用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 班主任見意做資優test
go

班主任見意做資優test [複製鏈接]

班主任見意做資優test

請問响邊到做,須唔須要做呢!
del

Re: 班主任見意做資優test

我阿囡差一個月六歲,現在讀小一.
del

sindy,

你好!唔該你!有學校信係咪可以去學童健康檢查到check,政府還有邊D機構可以check資優,私人機構問两間要成三千幾蚊,好貴呀!所以我想考慮政府機構.thx,   

maymay007,

我都唔知有乜特質,但我阿囡就bb開始已好好記性,記憶好強,但專注力唔夠,說話成個大人咁,自我中心強,覺得自己好叻,好表現自己,但成日睇小人,我教過好多次佢都係咁,最唔好就係呢樣,可能以前太多人讚他醒目,聰明.而家發覺佢太驕傲,班主任見意我帶去做test,如果係資優兒童的話,最重要幫佢做心理輔導,要用另一種方法教佢.
del

uki,sindy,

thanks!   
del

睡覺,

咁非牟利機構有邊幾間呢?

政府我都知要好耐起碼半年.朋友個囡二歲早產兒童,琴日在尤德夫人容鳳舒做智力,體能評估都要等半年.報告只係寫智力,體力.....大約去到幾多歲,都唔係計分數.所以我都唔知資優報告是否係韋氏,如係韋氏test係出分數,以你所講政府唔係做韋氏test係咪.
del
‹ 上一主題|下一主題