用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖若瑟英文小學(Kwun Tong) vs 聖公會聖彼德小學(中西 ...
go

聖若瑟英文小學(Kwun Tong) vs 聖公會聖彼德小學(中西區) [複製鏈接]

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 14-12-1 11:32
中西區一線中學, 共7間:

觀塘區一線中學, 共9間:

蒙民偉都算係band 1中? 佢好似係band 2, 我朋友係基督教團體教學, 佢話蒙民偉係band 2

醒目開學勳章

奥脫福 發表於 14-12-1 17:26
蒙民偉係區內老牌英中,應1b至1c度,否則某女教育主任都唔駛「出手」喇!

佢上年已經跌咗band, 只係band 2頭, 同埋觀塘官中, 係大部份只收佢屬下觀塘官立小學既學生

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 14-12-1 17:32
基本上我只係"抄考"升中版khmama之前整落既中學Banding分類

中西區聖類斯, 灣仔區聖公會鄧肇堅, 觀塘區呂 ...

呂郭我又聽過有人話好, 至於蒙民偉我甘講佢已經跌band, 係因為有朋友係入面做, 所以佢甘講我先甘講
不過你地講話係英中話係當一線, 甘就係band 1

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 14-12-1 18:24
升中派位係按學生Banding派,就算觀官中收得較多聯繫學校既學生,都要個D個生達到Band 1水平先得 ...

係咪好似話, 先收屬下官立, 再收唔同區官立, 然後先收女生, 再收男生

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 14-12-1 18:04
其實, 改咗學生得3個Banding之後, 學校已經再沒有官方Banding, 所以永遠只有口同鼻拗
...

原來"有人話係英中就應當一線" 甘我以前讀果間都係英中, 不過係band 3, 甘係唔係而家已經升咗去band 1呀?

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 14-12-2 09:11
邊個話你知咁收生嫁?
如果官校係咁收生,應該會有好多人去平機會投訴

我都係聽返黎, 所以咪問下係唔係, 不過唔計女男, 佢收生標準係唔係都以所屬小學, 然後就派比不同區既官立呢?
因為我有朋友之前都想入伊利沙伯, 但因為佢個囝唔係官立讀而冇選, 變咗讀華仁

醒目開學勳章

奥脫福 發表於 14-12-1 17:39
在未有新一輪語言微調之前,佢仍然係全開英文班,我會認為佢仍然係B1校。

仲有想再請教一下, 你有次講到轉區問題, 我想問下, 如果轉咗區, 甘點計個學生係屬於band幾生呢?
又可唔可以係邊道睇到, 邊區band 1生有幾多名額呢?
例如: 我個囝係大埔讀, 老師話比我聽我個囝係屬於band 1尾既學生, 甘我而家搬咗去觀塘區, 我小朋友係唔係都選band 1既學校呢?? 會唔會比率難入d呢?

醒目開學勳章

Sweetiemommy 發表於 14-12-2 09:23
但兩所小學的資源,校風,功課量是否相約?

SORRY 唔明, 因為你唔係用引用, 你係問我邊個post呢???

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 14-12-2 13:46
答下你D題外話問題:
1. 升中派位係點?

多謝你d資料呀, 好詳細, 但都有d唔明
我不如舉個例子, 我小朋友係大埔讀小6, 佢班主任話佢係屬於band 1尾生, 當時叫我可以選當區既band 1學校, 但我想轉區到觀塘, 甘係唔係好唔明智既選擇呢? 睇到某d數據, 觀塘一向都係大區, 上水、屯門, 後就係觀塘爆滿, 如果我轉區, 佢係睇我小朋友係區內成績定係全港成績呢????

最後真係多謝你回覆, 我好蠢問甘多問題煩住你, 真係唔好意思~

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 14-12-2 14:23
唔好咁講, D問題一D都唔蠢, 只係個升學方法太複雜......

如果轉去觀塘區, 即係本區變咗觀塘區.....

多謝哂你既意見同資料都好實用, 我會認真甘去考慮一下~

醒目開學勳章

奥脫福 發表於 14-12-2 15:26
呂郭係靠減班而全開英文班的「英中」,我唔覺得係好「一線」囉。無錯佢在自行係炒
得好熱,但聽聞在大抽 ...

因為升中可以靠小學入到比較好既地區, 所以會加埋呢d資料去選小學, 所以先甘問埋升中派位事情

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 14-12-3 10:13
其實你可以直情攞返兩間小學個升中派位嚟比較,咁會更準確。因為同一band既中學,唔等於响你心目中係一樣, ...

明白, 多謝指教

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 14-12-3 11:18
如果你認同大埔間救恩都屬於一線中學, 其實大埔區入到一線中學既機會比觀塘區高, 而且高過沙田區添, 參考下 ...

係呀, 我都正考慮中, 大埔的確中學校網係比觀塘好, 沙田唔熟都唔打算去
‹ 上一主題|下一主題