唔CHECK下自己有無, 佢次次都話明明有拎到. HI.... 都唔知真定假.比佢激死

原帖由 KWOKTT 於 10-10-11 10:44 發表
Lam_yau,

我亞仔都係咁, 而家我見佢手冊寫兩份通告, 而佢又只有一份比我, 咁我就去內聯網果到, print 番出黎照簽同埋照交囉.

希望我地既囝囝囡囡係這方面可以快d改善就好啦.

原帖由 KaiHinMaMa 於 10-10-18 12:34 發表
近排實在太忙啦, 竟然忘記左星期五的家長會

可唔可以講返2年級有無咩特別要注意??
如果唔想太公開, 請pm我, 謝謝!

沒有什麼特別, 和一年班時一樣, 校長希望每位同學都為自己訂立一個目標, 另外學校將會由下學期開始, 通知家長在這個學期內將有什麼收費, 會一次過收取一個大約數, 學校會為每位同學開設一個戶口, 將有關數目記錄在智能咭內, 家長可上互聯網查核該筆款項的詳細資料, 到學期末會有類似月結單之報告.
另外, 學校請了位專業人士來講解上網的陷阱, 提醒家長注意. 之後各家長各自回子女課室, 聽中英數老師講解子女既學習情況.
我記得既就是這些, 如有什麼錯誤及遺忘, 請各家長幫忙講解.

回覆 1# KaiHinMaMa 的文章

請問學校有無比通告, 通知幾時換冬季校服呀?

原帖由 KWOKTT 於 10-10-28 12:08 發表
我昨晚問亞仔,見唔見有人已經穿了冬季校服, 佢話都有幾個人,所以今早已經比咗冬季運動服佢穿.

好過冷親就唔好啦!

我都有問亞女有無人穿冬季校服, 佢都話有, 老師見到都無出聲話唔比, 所以我今日都比佢穿冬季運動衫.

原帖由 KWOKTT 於 10-11-5 23:01 發表
Lam,

你囡囡都係2c班, 想問一吓11月2日的數學功課是做那三條數呢? 因亞仔沒有寫.只寫了做3條數, 比佢激死!

Sorry呀, kwoktt. 呢排好忙沒有時間上黎. 所以不知道你有問題.
你可叫你囝囝問幾個同學仔比電話, 有問題時可即日問到, 我都有叫我囡囡咁做, 真係好有用. (因佢都成日抄漏野)

救命呀~ 依家囡囡數學開始教時間, 尋日睇佢功課, 要由分鐘轉為秒, 又由分鐘轉小時, 咁快就教咁深...
我囡囡唔識做, 我問佢先生無教咩? 佢話無, 唔知係我囡囡無聽書, 定係先生諗住等家長自己教左先呢, (因上次未教先乘除後加減時, 已比左一題關於先乘除後加減佢地自己做), 尋 晚教死我呀 , 攪到無時間搵書

各位家長,

聖誕快節快樂呀~
希望大家有個愉快聖誕啦.
‹ 上一主題|下一主題