用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 新年度St. Paul's Day Nursery 下月接受報名了 ~ ...
go

新年度St. Paul's Day Nursery 下月接受報名了 ~   [複製鏈接]

前輩終於開新頁了, 一直有睇您地之前 post o既 topic, 好有用, THX, 我女女今年終於可報 SPN, 真係好希望可以加入呢個大家庭啦, 會多 d 上來同大家交流下

Dada1115 發表於 12-2-8 14:08
回復 CaCaDad 的帖子

我bb係2011年11月, 想問st. paul nursery 有無得報定先?

2011 年 11 月 baby, 要等到 2014 年 3 月先有得報 N1, 做大女呀

vivicui 發表於 12-2-8 16:59
第四條:正就讀於本校之兒童,「聖保祿幼稚園」不會考慮取錄。

是什麼意思?

銅鑼灣有 SPK (幼稚園 K1-K3) 半日制 & SPN (幼兒園 N1-N4) 全日制, 如有SPN offer 就不可再報 SPK 了

回復 vivicui 的帖子

以我理解, 是本地課程的, 有沒有前輩可補充?

hihi Dada 1115, SPN 唔係唔收細女, 但 Cut off o係 9月尾出生的 bb, 您女女11 月出生, 只有報下一年 2014 o既 N1, 2013 年年尾可以同時報 SPK K1 但係細女收 K1 o既機會當然又細 d 啦

KaHeiBaBa 發表於 12-2-8 18:35
其實你對 SPN、SPK 都幾熟悉,唔需要點補充。

KaHeiBaBa, 其實都係跟您同其他前輩學習呀 :O)

回復 Dada1115 的帖子

Dada1115, 唔洗客氣, 您都好有準備喎, 女女只有 3 個月就唸定報 N 班, 加油呀

323 發表於 12-2-10 01:02
前面有媽媽話學費唔係人人負擔到, 我都覺得係架, 不過讀完之後, 完全明白點解你地成日講"物超所值"

真係同一般既學校好唔同, 老師好, 家長好, 同學好, 課程好, 比好多機會小朋友去主動學習, 總之就係"好"

323 我都相信 SPN 一個字係好!  不過要 10/3 之後一直等 interview 信真係好難捱, pink letter 當然開心啦, 如果 blue 就要識得安慰返自己, 我個女係 09 細女, 前幾個月報 K1 都食慣檸檬, 但今次係最想要o既 offer, 都係儘力啦, 大家共勉之

gloriababy  hihi....我個女都係09年細女, 報既K!都係全軍覆沒, 我本身都好鍾意SPN, 今次會以大女身份試下, 希望成功~ btw, my girl is 30.12.2009  發表於 12-2-23 17:01

KaHeiBaBa 發表於 12-2-9 19:11
不過就係妳杯茶,重係好想好想飲嗰隻,哈哈 !!

皇天不負有心人,結果妳都飲到了,咁不妨 ...

係呀, 請分亭多 d 泡荼, 沖茶, 飲茶o既經驗呀

lingan 發表於 12-2-15 13:52
另我想問下前輩樓主,如果唔申請N (因唔想返全日),聖保祿幼稚園係唔係仲更難入呢?
幼兒園同幼稚園係兩間獨立運作,但入左N 的就唔駛再報K ,係咪咁呀?
我聽講過K果邊有校車去到葵芳,請問有冇車去到荃灣及幾點邊度上車?

Sorry,好多問題想問。麻煩晒。

Hihi, 我唔係前輩 or 樓主呀, 不過都想比 d 意見您

如果您唔想返全日, 就報 SPK (K1) 啦, 如果您報 SPN (N1), 又收左您, 會再上 N2-4, 無得報番 K1-3, 至於報 N 定 K 難, 真係唔知, 都係好難架啦, 最好 N1 唔得再試 N2 + K1 , 再唔得再試 N3 + K2, 有志者, 事竟成, 校車方面不如等收左再唸啦, 就算有, 我個人覺得車程太長啦, 其實我都住荃灣, 收左就最好搬近 d 學校, 女女留番多 d 精神上堂嘛

lingan  Thank, 同意,收左一定要搬。但C6唔想返全日。可能只可試K。  發表於 12-2-15 15:36

candy747candy 發表於 12-2-15 13:38
請問是否一條龍上幼稚園同小學架?

我覺得係一條龍, 以我o係 BK 觀察, 80-90% 左右呀

stinkyrabbit111 發表於 12-2-16 06:56
回復 KaHeiBaBa 的帖子

kaHeibaba btw, 你今年返密咗黎bor! 今年申請d人有福啦 !!

YEAH

giant_japan 發表於 12-2-18 07:10
2010 年4月出世係咪下月報今年9月開學n1?

此外10/3(it's sat) 唔知他們交表時間如何?全日or 半日? ...

係呀, 10/3 印象中係交到下午 3 pm, 不過唔肯定, 到 1/3 有 form download 就可知啦

KaHeiBaBa 發表於 12-2-25 16:13
卧在病床數天,"爭" 大家嘅 PM 會盡快還,唔好意思 !!

會長好好休息, 我地成家上個星期都打敗仗, 呢幾日又凍又濕, 好難頂

gloriababy 發表於 12-2-23 17:26
hihi......一直在BK 都有睇前輩既posts, 幾年前的post 而家努力睇緊,  SPN既前輩們真係好有心,  好多謝你們 ...

Hello Gloriababy, 我女女都係 12 月架, 一齊加油!!

nlj1216 發表於 12-3-1 15:11
回復 DanDiMa 的帖子

According to the application form, it appears that the admission is based on th ...

Hihi nlj1216, I am surprised to see this new criterior too.  Actually I am in the same situation as you, 百無人仕, sigh......  

emilylaugg 發表於 12-3-1 20:27
點解今年會噉架,三無人士咪無行?失望!

真係好失望呀..... 雖然無寫明都唔代表唔用計分制, 但寫明就真係另我地 d 三無個心先碎一碎啊...... 不過大家一齊加油, 唔好放棄

KaHeiBaBa 發表於 12-3-4 02:06
其實"唔報,機會先至=零",加油呀 !!
KaHeiBaba 多謝您o既鼓勵, 小女子正在加油中, 正期待星期六交表大日子, 希望之後憑小小o既機會獲面試安排啦

giant_japan 發表於 12-3-6 09:57
想問下返學時間係咪一定是8-5:30? 同係咪收左表後, 學校覺得小朋友合他們先會有面試? 否則就連面試都無嗎?
...

幫幫手先, 第一個問題, 返學同接放學都有 d 彈性, 8:30am 前返到就 ok, 放學就 4:30pm 開始, 如果家長未放工, 都可以最遲 5:30pm 接, 另外, 上年應該只有約 64 個小朋友有機會面試, 收大約 54 個 N1, 直上 N2-N4, 無機會o既可以再寫信 wait 同校下一年 N2或再報 SPK (另一間學校) K1, 希望幫到您

回復 323 的帖子

唔該曬 323, 咁如果絕大部份同學 430 都走, 要小朋友自己一個等可能有 d 唔開心, 真係收左可能要早一個鐘頭收工接女o羅
‹ 上一主題|下一主題